Limbajul corporal la porcusorul de Guinea

Limbajul corporal la porcusorul de Guinea

mini guineeaOrice proprietar de porcusori de Guinea stie ca aceste animale sunt foarte comunicative. De fapt sunt rozatoarele care reusesc sa exprime cel mai bine trairile si emotiile, printr-o diversitate de sunete si pozitii ale corpului. Este foarte usor de relationat cu ele si sunt ideale ca prim animal pentru copii. Pastrati o legatura stransa cu un porcusor, inca de pui, astfel veti reusi sa il cunoasteti foarte bine si sa ii intelegeti perfect mesajele. In orice relatie cu cat comunicarea este mai precisa, cu atat legatura devine mai stransa.

Topaitul

Este un tip de comportament pe care doriti sa il vedeti cat mai des. Asta deoarece este un  semn al bucuriei. Porcusorul dumneavoastra este atat de  fericit incat „sare in sus de bucurie”. Parca ar fi un graunte de popcorn, rasfatat de caldura. Grasunul sare in sus vioi, da din cap, ba se mai si roteste  in cerc. Cu cat e mai tanar cu atat sare mai sus. Este insotit si de grohaituri specifice, de buna dispozitie.

Nemiscat

Porcusorul se opreste din orice activitate, ingheata, atunci cand aude un sunet necunoscut, vede ceva miscand,  care i se pare amenintator. Este reproducerea unui comportament din salbaticie, unde atunci cand erau amenintati porcusorii „jucau pe mortul” pentru a scapa de pradatori, atunci cand erau incoltiti. Pradatorii nu consumau animalele (aparent) moarte. Porcusorul se poate speria si cand intrati pe neasteptate in camera in care se afla, asa ca de fiecare data cand intrati sau va apropiati de el, vorbiti-i ca sa va auda si sa va recunoasca.

Atingerea nasului

Cand un porcusor de Guinea isi atinge nasul de cel al altui porcusor nu este chiar un sarut, ci un gest de intampinare, de salut, de acceptare a celuilalt. Unii porcusori isi rasfata si prietenul- om, astfel. Este un gest de afectiune pe care doriti sa il vedeti.

Mirositul/pufaitul

Exprima exact ceea ce se vede: adulmecarea mediului inconjurator. Se manifesta mai ales atunci cand animalul este scos din cusca si lasat liber in spatii necunoscute. Mirosul dezvoltat ii spune unde se afla, ce il inconjoara si il ajuta sa se ghideze in spatiu. Un porcusor il miroase pe celalalt pentru a-l cunoaste, a-i afla sexul. Daca ii linge posteriorul inseamna ca nou-venitul este bine primit si acceptat.

Pozitia de lupta

Atitudinea ofensiva sau defensiva este exprimata prin diverse posturi ale corpului si insotita de sunete specifice (clantanitul din dinti). Capul ridicat sau trupul sprijinit pe picioarele din spate sunt semne ale unei posibile agresivitati. Animalul nu se simte in siguranta. Tropaitul dintr-o parte in alta, cu picioarele rigide, este un alt tip de comportament belicos. Porcusorul isi arata dintii si pufaie. Aceste gesturi pot fi indreptate impotriva dumneavoastra sau a unui alt confrate. De cum le observati indepartati agentul provocator si lasati animalul sa se relaxeze.

Marcarea teritoriului

Porcusorii sunt animalele posesive, care doresc sa stapaneasca cat mai mult dintr-un teritoriu. Un porcusor isi va marca toate obiectele din cusca, dar si cele din camera, peretii, mocheta si chiar pe dumneavoastra. Isi va freca obrajii, barbia sau posteriorul de obiecte pentru a le impregna cu mirosul sau.

Relaxarea

Este exprimata prin intinderea corpului. Cand este relaxat porcusorul se va intinde pe burta, cu picioarele in continuarea corpului, asemenea iepurilor. Daca nu se simte tocmai in siguranta, isi va tine picioarele sub corp.

Framantarea

Daca porcusorul se agita cand este tinut in brate este semn ca nu se simte confortabil. E posibil sa doreasca sa mearga la toaleta sau poate doar nu se simte confortabil in aceea pozitie. Porcusorii in general adora sa fie tinuti in brate si alintati.

Incalecarea

Poate exprima atat imperecherea (daca e vorba de un mascul si o femela), dar si manifestarea dominantei. Porcusorii, mai ales masculii, manifesta dominanta intr-un grup; veti stii care este liderul daca urmariti care porcusor este mai mereu desupra celorlalti.

Alearga

Atunci cand doriti sa il luati in brate el alearga. Porcusorii sunt de fel timizi, iar daca nu au fost obisnuiti cu manipularea se tem de ea. Asa ca alergatul este un mecanism natural de aparare.  Insa in timp cu rabdare puteti obisnui porcusorul cu prinsul si luatul in brate.

Sapa

In natura porcusorii se ascund in iarba inalta pentru a se odihni in siguranta. Daca observati ca sapa in asternut inseamna ca isi cauta o ascunzatoare, probabil pentru ca nu ati amplasat o casuta in locuinta lui, in care sa se retraga cand simte nevoia. Pe langa o ascunzatoare, este recomandat sa puneti in cusca si una doua maini de fan, tocmai pentru ca porcusorul sa se poate ascunde in el, sa se distreze.

Isi mananca excrementele

Acest este un comportament natural si nu trebuie sa va ingrijorati. Inghitirea excrementelor este o etapa a digestiei lor in doi timpi. Astfel isi procura vitamine si minerale pe care altfel nu le-ar primi.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


2 Comentarii
  • Anonim a scris la 06.04.2011 18:00:

    Articolul a fost foarte folositor,va multumesc pentru ajutor!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.12.2010 00:03:

    Chiar cautam partea cu excrementele, mi se pare foarte bun si util articolul, azi mi-am luat un porcusor si nu stiu nimic despre el, insa cu ajutorul acestui articol m-am mai luminat. Multumesc.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro