Intamplari din cuiburi de albine

Intamplari din cuiburi de albine

07.06.2006

albineAlbinele (Apoidea) sunt himenoptere de talie mijlocie pana la mare, cu zbor rapid si indelungat. Instinctele de colectare a proviziilor si de construire a cuiburilor sunt mai dezvoltate decat la viespi.

Din cele aproximativ 25.000 specii de albine cunoscute in lume, peste 1000 de specii traiesc in Europa, din care circa 663 specii la noi in tara, fiind mai numeroase in regiunea de stepa. Conditiile climatice influenteaza mult dezvoltarea albinelor. In regiunile temperate sunt active doar in anotimpul calduros.

Daca te-ai opri o clipa sa observi un crampei din viata albinelor, ai ramane profund impresionat! Vei descoperi o "lume" bine organizata, in care fiecare individ isi are rolul sau...aici nimic nu este la intamplare! Cele mai multe specii de apoide sunt solitare, bondarii si albina melifera traind in colonii. Sunt cei mai importanti polenizatori ai plantelor, avand un rol major in natura. Colectarea si transportul polenului se face de catre femele si lucratoare cu ajutorul picioarelor posterioare sau a perilor de pe partea ventrala a abdomenului.

Apoidele constructoare, solitare si familiale (coloniale), au dusmani chiar in grupul lor, fiind decimate de albinele - cuci (albine parazite de cuib), care in general isi depun ouale in cuibul unei rude apropiate. Larva parazitelor, avand o dezvoltare mai accelerata, consuma mai repede proviziile decat larva - gazda, care moare curand.

In timp ce la albinele solitare, cuibul nu are decat celule - crescatorii, in care ouale sunt inchise cu alimentele, mama necunoscandu-si urmasii, la albinele coloniale mama si urmasii convietuiesc timp indelungat, stabilindu-se si o impartire a functiilor de reproducere si de cuibarit intre matca si lucratoare. Ele isi captusesc celulele cu frunze si petale de flori sau cu rasini; modeleaza celulele din rasini, ciment sau din produse secretate de propriul organism (ceara). Larvele sunt hranite cu polen si nectar, transformat sau nu in miere prin actiunea fermentilor digestivi.

Prelegere sustinuta de Cristina Maria Ban, muzeograf la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", in cadrul programului educativ "Intalnirea de Duminica".


Grupul sistematic studiat: Hymenopterele apoide (Clasa Insecta, Ordinul Hymenoptera, suprafamilia Apoidea) din fauna Romaniei.


3 Comentarii
  • Anonim a scris la 15.02.2010 10:43:

    nu imi place aceasta pagina am vrut sa vad cum ingrijesc matca(regina)dar nu am gasit nic un site

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.05.2009 20:25:

    dar....pisicile sunt mai tari ca oricare mah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vb. pt toti care scriu comentarii!!!!!!!!!!!!!!!!!(NORMAL!!!!!!!!!!!!)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.05.2009 20:18:

    f tare sunt albinele nu stiam atatea despre ele!!!!!!!!!! bv!!!!!!!!!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro