Macacii  îşi recunosc familia, chiar dacă au fost separaţi la naştere

Macacii îşi recunosc familia, chiar dacă au fost separaţi la naştere

Macacii cresc deseori în preajma mamei, fără a avea şansa de a trăi şi în aproperea tatălui. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste maimuţe au capacitatea de a-şi recunoaşte latura paternă a familiei, fără să o fi cunoscut în prealabil.

Se pare că o simplă întâlnire cu alte maimuţe este de ajuns pentru a şti dacă există vreun grad de rudenie între acestea sau nu.

„Am descoperit că macacii îşi pot detecta rudele fără să fi făcut cunoştinţă cu ele”, a declarat Dana Pfefferle, conducătorul studiului de la Duke University, din statul Carolina de Nord.

Poligamia este des întâlnită în lumea macacilor. Femela se împerechează cu o mulţime de masculi, astfel că adesea nu ştie cine este tatăl puilor ei.  În plus, masculii îşi schimbă adesea grupul din care fac parte, alegându-şi partenere din cele mai diverse tabere. Drept consecinţă, puii cresc fără să îşi cunoscă rudele din partea tatălui.

Dar cum au ajuns cercetătorii la concluzia de mai sus?

Pfefferle şi echipa ei au făcut un experiment pe o insulă aflată la câţiva kilometri de Puerto Rico. Aceştia au pus câţiva pui de macaci faţă în faţă cu două imagini ale unor macaci necunoscuţi – unul rudă din partea tatălui, celălalt complet străin. Dacă puii erau masculi, ca şi maimuţele din imagine, atunci aceştia petreceau mai mult timp uitându-se la macacul străin, nu la cel cu care erau înrudit. Se pare că această atitudine lua naştere din ameninţarea pe care o simţeau macacii, la vederea străinului, fapt ce îi făcea să îi studieze mai îndeaproape. De aici putem trage concluzia că, inconştient, macacii îşi recunoşteau rudele, lucru ce îi determina să îi studieze mai puţin.

În schimb, dacă puiul de macac, mascul, era pus în faţa a două imagini cu femele, atunci acesta nu făcea distincţia între cele două personaje prezentate. Pfefferle crede că acest lucru poate fi pus pe seama instinctului de împerechere resimţit de masculi.

În ceea ce priveşte reacţia femelelor de a acorda aceeaşi atenţie ambelor fotografii cu cei doi masculi, unul rudă şi celălalt străin, explicaţia poate fi mai complexă.

Femelele macac investesc foarte mult în creşterea puilor, astfel că acordă o atenţie deosebită atunci când studiază masculii, din dorinţa de a evita endogamia. În mod normal, acest lucru ar însemna că femelele ar trebui să îşi dezvolte capacitatea de a diferenţia rudele de străini.

Dar, în lumea macacilor, masculii sunt consideraţi superiori, astfel că femelele îi consideră o ameninţare. Acest lucru înseamnă că, puse în faţa a doi masculi diferiţi, acestea trebuie să fie atente să diferenţieze între un potenţial partener (cu care, mai presus de toate, să nu fie înrudită) şi un mascul care doar caută probleme. De aceea petrec la fel de mult timp privind la ambele fotografii.

În general, astfel de studii se defăşoară pe maimuţele ţinute în captivitate, dar acesta a fost o excepţie: deşi totul s-a petrecut pe o insulă nelocuită, macacii au fost extrem de prietenoşi.

Oamenii de ştiinţă au rămas surprinşi de faptul că maimuţele au fost capabile nu doar să recunoască trăsăturile rudelor din partea tatălui, ci şi să le compare cu altele.

Sursa: Live Science

 

 

 

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro