Iepurele de angora - frumusete si pretentii

Iepurele de angora - frumusete si pretentii

iepure de angoraNu ai cum sa nu te opresti sa si sa il admiri cand il intalnesti. Ghemul de blana cu chip gingas nu are cum sa te lase indiferent. Acesta este iepurele de Angora, minunea lumii urecheatilor. Insa frumusetea are intotdeauna un pret. Ingrijirea lui cere putin mai multa atentie decat a altor fartati de-ai lui, insa merita pe deplin efortul.

Istoric

Iepurele de Angora este originar din Turcia, orasul Angora, actualmente bine-cunoscutul Ankara, fiind una dintre cele mai vechi rase de iepuri. Nu este insa singura rasa care face cunoscut acest nume, pisica si capra de Angora fiind la fel de cunoscute si apreciate. Nu se stie exact ce anume a determinat aspectul deosebit al blanii acestor trei specii diferite: sa fi fost conditiile de mediu sau poate doar un simt estetic mai deosebit al locuitorilor acelei zone. Cei care au facut rasa cunocuta in Europa au fost francezii. Negustori sositi in Angora, pe la 1700, au remarcat la gatul femeilor localnice saluri dintr-un material foarte fin si elegant. Au fost surprinsi sa afle ca materia prima pentru aceste lucruri fine era blana unui iepure. Dorind sa duca siin Franta astfel de material de valoare, au luat cu ei cateva exemplare de iepuri de Angora, care in curand au devenit preferatii familiei regale franceze. Mai tarziu acesti iepuri au ajunsi cunoscuti in intreaga Europa, dezvoltandu-se mai multe specii (Englez, German, Finlandez etc, despre care vom discuta intr-un alt articol). In America au ajuns mult mai tarziu, abia pe la 1930.
    
Personalitate si descriere

Iepurii de Angora sunt animale de companie extrem de docile si afectuoase, motiv pentru care sunt preferatii tuturor cand vine vorba de a avea un iepure de companie. Este recomandat familiilor cu copii. Ce atrage cel mai mult la acest iepure este blana lui matasoasa, care acopera intreg corpul (in functie de subspecie unele zone raman cu par scurt). Tuns acest iepure apare ca unul de talie mica sau medie, robust, bine construit.
    
Adapostirea

In general iepurii nu sunt animale foarte sensibile cand vine vorba de ingrijire, hranire si adapostire. In sine nici acest iepure nu este, insa parul sau impune anumite atentii speciale. Deoarece blana sa aduna foarte usor excremetele si mizeriile dimprejur, cusca trebuie sa aiba sistem de scurgere. Exista mai multe variante de astfel de custi: unele cu fund dublu si tavita colectoare, altele cu podea din sarma (la acestea trebui avut grija ca ochiurile sa nu fie prea mari astfel incat iepurele sa isi prinda picioarele in ele). Cusca trebuie sa fie suficient de mare astfel incat iepurele sa se miste in voie. Iepurii sunt animale curate si cel mai probabil isi vor amenaja un loc pentru facut nevoile, altul de dormit si unul de luat masa. Daca preferati sa ii tineti afara, custile trebuie amplasate departe de curentii de aer si intemperii. Iepurii sunt extrem de sensibili la acesti agenti. O cusca cu un badoc neacoperit este locuinta ideala pentru un iepure. Iepurii de apartament trebuie scosi din cusca zilnic pentru a face miscare, in plus este o placere sa va jucati cu ei. Atentie insa la firele electrice si mobila deoarece ei sunt curiosi si rod aproape orice. Evitati sa tineti doi masculi in aceeasi cusca deoarece sunt foarte agresivi intre ei. Chiar si un mascul si o femela nu ar trebui tinuti impreuna deoarece se inmultesc foarte usor, iar femela poate fi agresiva cu masculul cand e gestanta sau e in afara caldurilor.
    
Alimentatia

Acesti iepuri, similar pisicilor cu blana lunga, au probleme cu formarea ghemotoacelor de par. Blana lor abundenta este usor inghitita de ei si in anumite conditii se acumuleaza in stomac, formand aceste ghemotoace, care pot determina blocaj gastro-intestinal, extrem de dureros si chiar letal. Astfel se cere o alimentatie bogata in fibre. Fibrele ajuta la peristaltismul intestinal si formarea de excremente cu consistenta optima. Astfel din dieta iuepurelui nu trebuie sa lipseasca fanul, atat vara cat si iarna. Legumele si fructele proaspete administrate de doua ori pe zi in portii mici sunt un deliciu pentru ei. Hrana de baza o constituie amestecul de seminte si cereale (peletele) pe care le gasiti in orice pet-shop. Apa sa fie mereu la discretia animalului. Blana lor nu trebuie sa se ude asa ca o adapatoare care previne scurgerile in afara momentului cand animalul nu bea (in acest sens ideale sunt adapatorile cu supapa intalnite in pet-shop).
    
Toaletare

Blana pretioasa a Iepurelui de Angora necesita periere saptamanala, pentru prevenirea formarii ghemotoacelor de par incalcit. O perie obisnuita pentru pisici cu par lung face o treaba grozava si in cazul lui. La 3-4 luni iepurele trebuie tuns sau doar atunci cand observati ca naparleste (in perie se aduna mai mult par decat de obicei). Unii crescatori de Angora prefera sa smulga blana pentru  a o folosi ca material pentru impletit. Incisivii cresc continuu astfel ca iepurele trebuie sa roada pentru a-i toci. Puneti in cusca si o bucata de lemn curat sau o jucarie speciala pentru rozatoare, pentru a avea ce roade. Daca beneficiaza de suficienta miscare atunci unghiile se tocesc de la sine, altfel daca cresc prea mult trebuie taiate.
    
Iepurele de Angora este un animal de companie foarte dragalas, insa trebui sa stiti dinainte ca necesita o toaletare minutioasa periodic. Daca optati sa il tundeti regulat, atunci ati scapat de acest incovenient. Achizitionati intotdeauna un astfel de iepure de la un crescator avizat, cereti sa ii vedeti si parintii pentru a fi sigur ca ati cumparat un Angora sanatos si nu un iepure obisnuit sau cu anumite afectiuni genetice. Evitati iepurasii cu origine incerta, vanzatorii care ezita sa va dea detalii despre ingrijire sau parinti.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


2 Comentarii
  • Anonim a scris la 06.11.2010 12:55:

    dargut

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.11.2010 12:55:

    dargut

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro