"Nasul optic de câine" poate detecta cancerul prin respiraţia bolnavului

"Nasul optic de câine" poate detecta cancerul prin respiraţia bolnavului

Boli precum cancerul pulmonar sau esofagian, astmul sau diabetul pot fi detectate prin respiraţia bolnavilor chiar înainte ca simptomele externe să apară. Această modalitate de depistare a bolilor grave a fost principalul subiect al unor cercetări care sugerau că şi câinii au capacitatea de a "mirosi" diferite tipuri de cancer. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide şi-au concentrat însă atenţia în acest sens folosindu-se de lumină.

Ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "nas optic de câine" este un instrument ce foloseşte un laser special pentru a determina conţinutul molecular al unei mostre de respiraţie. Măsurând diferite nivele ale produselor metabolismului şi ale altor substanţe generate de diferite boli, cercetărorii speră să obţină un test de respiraţie non-invaziv care să identifice o varietate de boli.

"În loc să adulmece o varietate de mirosuri, aşa cum ar face un câine, sistemul laser foloseşte lumina pentru a simţi o serie de molecule prezente într-o mostră", explică unul dintre cercetătorii implicaţi în acest proiect.


Tehnologia funcţioneza utilizând aşa-numita "spectroscopie optică". Ea transmite milioane de diferite frecvenţe de lumină prin mostra de respiraţie a unei persoane şi, cum diferite molecule absorb lumina la frecvenţe diferite, rezultatul obţinut este reprezentat de o amprentă moleculară unică ce poate fi folosită pentru a determina existenţa unor afecţiuni.

Oamenii de ştiinţă speră să obţină un prototip funcţional în următorii 2-3 ani şi să trimită produsul finit în clinici în următorii cinci ani.

Sursa : IFL Science  

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro