Leopardul patat de Borneo (Neofelis diardi)

Leopardul patat de Borneo (Neofelis diardi)

leopardul patatConsiderat a fi o subspecie a leopardului patat (Neofelis nebulosa) in trecut, leopardul de Borneo a fost recent recunoscut ca facand parte dintr-o specie distincta. La inceputul anului 2007, filiala indoneziana a France Presse a anuntat descoperirea speciei Neofelis diardi, o echipa mixta de cercetatori americani si nepalezi aratand, pe baza testelor genetice, ca intre leopardul patat si pantera nebuloasa, care traieste in copacii din Asia de sud est, exista aproximativ 40 de diferente.  

Este un animal de dimensiuni medii (greutatea: 16 - 23 kg; lungimea corpului: 61 - 106 cm), care traieste in Borneo, Sumatra, Insulele Batu si Arhipelagul Malay. La fel ca majoritatea leoparzilor patati, si Neofelis diardi prezinta abilitati impresionante de a se catara in copaci - alearga cu capul plecat, printre trunchiurile copacilor si sa se prinde brusc de crengile acestora, apoi se catara cu capul in jos, folosindu-se de membrele posterioare si echilibrandu-se cu ajutorul cozii. Aceasta abilitate ii permite sa-si procure cu usurinta hrana (bolta copacilor folosindu-i ca loc ideal de panda), dar, in principal, leopardul de Borneo se foloseste de ramurile copacilor pentru a se odihni. Interesant este ca  aceasta specie petrece mai putin timp printre crengile copacilor in regiunile in care tigrii si leoparzii sunt absenti.

Initial s-a crezut ca lungii canini cu care leopardul de Borneo este inzestrat erau folositi pentru a vana mamifere erbivore (copitate), insa studiile recenta au aratat ca aceasta specie se hraneste cu o varietate de animale terestre si arboricole, printre care: maimute cu trompa, maimute gri, pui de caprior sambar, porci barbosi, zibete (mamifer carnivor asemanator pisicii, care traieste in Africa), porci spinosi etc. Prada este urmarita atata de la sol, cat si din copaci.

Neofelis diardi prefera sa traiasca singur, cu exceptia perioadei de imperechere sau a celei in care isi creste puii. Informatiile referitoare la reproducerea acestei specii provin de la indivizii aflati in captivitate, insa acestea au un caracter general, nefiind relevante pentru cunosterea adevaratului comportament - cel din salbaticie.

Animalul poate fi recunoscut dupa blana sa, colorata in nuante inchise de gri sau cenusiu-galbena, brazdata de marcaje asemanatoare unor nori. Aceste pete, de la care ii provine si numele, includ elipse partial ascutite, cu interiorul colorat in nuante mai inchise decat culoarea fundalului, pe care sunt proiectate in interiorul petelor. Membrele si abdomenul sunt brazdate de marcaje ovale negre, iar partea posterioara a gatului este izbitor marcata de doua dungi negre. Coada goasa este foarte lunga, avand, de regula, aceeasi lungime cu cea a corpului si este brazdata de inele negre. Adaptat perfect la conditiile de trai din padure, leopardul patat de Borneo are picioarele scurte si labele late, ceea ce il trasforma intr-un excelent catarator si il ajuta sa se strecoare printre crengile dese ale copacilor. Trasatura sa distinctiva este aceea ca, raportat la dimensiunile intregului corp, aceasta specie de leopard are cei mai lungi si cei mai ascutiti canini dintre toate pisicile, depasindu-i pe cei ai exemplarelor din specia Neofelis nebulosa.

Desi este cel mai nou membru catalogat in subfamilia pisicilor mari, studiul ADN-ului acestei specii a relevant faptul ca leopardul patat de Borneo este, de fapt, cea mai primitiva specie de felina care traieste in zilele noastre.

Corina Dovinca
ZooLand.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro