Intretinere Gourami pitic (colisa lalia)

Intretinere Gourami pitic (colisa lalia)

gouramiGourami pitic este probabil cel mai celebru din familia sa si unul dintre cei mai raspanditi pesti de apa dulce in acvariile pasionatilor. Caracterul bland, coloritul atragator si dimensiunea redusa sunt calitatile care arunca aceasta specie in cursa pentru „pestisorul de acvariu ideal”. Fiind in general rezistent si putin pretentios la conditiile de mediu si alimentatie, poate fi o alegere inspirata si pentru acvaristii novice. Specialistii au fost atat de incantati de acest pestisor incat s-au preocupat sa dezvolte mai multe varietati coloristice ale aceleiasi specii:

Gourami pitic albastru: este tipul de baza, pe care il regasim si in salbaticie. Are corpul strabatut de dungi verticale portocalii, intercalate cu puncte albastre-verzui intense, care la randul lor dau impresia de linii verticale bine marcate. La masculii punctele se regasesc si pe inotatoarea dorsala si firicele ventrale. Gatul si pieptul sunt colorate asemenea punctelor in nuante aprinse de albastru-turcoaz. Femelele au coloritul mai estompat, nuante pale de albastru-ciel.

Gourami albastru neon: este similar celui precedent, cu mentiunea ca albastrul este mai intens, mai extins pe corp si are reflexii metalice, limitele externe ale inotatoarelor sunt colorate in rosu- portocaliu mai abundent decat la piticul albastru. Dungiile verticale portocalii intalnite la modelul prezentat anterior sunt mai slab reprezentate aici sau pot chiar lipsi la unele exemplare. Reprezinta varietatea cea mai atragatoare din punct de vedere estetic dintre toti gourami pitici.

Gourami pitic rosu sau „flacara”: este o alta varietate extrem de apreciata a lui gourami pitic. Modelul coloristic deosebit este format din rosu intens care acopera mare parte din corpul pestelui spre posterior, ce contrasteaza cu albastrul- turcoaz intalnit pe inotatoarea dorsala, gat si piept. Acestui exemplar ii lipsesc liniile verticale.

Gourami pitic este un „peste labirint”, adica poseda un sistem respirator reprezentat de numeroase „casute” interconectate, captusite de o membrana subtire, ce le permite sa extraga extrem de eficient oxigenul, atat din apa cat si din aerul atmosferic. Asemenea Betta, gourami pot respira si la suprafata apei. O alta caracteristica a gourami-lor in general, sunt inotatoarele ventrale- pectorale sub forma de firicele lungi. Acestea au un rol deosebit in explorarea tactila a mediului inconjurator. Receptorii tactili localizati aici sunt foarte sensibili, de aceea gourami nu trebuie sa se afle intr-un acvariu cu specii de pesti agitate (carasi) sau curenti de apa puternici. Specifica lor este si modalitatea de depunere a oualor, care se realizeaza intr-un cuib de balonase construit de mascul la suprafata apei; insa despre aceasta vom discuta la capitolul respectiv.

Un acvariu de 40 L este suficient pentru un mascul si 2-3 femele. Mai multe familii, sporiti si capacitatea acvariului. Vasul va fi amplasat intr-o parte linistita a casei, gourami fiind destul de sensibili la zgomotele dimprejur. Nu trebuie amplasat in bataia directa a soarelui, insa este de preferat sa primeasca multa lumina naturala. Gourami adora sa se hraneasca cu algele depuse pe pietre, iar formarea acestora depinde de cantitatea de lumina. Bineinteles nu trebuie permisa inmultirea in exces a algelor crezand ca pestisorii vor reusii sa le anihileze. Gourami sunt pesti care stau in zonele de mijloc si suprafata ale acvariului. Folosesc atat oxigenul din apa cat si cel atmosferic, astfel ca suprafata apei trebuie sa fie bine expusa aerului. Pentru aceasta folositi un capac cu multe guri de aerisire sau puteti chiar sa renuntati la el. Daca totusi apa este bine oxigenata, pestii nu mai sunt nevoiti sa mearga la suprafata. Pentru filtrare ideal este carbunele, iar substratul folosit sa fie unul inchis la culoarea, pentru a pune in evidenta mai bine coloritul pestilor. Gourami prefera un mediu bine plantat, in cazul lor fiind imperios necesar sa aveti si plante de suprafata destul de multe. Cu cat au mai multe locuri pentru ascuns cu atat se vor simti mai in siguranta.

Apa ar trebui sa aiba un pH mediu, care nu ar trebui sa fluctueze cu mai mult de o unitate (intre 6 si 8). Temperatura este usor ridicata 25-27 de grade Celsius. Un gourami bine ingrijit poate trai 3-4 ani, uneori chiar mai mult. Sunt in general destul de rezistenti la boli, de multe ori fiind folositi pentru a elimina boala punctelor albe din acvarii. Totusi unele infectii bacteriene ii afecteaza si pe ei, astfel ca  nu trebuie neglijat acest aspect.

In genere, gourami pitici sunt pesti docili, usor timizi, care se inteleg bine cu alte specii de gourami sau pesti de apa dulce. Colegii lor de acvariu ar trebui sa fie tot de dimensiuni mici (gourami pitic abia atinge 5 cm), pentru a nu se simti amenintati. Sunt exclusi pestii agresivi, cu un instict teritorial puternic (masculii de Betta) sau speciile de ciclide extrem de protective cu ouale lor. Nu sunt recomandate nici speciile mari de gourami sau caraseii aurii curiosi care ar putea sa le ciugule inotatoarele pectorale. In cadrul speciei masculii de gourami pitici pot fi foarte agresivi cu semenii de acelasi sex. Daca intr-un acvariu doriti sa detineti mai multe familii, e musai sa aveti un spatiu generos cu multe ascunzatori. Fiecare mascul va incerca sa domine un teritoriu cat mai mare, agresand adversarii. Cu masculii altor specii nu au relatii conflictuale. Fac casa buna cu guppy, tetra sau specii pitice de gourami.

Cand vine vorba de dieta gourami sunt putin pretentiosi. Au un regim omnivor, in mediul natural hranindu-se atat cu algele depuse pe pietre, cat si cu insectele si larvele aflate la suprafata apei. In comert se gasesc pelete speciale pentru aceste specii, dar puteti opta si pentru tubifex, dafnia, bloodworm. Nu trebuie uitata si dieta vegetariana (peletele pe baza de alge), deoarece nu va  puteti baza doar pe algele care se formeaza in acvariu. Hrana vie sau cea congelata este necesara din cand in cand pentru a mai intensifica coloritul.

Despre inmultirea acestor pesti vom discuta intr-un alt articol deoarece este aparte si necesita mult spatiu de dezbatere. In speranta ca am reusit prin aceste serii de articole sa va aducem in vizor si aceaste specii exceptionale de pesti de acvariu, va dorim „la cat mai multi gourami in acvariul dumneavoastra”.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 10.01.2013 10:53:

    Sunt foarte agitati pestii acestia.intradevar sunt frumosi

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro