Malassezioza canina si felina

Malassezioza canina si felina

malasseziaMalassezia pachydermatitis este organismul care provoaca aceasta afectiune dermatologica la caini si mai rar la pisici. Desi boala nu pune viata animalului in pericol, mancarimile pe care le determina fac viata cainelui sau pisicii un cosmar.

Ce este Malassezia pachydermatitis?

Un tip de ciuperca, ce face parte din categoria levurilor, care se gaseste in conductul auditiv si  pe pielea cainelui sau a pisicii in conditii fiziologice. In anumite situatii cand sistemul imunitar al pielii este slabit sau cand echilibrul florei bacteriene se pierde, aceasta levura se inmulteste in exces determinand infectia care poarta numele de malassezioza. Aceasta include atat o forma cutanata (dermatita) cat si una auriculara (otita).

Cum apare?

Sansele ca malassezioza sa apara pe un teren sanatos sunt minime. De cele mai multe ori aceasta infectie fungica este secundara, adica apare pe fondul altor boli dermatologice. Infectiile bacteriene, alergiile, bolile seboreice, parazitozele externe altereaza imunitatea pielii animalului si permit malasseziei sa prolifereze. Cantitati mari de sebuum in piele sau de ceara in urechi sunt un alt factor favorizant al infectiei, microorganismul avand o mare afinitate pentru lipide. Conditiile de mediu influenteaza si ele dezvoltarea ciupercii; umiditatea crescuta determina aparitia infectiei. De aceea malassezioza este frecvent intalnita in lunile de vara si toamna, in perioadele ploioase; de asemenea in zonele geografice cu umiditate crescuta. La pisici, boala apare mai rar si este adesea corelata cu infectia FIV (Feline Immunodeficiency Virus).

Ce rase sunt predispuse?

Pentru ca ciuperca se gaseste  pe pielea oricarui caine putem spune ca toate rasele sunt supuse riscului. Cu toate acstea s-a observat ca existe anumite rase de caini care contracteaza mai frecvent infectia: Basset Hound, Cocker Spaniel American, Caniche, Westie, Ciobanesc German, Teckel, Setter Englez, Maltez, Shih Tzu si multe rase din grupa terrierilor.

Care sunt semnele si simptomele?

Mancarimile cronice si intense sunt caracteristica acestei infectii. Nicio o alta boala dermatologica nu este mai greu suportabila de catre caine decat aceasta.  Scarpinandu-se, cainele agraveaza leziunile pielii favorizand raspandirea levurilor. Astfel se intra intr-un cec vicios care poate ajunge pana la intinderea ciupercii pe toata suprafata pielii (daca nu se iau masuri de tratament la timp). Infectia poate interesa pana si nasul, botul, ochii, degetele si anusul animalului. Pruritul din regiunea capului este foarte greu suportat de caine, care se va tarai pe sol cu fata pentru a-l contracara. Cand infectia devine generalizata mirosul este de nesuportat (miros de grasime ranceda). Pielea pare uleioasa si descuamata. Blana la locul infectiei apare negricioasa, se pierde parul ajungand pana la alopecie. Pielea va aparea rosie si iritata, de multe ori cu leziuni sangerande din cauza scarpinatului.

Infectia se manifesta si la nivelul urechii (de unde  de multe ori si porneste). Animalul va prezenta semnele unei otite: miros urat, isi scutura capul, secretii la nivelul conductului auditiv, sta cu capul intr-o parte, se scarpina la acest nivel, urechea capata o culoare inchisa.

Diagnosticul

Se face pe baza probelor recoltate din pielea lezata a animalului. O analiza la microscop poate identifica microorganismul care mai apoi este reprodus pe culturi de laborator.  Cand malassezioza apare ca infectie secundara, medicul veterinar va mai descoperi si boala de fond care a dus la acest status. Intrucat malassezia se gaseste si pe corpul animalului sanatos, diagnosticarea reprezinta o provocare de fiecare data. Totusi datele clinice, aspectul leziunilor, pruritul si mirosul specific vin sa intareasca rezultatele furnizate de laborator.

Cum se trataeaza?!

Doar medicul veterinar poate elabora un tratament efcient pentru aceasta infectie. Mai intai va fi tratata malassezioza si abia apoi infectia de fond care a dus la aceasta conditie. Sunt folosite atat sampoanele antifungice precum si cele care indeparteaza grasimile de pe suprafata pielii animalului. Pentru pacientii cu zone restranse de infectie se vor aplica local unguente si creme cu antifungice.  In cazurile mai grave cand infectia s-a raspandit mult, tratamentul topic nu face fata si atunci este necesar sa se administreze si antifungice pe cale orala. Otita se va trata cu solutii auriculare administrate de 2 ori pe zi. La o saptamana de la inceperea tratamentului mancarimile vor inceta. Dureaza 2-3 saptamani pana cand infectia este anihilata in totalitate si leziunile se remit.

Orice caine poate suferi al un moment dat de o infectie dermatologica, peste care e posibil sa se dezvolte si malassezioza. La primele semne de afectare ale pielii cainelui prezentati-va la medicul veterinar pentru a preintampina aceasta infectie foarte inconfortabila pentru caine sau pisica.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

2 Comentarii
  • Kris a scris la 03.09.2014 16:01:

    Folositi samponul Malaseb sau Clorexyderm

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.03.2013 14:44:

    Am si eu un mops de 4 luni, care da semne ca ar avea aceasta ciuperca. burtica i-a capatat o tenta inchisa la culoare, care parca se mareste pe zi ce trece. Spuneti-mi si mie cu ce ati tratat boala si mai multe detalii. Multumesc

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro