Infecţia cu Giardia la caini

Infecţia cu Giardia la caini

25.08.2014

Giardioza sau «febra castorului» este o boala cauzata de infectia cu Giardia, un parazit care traieste in tractul gastrointestinal al mamiferelor, inclusiv la caini si oameni. Giardia infecteaza si pasarile si se gaseste oriunde in lume. Cainii se infecteaza cu Giardia prin consumul de hrana infestata, apa sau materii fecale.

Desi animalele infectate cu Giardia sunt destul de des intalnite, giardioza nu este o boala foarte des intalnita. Unii caini nu dau deloc semne de disconfort, iar altii dau semne de dureri abdominale slabe sau moderate. Puii sau cainii adulti cu sisteme imunitare slabite pot avea reactii severe la infectia cu Giardia care includ pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate, letargie, deshidratare, slabiciune, scaune de culoare deschisa cu miros puternic, iar cateodata chiar si moartea.

Giardia reprezinta risc si pentru persoanele cu imunitatea compromisa, nou nascuti, femei insarcinate, persoanele cu cancer, persoanele cu SIDA sau cu alte boli. Controalele regulate la medicul veterinar pot identifica infectia cu Giardia care este apoi confirmata prin analiza scaunului. Aceste examinari sunt in special importante la sfarsitul verii dupa sezonul cald.

 

 


 


Cauzele si prevenirea infectiei cu Giardia la caini
 


Cainii se infecteaza cu Giardia atunci cand ingereaza chisturile acestui parazit band apa infestata, mancand mancare contaminata sau cand intra in contact cu materii fecale contaminate. Chisturile se cuibaresc in partea superioara a intestinului subtire numita duoden. Fiecare chist produce apoi mai multe larve care se inmultesc asexuat.

Acesti paraziti irita si deterioreaza intestinul cainilor fapt care lezeaza digestia reducand suprafata de absorbtie, cauzeaza dureri abdominale si priveaza cainele de nutrienti esentiali sanatatii acestuia. Fiecare individ devine apoi din nou chist care este eliminat prin materiile fecale. Chisturile sunt foarte rezistente si pot supravietui timp de saptamani sau chiar luni in afara organismului in special in climate umede si racoroase. Aceste chisturi pot infecta alte animale de indata ce sunt ingerate.

Pentru ca Giardia se transmite direct prin contact cu chistul parazitului din mancarea, apa sau fecalele contaminate cea mai buna metoda de prevenire a infectiei este aceea de a nu pune cainii in situatia in care pot intra in contact cu aceste substante contaminate. Zonele in care cainii sau alte animale domestice sunt folosite pentru defecatie ar trebui dezinfectate periodic.

Chisturile de Giardia pot fi distruse de catre abur, apa clocotita si de catre majoritatea solutiilor dezinfectante pe baza de amoniac. Controalele regulate la cabinetul veterinar care includ si testarea scaunului ajuta de obicei la detectarea infectiei cu Giardia.



Simptomele infectiei cu Giardia la caini
 

Cei mai multi caini care sunt infectati cu Giardia prezinta o infectie latenta sau subclinica ceea ce inseamna ca acestia nu au simptome vizibile de boala. Efectele infectiei cu Giardia sunt cel mai pronuntate la animalele tinere, la cele foarte batrane si la cele cu probleme imunitare. Diareea severa care acompaniaza giardioza cauzeaza deseori deshidratare. Giardioza poate fi fatala, desi nu este un lucru tocmai obisnuit.

Infectia cu Giardia poate cauza un numar de simptome gastrointestinale la cainii domestici. Stapanii ar putea observa unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

– pierderea apetitului
– pierderea in greutate
– scaun cu sange
– scaun deschis la culoare
– diaree (care poate fi acuta, cronica sau intermitenta; de cele mai multe ori scaun destul de moale si apos)
– vanturi
– scaun urat mirositor
– dureri abdominale (crampe)
– greata
– letargie
– slabiciune
– deshidratare (poate fi severa)
– febra (ocazionala, nu in mod obisnuit)
– voma (ocazionala, nu in mod obisnuit)

Cainii de orice varsta, rasa sau sex se pot infecta cu Giardia. Animalele tinere si cele crescute in spatii inchise cu alte animale sunt mai susceptibile la infectia cu Giardia la fel si animalele cu imunitatea compromisa.

 

 


 


Diagnosticul infectiei cu Giardia la caini

 

Diagnosticarea infectiei cu Giardia nu este dificila pentru veterinar. Examinarea materiilor fecale poate arata faptul ca Giardia sau chistul acesteia se afla in organism. Infectia cu Giardia poate fi de asemenea identificata prin metode mai avansate, prin teste specializate. Cei mai multi veterinari care evalueaza un caine cu diaree, dureri abdominale si cu alte simptome ai iritarii intestinului vor face si o analiza de sange pentru biochimie. /

Rezultatele acestei analize pot fi neconcludente in cazul in care cauzele disconfortului gastrointestinal este cauzata de infectia cu Giardia. Pe de alta parte analizele de sange sunt o unealta foarte folositoare pentru evaluarea starii generale de sanatate a cainelui.

Exista mai multe tehnici care pot fi folosite pentru a identifica parazitii din fecale. Suspensia implica amestecarea unei cantitati mici de fecale proaspete cu solutie salina si examinarea unor picaturi din acest amestec la microscop. Scopul acestei examinari este de a identifica parazitul in forma lui neinchistata. Pentru a depista forma inchistata a parazitului se amesteca o proba proaspata de scaun cu solutie de sulfat de zinc apoi se centrifugheaza si chisturile se vor alege in partea de sus a solutiei care va fi examinata ulterior la microscop.

Deoarece chisturile de Giardia sunt eliberate intermitent si nu constant un rezultat negativ al analizelor nu implica faptul ca animalul nu ar fi infectat cu Giardia. De obicei sunt necesare doua sau trei teste negative la cateva zile intre ele ca sa fie indepartata suspiciunea de infectie cu Giardia.



Tratamentul infectiei cu Giardia la caini


Infectia cu Giardia este tratabila, dar din nefericire eficacitatea tratamentului este evaluata pe baza prezentei sau absentei chisturilor in materiile fecale ale cainelui. Acest lucru nu inseamna neaparat ca animalul nu mai este infectat. Cainele poate ramane infectat intern fara sa mai fie eliminate chisturi. Cainele se poate reinfecta cu Giardia chiar daca infectia a fost tratata, cu alte cuvinte prima infectie nu imunizeaza animalul.

Scopul tratarii giardiozei este de a elimina posibilitatea aparitiei de chisturi in scaunul cainelui, de a elimina simptomele bolii si de a imbunatati calitatea vietii cainelui.

 

 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
  • Gogon a scris la 08.09.2014 22:30:

    Buna! In 3 decembrie treibue sa fac a doua tura de vaccin. Imi curge nasul, asa o sa fie toata iarna, nu am ce sa-i fac, in rest nu am alte probleme. Pot face vaccinul?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro