Nasterea la caini!

Nasterea la caini!

catea cu puiE un moment mult asteptat de stapan! In sfarsit draga lui catea va deveni mamica, iar emotiile venirii pe lume a puiutilor sunt inevitabile. Totusi trebuie sa ne pastram calmul si sa usuram munca mamicii pe cat putem. In general majoritatea femelelor fata fara probleme, noaptea de obicei, multi stapani trezindu-se cu culcusul plin de catelusi dimineata. Dar exista si pericolul ca  nasterea sa fie cu  dificultati si periculoasa pentru pui si mai ales pentru mama. De aceea e bine sa fiti alaturi de mama indifferent de ora din noapte la care are loc travaliul si nasterea.

Notati-va in calendar data la care e preconizata nasterea. Gestatia unei catele dureaza intre 58 si 68 de zile, cu o medie de   63 de zile, variaza in functie de rasa si talie. In ziua a 45-a mergeti cu femela la un consult. Daca exista posibilitatea unei radiografii/ecografii, medical veterinary va va putea spune si la cati puiuti sa va asteptati si momentul in care se va produce nasterea. Media de pui pe cuib este de 6-8 la rasele de talie mica si medie, la rasele de talie mare poate ajunge pana la 12-14 mititei per cuib.

Cu cateva zile (7-10) inaintea momentului mult asteptat pregatiti locul unde va avea loc nasterea. Intervalul acesta ii  va oferi mamei ragazul sa se obisnuiasca cu noul culcus si sa fie relaxata cand vor veni pe lume micutii. Puneti-I la dispozitie un cos/culcus de plastic sau ladita, incapatoare, unde mama sa poate sta intinsa fara probleme. E de preferat un culcus cu pereti putin inalti, pentru ca puii sa nu evadeze, iar mama sa poata iesi cu usurinta. Captusiti-l cu un covoras/saltea moale si groasa, din material impermeabil de dorit, ca sa poate fi curatata cu usurinta mai tarziu. Foarte convenabile din acest punct de vedere sunt bazinele gonflabile pentru copii, moi, incaptoare si usor de curatat. Amplasati patutul intr-un loc calduros, linistit, departe de forfota din casa/curte, unde sa nu aiba acces si celelalte animale. Accesul in incapere trebuie sa fie facil, deoarece cateaua va iesi des sa-si faca nevoile. De multe ori mama isi va alege singura locul unde va naste, intr-un loc ferit. Nu va opuneti acestui fapt pentru a nu o stresa suplimentar. Daca puteti amenjati acel loc ca sa fie cat mai confortabil si usor de accesat. Mai trebuie sa aveti la dispozitie: foarfece bine ascutite, cu care sa taiati cordonul ombilical, prosoape sa stergeti puii, un ceas cu care sa contorizati timpul dintre expulzia fiecarui pui.

Semnele nasterii
In preajma datei cand e asteptata nasterea monitorizati zilnic temperature rectala a femelei, dimineata si seara, cand femela e linistita. Cu 12-24 de ore inainte de travaliu are loc o scadere a temperaturii, de la 38-39 de grade Celsius (cat e normalul) la 37 de grade Celsius. Daca e prea complicat sa monitorizati temperature, monitorizati celelalte semne ale iminentei nasterii. Cu 24 de ore inainte cainele va refuza hrana, va avea greturi si chiar va avea varsaturi. Femela va deveni nelinistita, va privii in jos, isi va rearanja culcusul, va scurma si va cauta prezenta umana tot mai mult.

Travaliul
Se instaleaza la aproximativ 12 ore de la scaderea temperaturii. Apar contractiile uterine, care pot dura de la 6 la 12 ore, pana cand cervixul va fi dilatat la maximum. In acest interval femela va prezenta toate semnele descrise mai sus. Puneti la dispozitia ei permanent apa proaspata, av dorii sa bea sau macar sa-si ude buzele.

Nasterea propriu-zisa
Debuteaza cu ruperea apei, caracterizata prin lingerea vulvei de catre femela pentru eliminarea secretiiei  transparente. Contractile vor devenii din ce in ce mai puternice, pe masura ce primul pui se apropie sa fie expulzat, femela va incepe sa gafaie.  Puii vor iesi, fie cu capul inainte (in majoritatea situatiilor), dar e la fel de natural sa vina si cu spatele afara. Sunt acoperiti de o  membrana transparenta si cu cordonul ombilical atarnand. In general mama va avea grija sa inlature aceasta membrana si sa sectioneze cordonul ombilical. Totusi daca puii vine la intervale scurte unul dupa celalalt sau daca femela oboseste inspre finalul nasterii, pueti face dumneavoastra aceasta operatiune. Inlaturati membrana si frecati bine puiul cu un prosop curat. Aceasta va stimula puiul sa si respire. Taiati cordonul ombilical de la aproximativ 3 cm de corp, cu atentie sa nu trageti si sa il smulgeti. Puneti puiul la pieptul mamei pentru a incepe sa suga. Atingerea mamelelor stimuleaza expulzia urmatorului fratior. Dupa fiecare pui este eliminata placenta (casuta in care a fost gazduit el in uter). Uneori placenta poate fi eliminate abia dupa urmatorul pui, asa ca nu va panicati daca nu apare imediat dupa primul nascut. Femela poate manca placenta, instinct natural, insa e bine sa evitati acest lucru si sa o indepartati imediat. Placenta are efect laxativ pentru catea. Daca observati un pui doar pe jumatate iesit puteti ajuta prin apucarea lui si tragerea usor in afara. In conditii normale puiul va iesi fara un efort mare depus. Daca totusi  intampinati rezistenta, e mai bine sa apelati la medicul veterinar.

Puii apar la intervale de cateva minute pana la 2 ore. Pe masura ce oboseste femela se va odihni astfel ca si intervalele intre expulzii vor creste, uneori pana la 4 ore.

Cand se cere ajutor de specialitate:
- Cand au loc contractii care dureaza de 30-60 minute, fara expulzia vreunui pui.
- Mai mult de 4 ore trecute de cand a fost fatat ultimul pui. Asta daca se stie cam cati pui trebuie sa vina pe lume si inca mai sunt asteptati unii.
- Cand nasterea dureaza deja de mai bine de 6 ore si nu sunt asteptati un numar mare de pui ( daca sunt peste 13-14 pui, e firesc ca si nasterea sa dureze mai mult).
- Daca femela are dureri excesive.
- Daca au trecut mai mult de 70 de zile de gestatie.
- Daca au trecut mai mult de 24 de ore de la scaderea temperaturii si nasterea nu a inceput.
- Daca elimina un lichid vascos verde inchis in timpul expulziei puilor.
- Daca femela tremura si e mult slabita.
- Cand prezinta voma si lipsa poftei de mancare mai multe saptamani dupa nastere.

Este recomandat sa colaborati cu un medic veterinar pe care sa il puteti apela la orice ora din zi si din noapte pentru urgente.

Dupa nastere
Femela va fi obosita, va putea avea varsaturi. Va fi ultra-protectiva cu puii si cel mai probabil nu av dori sa parasesca cuibul. Respectati-I comportamentul. Sa aiba apa si mancare la dispozitie, aproape de culcus. O puteti scoate putin afara in curte sau sa-I facilita accesul afara, pentru a-si face nevoile si a se destinde.  O crestere a temperaturii este normala in urmatoarele 24 de ore dupa nastere. Daca persista anuntati medical veterinar.

Nasterea la caini nu e un proces prea dificil pentru stapan si rareori apar probleme. Dar trebuie sa fiti alaturi de femela in fiecare moement. Respectati-I orice decizie si comportament, ca sa nu o stresati in plus. Vorbiti incep si calm, doar daca e cazul sa o linistiti. Apoi bucurati-va de familia marita si nu neglijati mama acum ca au aparut noi “jucarele”.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


12 Comentarii
  • Anghelrsca anca a scris la 17.06.2016 13:42:

    Am o catepusa care a fata prima data .Inainte de a naste ea Sia facut o groapa in care a nascut .Dupa 2 zile langa groapa ea Dia facut alta . Dece Sia facut Inca o griapa??

    [Răspunde]
  • mihaela a scris la 02.11.2015 00:14:

    Am o catelusa si trebui sa fete. E prima data si nu stiu cum sa o ajut

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.12.2013 11:59:

    am o catea amstaff a fatat si vreau sa stiu in cat timp sa trag tatele a trecut cam 40 de zile de cand am dat pui si nu sau tras

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.07.2013 16:52:

    Dupa ce naste femele ce trebuie facut cu placenta in care au fost toti cainii?Se arunca?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 29.07.2011 12:28:

    mi`e frica...nu am inteles mai nimic si nu stiu cum sa o ajut...este prima oara cand naste...sfaturi mai concrete daa se poate...

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.05.2011 20:55:

    am o catelush, si a nascut acum cateva ore. ma ingrijoreaza faptul ca elimina un lichid verde. iar ultima placenta a eliminat-o la 7 ore de la prima expulzie... e ceva in neregula? cu ce o pot ajuta?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.10.2010 07:12:

    catelusa mea bichon a fatat de 3 zile. are 3 puisori si e prima fatare. a fost veterinarul la noi si i-a facut mai multe injectii vitamine si calciu. problema cea mai mare e ca are diaree si a si varsat dar doar in prima zi. i-am dat furazolidon pentru copii si si-a mai revenit dat tot face noaptea pe covor. in rest nu are nimic mananca si isi are grija de puiuti.nu stiu ce sa fac cu diareea asta. o scot afara de 5 ori pe zi si poate si mai des. mentionez ca mananca doar Pedigree adult mini si plicuri de hrana umeda este singura mancare pe care o toloereaza de cand o am.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.10.2010 07:12:

    catelusa mea bichon a fatat de 3 zile. are 3 puisori si e prima fatare. a fost veterinarul la noi si i-a facut mai multe injectii vitamine si calciu. problema cea mai mare e ca are diaree si a si varsat dar doar in prima zi. i-am dat furazolidon pentru copii si si-a mai revenit dat tot face noaptea pe covor. in rest nu are nimic mananca si isi are grija de puiuti.nu stiu ce sa fac cu diareea asta. o scot afara de 5 ori pe zi si poate si mai des. mentionez ca mananca doar Pedigree adult mini si plicuri de hrana umeda este singura mancare pe care o toloereaza de cand o am.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.08.2010 17:44:

    as dori practic niste sfaturi mai concrete. Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.08.2010 17:44:

    as dori practic niste sfaturi mai concrete. Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.08.2010 14:34:

    am o catelusa, pechinez imperial, are 4 anisori si in octombrie ar trebuie sa nasca...este prima data si nu prea stiu cum sa o ajut...as fi fff multimita daca mi-at da niste sfaturi.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.08.2010 14:34:

    am o catelusa, pechinez imperial, are 4 anisori si in octombrie ar trebuie sa nasca...este prima data si nu prea stiu cum sa o ajut...as fi fff multimita daca mi-at da niste sfaturi.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro