La ce îşi folosesc şerpii limba

La ce îşi folosesc şerpii limba

La ce îşi folosesc şerpii limba, căci în mod categoric nu la vorbit!? Atunci, care este rolul ei?

Şerpii şi-au „câştigat”o proastă reputaţie din cauza limbii lor atât de lungi şi de ascuţite. Dar limba acestora este, în fapt, o adevărată minune a naturii.

Deşi există şi alte animale care au limba bifurcată (unele reptile, broaşte şi păsări), se pare că şerpii au cel mai complex sistem receptor, construit chiar în acest organ!

În primul rând, dacă te vei uita în gura unui şarpe, vei observa că, de fapt, acolo nu este nicio limbă; asta pentru că ea este ascunsă într-o teacă în fundul gurii. Când aceştia vor să o scoată afară, o pot face fără să deschidă gura, strecurându-şi-o printr-o deschidere a vârfului botului. Deasupra gurii se află nările, care funcţionează pe bază de sistem olfactiv, dar limba rămâne organul cel mai important care detectează mirosul.  

Limba, ca organ receptor olfactiv Şerpii au un organ numit organul vomeronazal sau organul lui Jacobson poziţionat pe partea de sus a cavităţii bucale. Atunci când limba bifurcată este scoasă din teacă şi apoi din gură, adună din aer particulele şi le poziţionează pe organul vomeronazal , care adună informaţia chimică şi o trasmite creierului, ajutând şarpele să identifice prada, prădătorul sau orice altceva ce are miros.

De ce este limba şerpilor bifurcată? - Limba bifurcată a unui şarpe constituie un sistem necesar pentru detecţia mirosului. O pereche de senzori chimici, câte unul pe fiecare latură a bifurcaţiei limbii, furnizează direct informaţii către sistemul  vomeronazal. De ce este limba şarpelui bifurcată? Pentru că aceasta oferă informaţii direcţionale şarpelui: cei doi receptori sunt stimulaţi în grade diferite de mirosurile ce vin din direcţii diferite.

Şerpii văd? Da, şerpii văd, dar nu prea bine! Ei văd doar atât cât să ţintească prada, dar nu să şi discearnă detalii! Sistemul lor receptor cel mai important rămâne limba şi sistemul lui Jacobson.

Citeşte şi: Anatomia şi fizilogia şerpilor

Sursa: Petmd

 

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro