Melcul Asasin (Anentome Helena)

Melcul Asasin (Anentome Helena)

melc-asasinMelcul de apa dulce, Anentome Helena, este o specie din Sud-Estul Asiei inrudit cu melcii marini din familia Buccinidae. In comert acest melc este denumit cel mai des melcul asasin.

In comunitatea oamenilor de stiinta acest melc se mai numeste si Anentome Helena cat si Clea (Anentome) Helena. Denumirea din urma reflecta diviziunea genului Clea in doua subgenuri, Clea (Clea) si Clea (Anentome) pentru speciile asasine si Clea (Africanidia) pentru speciile africane.

Biologie si ecologie

Cele mai multe specii de Clea prefera apa curgatoare, dar Clea Helena poate fi gasit de asemenea in lacuri si iazuri, iar acesta poate fi motivul pentru care melcii asasini se adapteaza usor la conditiile de acvariu. Melcii salbatici se gasesc de cele mai multe ori in ape cu substrat malos si/sau nisipos.

Cochilia melcului asasin este conica, dar varful acesteia este de cele mai multe ori spart sau ros. Are culoarea galbena cu o banda spiralata de culoare maro si are la suprafata striatii puternice. Lungimea maxima a cochiliei este de 20 mm, desi marimea tipica este cuprinsa intre 15 si 18 mm. Corpul este de culoare verde-cenusiu.

Melcul asasin este o specie tropicala cu o arie larga de raspandire in Asia de Sud-Est fiind gasita chiar si in Indonezia, Tailanda si Malayesia. Desi marea majoritatea speciilor acestei familii sunt marine, melcul asasin traieste totusi in apa dulce.

Intretinerea acvariului

Vorbind la general acvariul se intretine atat greu cat si usor. Multe specimene sunt crescute in apa dura, usor bazica. Aceasta specie nu pare sa aiba neaparata nevoie de nisip, desi petrece cel mai mult timp ingropata in nisip. Pentru a intampina aceasta nevoie se foloseste un substrat de nisip fin ca o solutie ieftina.

Ca multi alti melci mici, mecii asasini, pot fi usor raniti de catre pestii care mananca melci, sau alti pesti agresivi.

Hrana

In mediul natural melcul asasin se hraneste cu resturi proteice, precum si cu prada vie cum ar fi viermi sau alti melci. Cu alte cuvinte acesti melci sunt atat necrofagi cat si pradatori.

In conditii de acvariu melcul asasin se va hrani cu siguranta cu un numar mare de melci mici cum ar fi Melanoides Tuberculata, Phisa si pui de Tylomelania. In esenta melcii mai mari, cum ar fi Tylomelania adult sau Neritina, sunt ignorati sau impart acelasi acvariu fara probleme.

Alta hrana portivita ar mai putea fi reprezentat de lipitori, krill, icre de somn si mancare pe baza de alge.

Reproducerea

Melcul asasin se reproduce usor in conditii de acvariu, desi numarul de urmasi este relativ scazut. Melcii nu sunt hermafroditi, deci este necesar un numar suficient de mare de melci pentru a va putea asiguara ca exista membrii ai fiecarui sex. Imperecherea pare a fi o activitate recreativa, melcii stand lipiti unul de celalalt timp de cateva ore. Aceasta activitate are loc la suprafata nisipului si deseori mai multi melci vor sta lipiti in grup.

Ouale melcului asasin vor fi depuse unul cate unul in saculeti translucizi pe suprafete solide cum ar fi pietre sau obiecte din plastic din acvariu. Dezvoltarea pare sa fie destul de lenta. De indata ce ouale eclozeaza, puii melcului asasin se ascund in nisip si nu vor mai fi vazuti timp de cateva luni.

De cand se observa ouale proaspat eclozate si pana cand lungimile cohiliilor melcilor sunt de 7-8 mm trec aproximativ 6 luni.

Raportul dintre numarul de pui de melc asasin si numarul de oua depuse denota faptul ca o serie de factori impiedica ouale si/sau melcii proaspat eclozati sa se dezvolte. Canibalismul poate fi o problema, dar de cele mai multe ori adultii ignora puii mari care se catara pe peretii acvariului, deci acest aspect pare sa fie o problema mai mica decat te poti astepta. Concurenta pentru mancare dintre pui, sau puii altor specii (cum ar fi Melanoides) poate fi o problema mai importanta.

Nicolae Hasegan
Zooland.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro