Incubarea artificială a ouălor de rață și gâscă

Incubarea artificială a ouălor de rață și gâscă

Bobocii de rață și gâscă sunt printre cei mai drăgălași vestitori ai primăverii. În lunile aprilie și mai micuții încep să iasă din ouă. Gâștele sunt mame foarte devotate și grijulii, în schimb rațele domestice comune (exceptând rațele leșești) și-au pierdut capacitatea de a cloci și a crește pui. Incubarea naturală a ouălor se poate face atât sub cloști din aceeași specie (în cazul gâștelor), dar și sub cloști din specii diferite (găini, curci). Din pasiune sau din spirit practic, pentru a obține mai mulți pui deodată, ouăle de gâscă și rață pot fi puse la clocit în incubatoare electrice.
 
Incubarea artificială nu este o mare filosofie, trebuie doar respectate indicațiile producătorului din manualul de utilizare și particularitățile fiziologice ale acestor două specii. Incubarea ouălor de rață, respectiv de gâscă, prezintă multe similitudini, iar diferențele le vom puncta la momentul potrivit. Evident, parametrii de incubare la palmipede diferă substanțial de cei la găini și curci.
 
În comerț, se găsesc o mulțime de tipuri de incubatoare, de le cele de tip «hobby», la un preț de cost mai mult decât accesibil, dar cu o rată de succes moderată, la cele profesionale cu capacitate de clocire și randament mare. Unele incubatoare sunt dotate cu sisteme electronice și funcții de setare care permit controlul fidel al tuturor parametrilor, altele sunt mai simpliste. Există clocitori artificiale cu întoarcere a ouălor manuală sau cu întoarcere automată. Prin respectarea tuturor regulilor de incubare și selectare a ouălor, se pot obține rezultate bune chiar și cu cel mai simplu incubator. Succesul reușitei se ameliorează odată cu acumularea de experiență și obișnuirea cu aparatul. În cele ce urmează vă vom oferi informații generale despre clocirea ouălor de rață și gâscă, care vor fi completate de recomandărilor producătorului aparatului de incubat pe care îl aveți în folosință.
 
 
 
Colectarea și alegerea ouălor
 
Ouăle destinate clocirii vor fi adunate din cuibare în fiecare zi, de regulă dimineața, acesta fiind momentul din zi în care majoritatea păsărilor de apă depun ouă. Nu lăsați ouăle să stea mai multe ore sau zile în cuibare pentru că se vor murdări sau se pot fisura dacă păsările calcă mult peste ele. Ouăle vor fi depozitate într-o încăpere cu umiditate de 60-70 % la o temperatură de 12-16o Celsius, într-un cofraj de carton, așezate cu vârful ascuțit în jos.
 
Dacă aveți posibilitatea, alegeți ouă de la păsările adulte, mai mari de 1 an. Cea mai bună rată de eclozare se obține de la ouăle vechi de 3-4 zile până la 7 zile. Evitați să folosiți pentru clocit ouă mai vechi de 12-14 zile (și ele sunt viabile, însă procentul de reușită este mult mai mic).
 
Ouăle pentru clocit trebuie să fie ovalare, cu coaja curată, fără defecte de calcifiere, fisuri, pori deschiși, nici prea lunguiețe sau prea sferice, nici prea mici sau foarte mari comparativ cu celelalte. Alegeți ouă curate, iar dacă aveți la dispoziție numai unele murdare frecați-le cu o periuță sau un șmirghel fin, nicidecum nu le spălați. Evident, părinții trebuie să fie sănătoși și ouăle fertilizate, adică să aveți cel puțin un mascul la 8-10 femele.
 
Incubarea
 
În mod normal, puii de rață ies din ouă începând cu a 28-a zi, iar cei de gâscă în ziua 30. Dar cum Natura nu este atât de strictă nici când vine vorba de un incubator artificial, eclozarea poate avea loc cu 1-2 zile înainte sau după această dată. Chiar dacă condițiile de incubare la cele două specii sunt asemănătoare, recomandam să nu incubați ouă de la mai multe specii o dată, cu atât mai mult ouă de păsări de apă cu ouă de găină sau curcă. Nici nu adăugați ouă mai târziu.
 
Cu 24 de ore înainte de a le pune în incubator, aduceți ouăle într-o încăpere mai caldă, pentru a-și regla temperatura. 
 
Dacă vă aflați la prima experiență cu clocitoarea electrică, puneți în funcțiune aparatul cu 1-2 zile înainte de a așeza ouăle înăuntru și urmăriți dacă sistemele electronice funcționează, iar parametrii sunt indicați corect.
 
Incubatorul se amplasează într-o încăpere călduroasă, acolo unde familia își desfășoară activitățile cotidiene. Evitați camerele reci, uscate sau  cu curenți de aer puternici pentru a nu forța aparatul să compenseze temperaturile mici din mediul ambiant. Așezați-l pe o masa la 1 metru deasupra solului, iar dedesubt puneți o pătură sau un material izolant.
 
Aflați din instrucțiuni care este capacitatea incubatorului în funcție de specia de păsări. În incubatoarele mici, de tip hobby, încap cam 25- 30 de ouă de rață sau gâscă. Așezați ouăle pe grătarul incubatorului, dispersate, acoperind toată suprafața. Umpleți aparatului până depășește 60 % din capacitatea sa, sub acest procent va trebui să creșteți temperatura recomandată cu 0,2-0,5 grade.
 
Temperatura și umiditatea sunt parametri foarte importanți de care depinde succesul clocirii. La valori prea mari sau prea mici, pot ieși pui cu malformații sau are loc moartea embrionului. Nu întotdeauna senzorii aparatului indică temperatura reală de la nivelul ouălor, de aceea este bine să efectuați și un supra-control cu ajutorul termometrului cu alcool. Așezați termometrul în cauză pe grătar între ouă și așteptați 30 de minute, apoi citiți valorile. În cazul incubatoarelor cu sistem de circulare a aerului, temperatura în incintă este uniformă. În schimb, la incubatoarele cu aer staționar, temperatura din regiunile inferioare poate fi mai mică cu câteva zecimi sau poate chiar 1-2 grade față de cea măsurată imediat sub capac.
 
Valorile acestor parametrii pot să varieze ușor în funcție de tipul de clocitoare folosit. Într-un incubator fără aer circulat temperatura va fi setată la 38-38,5o Celsius, urmând ca în ultimele 3 zile de incubat să fie crescută la 39o Celsius. În incubatoarele cu aer ventilat temperatura poate fi și de 37,5 grade. Atât ouăle de rața cât și cele de gâscă au nevoie de o umiditate mai mare decât a celor de găină. Pentru început umiditatea medie trebuie să fie cuprinsa între 60 și 70 %, iar în ultimele 3 zile de incubație va fi crescută la 80 %. Subliniem, ajustați aceste valori în funcție de recomandările producătorului.
 
După a 7-a zi de incubație la rațe și a 10-a la gâște, mulți specialiști recomandă așa numita «răcire» sau «aerisire» a ouălor. Timp de 10-15 minute în fiecare zi lăsați capacul deschis. Nu mai aerisiți după ziua a 21-a. În ultimele 3-4 zile de incubație ouăle de rață și gâscă se stropesc cu un spray cu apă călduță (38-39o Celsius), iar după unele păreri pulverizarea poate fi înlocuită cu scufundarea completă a ouălor timp de 30 de secunde în apă la aceeași temperatură menționată mai sus.
 
Întoarcere ouălor este o  manoperă foarte importantă pentru că previne fixarea embrionului de coajă. Natural, cloștile întorc ouăle la fiecare oră. Există incubatoare cu întoarcere automată și atunci ați scăpat de acesta grijă. La cele manuale, trebuie să executați voi această procedură, de 3-4 ori pe zi. Pentru a nu vă încurca, încă de la început marcați cu un creion doua fețe opuse ale oului cu «X» și «0». Acum, ouăle de rață se răsucesc într-un unghi de 90o, în timp ce ouăle de gâscă se întorc la 180o. În primele 2-3 zile și în ultimele 3 zile ouăle nu se  întorc. În ultimele zile, puii se așează în poziția de ciocănit și nu vrem să îi  bulversăm. Odată cu rotirea ouălor, modificați și poziția lor în incubator: cele de pe margine vor fi aduse în centru și invers.
 
Începând cu ziua a 7-a se poate efectua mirajul ouălor, adică controlul ovoscopic. Cu ajutorul unui aparat special (ovoscop) sau cu o lanternă sau orice sursă de lumină puternică, conținutul ouălor va putea fi vizualizat. În ouăle viabile se poate vedea o rețea de vase de sânge și o pată neagră poziționată înspre extremitatea boantă, groasă a oului. Ouăle nefertilizate vor apărea clare, ca la început, iar ouăle în care embrionul a murit vor prezenta un inel de vase de sânge, nu o rețea radiară. Ouăle «stricate» e bine să fie eliminate din incubator pentru că ocupa spațiu și e posibil să se altereze și să degaje un miros neplăcut. Dacă nu sunteți siguri de viabilitatea unui ou, lăsați-l în continuare în incubator și verificați mai târziu. În ultima săptămână nu mai luminați ouăle.
 
Eclozarea puilor
 
 
Cu 2-3 zile înainte de termen puii pot fi ascultați în ouă și se poate auzi cum încep să ciocnească coaja. Ideal ar fi să mai aveți un incubator pregătit în care să puneți ouăle ciocănite. Crescătoriile de păsări dețin eclozoare unde transferă ouăle în a 27-a zi. Astfel puii care ies nu vor deranja ouăle încă intacte. Puii proaspăt ieșiți vor fi lăsați câteva ore în incubator pentru ca să se usuce și să își capete forța.  
 
E posibil ca uneori puii să nu poată sparge coaja. În acest caz, ascultați oul și descoperiți locul unde se află ciocul și perforați coaja. Însă nu vă hazardați la aceasta procedură decât dacă puiul a întârziat 1-2 zile. De asemenea, după ce puiul deja a ciocănit oul, puteți mari orificiul, dacă în ultimele ore nu observați niciun progres. Însă nu prea mult, suficient cât să scoată capul afară. Unii pui pot rămâne cu o jumătate de găoace atașată de fund. Asta înseamnă că procesul de absorbire a gălbenușului și închidere a vaselor de sânge nu s-a încheiat. Dacă trageți de ou, puiul va sângera și nu va supraviețui. Puii proaspăt eclozați rezistă 24 de ore fără hrană, dar după aceasta perioada vor fi transferați în crescătorie și hrăniți cu furaje potrivite vârstei lor.  Mai multe informații despre îngrijirea lor găsiți în articolul dedicat îngrijirii bobocilor de rață și în cel dedicat creșterii și îngrijirii bobocilor de gâscă.
 
 

Autor: Nicolae Hasegan

3 Comentarii
  • Paula Rodica a scris la 22.05.2016 07:20:

    Buna ziua. VA rog spunetimi daca se ud miiniliecind intorc oulele de curca.

    [Răspunde]
  • Paula Rodica a scris la 22.05.2016 07:07:

    Buna ziua. VA rog spunetimi daca se ud miiniliecind intorc oulele de curca.

    [Răspunde]
  • Paula Rodica a scris la 22.05.2016 07:02:

    Si la oulele de curca se ud miinele cind se intorc

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro