Intoxicatia cu antigel la caini

Intoxicatia cu antigel la caini

intoxicatieIntoxicatia cu antigel este una dintre cele mai des intalnite forme de intoxicatie la animalele de companie  in special din cauza faptului ca antigelul este o substanta des intalnita in gospodarii. Ingerarea antigelului apare deseori atunci cand acesta picura din radiatorul masinii si este lins de catre animalul de companie fiind atrase de gustul dulceag al antigelului. O alta sursa de antigel poate exista in gospodariile care folosesc antigel in instalatia de apa menajera, in special la toaleta pentru a preveni ingetarea acesteia pe timpul iernii sau la aparatele de aer conditionat. Chiar daca nu folositi antigel in propria gospodarie este indicat sa tineti cont de utilizarea lui atunci cand mergeti in vizita sau in concediu.

Substanta care face antigelul letal este etilen glicolul. Datorita toxicitatii si efectelor acestuia cainii vor invata sa il gaseasca respingator, dar atunci va fi deja prea tarziu. Nu este necesara o doza foarte mare de antigel pentru a cauza vatamari grave asupra organismului. Mai putin de 100 de mililitrii de antigel este suficient sa omoare un caine de marime medie. Intoxicarea cu antigel afecteaza sistemul nervos central, ficatul si rinichii.

Etilen glicolul se gaseste si in sistemul de racire al motoarelor si in sistemele hidraulice de franare.

Simptome

Printre simptomele obisnuite ale intoxicarii cu antigel la caini si pisici se numara:

•    Comportament de betie;
•    Euforia/delir;
•    Miscari necoordonate;
•    Greata/varsaturi;
•    Urinare excesiva;
•    Diaree;
•    Acelerarea ritmului cardiac;
•    Depresie;
•    Slabiciune;
•    Crize/convulsii/tremurat;
•    Lesin;
•    Coma.

Aceste simptome avansate apar abia la 24-48 de ore de la ingerare. In primele 12 ore animalul pare sa nu aiba nicio problema, fapt ce pacaleste stapanul, care nu duce cainele la veterinar.

Diagnostic

Veterinarul va examina in detaliu animalul tinand cont de eventualii factori care ar fi putut inrautatii situatia. Se vor face teste sangvine si de urina detaliate ce vor include analiza chimica. Veterinarul poate avea nevoie sa testeze voma si scaunul animalului deoarece aceste teste il pot ajuta sa determine cu exactitate tipul intoxicarii si recomandarea tratamentului adecvat. Tratamentul va fi de asemenea bazat pe istoricul medical al animalului de companie, de aceea este necesar ca acesta sa fie cat mai detaliat cu putinta.

Tratament

Ca si prim ajutor, doar daca sunteti sigur ca animalul a ingerat antigel, incercati sa induceti voma administrandu-i animalului o solutie de apa oxigenata – cate o lingurita pentru fiecare 2,5 kilograme de masa corporala, dar nu administrati mai mult de 3 lingurite. Aceasta metoda va fi folosita doar daca substanta a fost ingerata cu cel mult 2 ore inainte. Solutia de apa oxigenata se administreaza la intervale de cate 10 minute. In cazul in care animalul de companie nu vomita dupa 3 administrari consecutive opriti administrarea solutiei si adresati-va de urgenta veterinarului.

Este indicat ca totusi sa luati legatura cu veterinarul inainte de a induce voma in cazul in care nu sunteti sigur ca este vorba de antigel. Exista unele substante care pot provoca mai mult rau intorcandu-se prin esofac decat atunci cand au fost ingerate. Nu folositi alta substanta mai puternica decat apa oxigenata si mai ales nu induceti voma daca nu stiti sigur ce substanta a ingerat animalul. In cazul in care animalul de companie a vomitat deja nu incercati sa-i mai provocati voma.

Nu induceti voma unui animal inconstient sau care are probleme de respiratie sau da semne de soc. Indiferent daca animalul vomita sau nu acesta trebuie dus de urgenta la veterinar. Doar veterinarul ii poate administra antidoturi cum ar fi carbune activ, care impiedica continuarea absorbtiei si 4-metil pirazol pentru a reduce efectele intoxicarii. Va trebui ca animalul dumneavoastra de companie sa ramana sub supraveghere pentru a evita blocajele renale.

Supravietuirea

Cainii care au ingerat cantitati mici de antigel pot supravietui, dar risca blocaje renale la cateva zile de la ingerare. Din nefericire rata mortalitatii la animalele intoxicate cu antigel este mare.

Preventia

Intoxicarea cu antigel poate fi prevenita usor urmad aceste precautii simple:

1. Pastrati antigelul in recipiente inchise ermetic care nu vor fi depozitate la indemana animalelor de companie;
2. Aveti grija ca atunci cand manipulati antigel acesta sa nu fie varsat, iar daca totusi se varsa curatati cu atentie locul in care s-a varsat;
3. Recipientele de antigel trebuie aruncate corespunzator atunci cand s-au golit;
4. Verificati radiatorul masinii in mod regulat si reparati orice scurgeri cat mai repede posibil daca este cazul;
5. Nu permiteti animalului de companie sa hoinareasca in zonele in care poate exista antigel (garaj).

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
1 Comentarii
  • Anonim a scris la 01.12.2013 12:35:

    da este foarte adevarat,acestea sunt simptomele.Am avut o femela din rasa ciobanesc german care a fost otravita cu antigel.Am observat ca nu e ceva in regula abia cand nu isi mai putea coordona miscarile,dar din pacate,cu toate ca am dus-o de urgenta la spitalul veterinar,a fost mult prea tarziu si a trebuit sa o eutanasiem deoarece starea ei se degrada din moment in moment si nu am putut sa o lasam sa se chinuie.Si acum ne tot intrebam cine a putut sa faca asta(stam la curte si era paznicul nostru)si cum de nu am observat mai devreme simptomele

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro