Iepurasul foloseste litiera

iepure litieraCand vorbim acum despre „iepure de casa, ne gandim tot mai mult la iepurasul de companie, tinut in interior, impreuna cu restul familiei. Putem spune ca iepurasii de azi s-au emancipat, au evoluat de la conditia de iepure „de cotet”, recunoscut pana acum drept „iepurele de casa” (domestic). Nu este nimic gresit sa tinem iepurii dragalasi liberi prin locuinta. Sunt foarte amuzanti si prietenosi, buni companioni atat pentru copii cat si pentru…bunici. Singura problema ar putea fi cu „mizeria”, excrementele imprastiate peste tot. Insa din fericire acest articol vine in intampinarea dumneavoastra si va ofera solutia la acest (aparent) incovenient al traiului cu un iepuras: folosirea laditei sau a litierei.

Iepurii sunt animale foarte curate. Instinctual ei aleg sa isi faca nevoile intr-un singur loc, pastrand restul teritoriului curat, numai bun de joaca sau motait.  Acest comportament il vom prelucra noi pentru a ajunge la telul propus: folosirea exclusiva a litierei. Ce trebuie sa mai stim despre iepurasi este ca  ei isi consuma fecalele. Nu este nimic patologic in acest obicei. Fecalele moi, numite „de noapte”, sunt ingerate si digerate inca o data, pentru a extrage extra-nutrienti, indispensabili organismului, si apoi eliminate din nou sub forma fecalelor dure, uscate. In cazul in care, la un moment dat veti descoperi fecale moi, pe langa litiera, e foarte probabil ca iepurele sa le consume mai tarziu, deci nu sunt considerate „gunoi”.  Un alt obicei al iepurilor este acela de a-si marca teritoriul cu excremente (granule). Nu il considerati un esec al dresajului la litiera, ci un comportament natural. In plus aceste granule uscate, lipsite de miros, pot fi cu usurinta indepratate sau chiar aspirate.

Am putea spune ca cel mai usor  invata iepurasii tineri. Si da si nu! Este intr-adevar mai bine sa achizitionati un iepure tanar, care va putea fi mai usor deprins cu regulile casei. Insa puii sunt mai jucausi si mai zapaciti, si mai putin atenti la lectiile dumneavoastra. In schimb un iepure adult poate invata la fel de repede si este mai sarguincios. Invatatul la litiera este mult mai facil decat s-ar crede. In functie de personalitatea iepurelui si de rabdarea dumneavoastra, poate dura de la o saptamana la cateva luni. Folositi tehnici de lucru cu efect pozitiv (laude, recompense, mangaieri) si niciodata nu apelati la violenta sau la gesturi care pot fi interpretate negativ de iepure. Un animal anxios si neincrezator in prezenta dumneavoastra nu va invata niciodata ceea ce doriti.

Alegerea litierei si a asternutului

Cand vine vorba de alegerea litierei pentru iepuras, lucrurile sunt simple: orice litiera pentru pisici sau orice tavita de uz gospodaresc poate fi folosita. Vasul trebuie sa fie suficient de mare cat sa incapa tot corpul iepurelui inauntru si sa aiba spatiu de manevra. Marimea litierei se coreleaza cu marimea custii in care se afla animalul. Nu va ocupa mai mult de 30% din suprafata totala.  In functie de marimea si conditia fizica a iepurelui alegem modelul de litiera.  Peretii sa fie destul de inalti incat iepurele sa nu imprastie in exterior continutul tavitei sau sa nu elimine nevoile peste pereti (involuntar). In acelasi timp sa fie suficient de scunzi, incat animalul sa ii poata escalada cu usurinta. Exista litiere cu un perete de acces mai scurt si restul inalti, perfecte pentru a permite un acces facil si pentru a preveni evadarea asternutului sau a urinii peste pereti. Litierele acoperite pot fi si ele o solutie la astfel de probleme.

Asternutul se alege cu atentie. In nici un caz nu veti folosi nisipul clasic pentru pisici: nici cel pe baza de roca calcaroasa, nici cel care formeaza bulgari si nici cristalele. Iepurii sunt curiosi si adesea isi degusta asternutul. Nisipul pentru pisici poate duce la grave blocaje gastro- intestinale. Puteti opta insa pentru: talas (exceptand cel pe baza de cedru sau pin), asternutul granulat pe baza de lemn, prosoape de hartie sau ziare, paie, fan. Asternutul trebuie sa fie puternic absorbant, sa retina mirosurile si sa nu fie toxic pentru animal.

Dresajul la litiera

Prima parte a lectiei se va desfasura intr-un spatiu restrans, in care iepurele se simte  protejat. Chiar daca doriti sa tineti iepurele liber in toata casa, tot trebuie sa aveti si o cusca in care sa se poate retrage cand doreste sa fie singur. Aceasta cusca va va ajuta si pentru acest dresaj. Puneti litiera in cusca, intr-un colt al ei. Inainte de aceasta observati care este locul in care iepurele prefera sa isi faca nevoile. In general este intr-un singur colt al custii.  Acolo asezati litiera. Puneti in litiera peste asternutul curat cateva granule deja eliminate de iepure. Sau un prosop de hartie impregnat cu urina asezat sub asternut. Acestea ii vor semnaliza iepurelui ca acesta este locul pentru facut nevoile.

Dupa cum spuneam iepurii sunt curiosi si imediat vor sari in litiera si o vor cerceta. Motiv de lauda si incurajare. Cu atat mai mult daca isi face nevoile acolo. Multi iepuri din prima stiu ce trebuie facut. Intr-un capat al litierei asezati o mana de fan sau un vas cu mancare plasat in exterior imediat langa tavita. Iepurii prefera sa manance in timp ce isi fac nevoile. Fanul asezat inauntru este privit si ca o recompensa.  Daca iepurele foloseste alt colt al custii pentru nevoi, mutati litiera acolo sau plasati o alta, daca spatiul va permite. Urmariti-i comportamentul. De obicei iepurii ridica coada si se arcuiesc de spate cand vine momentul. Cand il surprindeti pregatit si nu se afla in litiera, spuneti pe un ton ferm „NU” si manati iepurele spre litiera. Daca v-ati indeplinit scopul laudati-l si recompensati-l cu o bucatica de morcov sau ceva bun de mancare.

Odata iepurele invatat sa isi faca nevoile in litiera din spatiul limitat, puteti trece la urmatoarea etapa: acesul spre un teritoriu mai vast. Pentru inceput limitati-va la o singura camera. Deschideti usa custii si lasati iepurele sa iasa de buna voie. Cusca va fii spatiul lui de siguranta si nu trebuie bruscat sa intre sau sa iasa daca nu doreste.  Aici va fi hranit in continuare si aici va avea litiera. Multi iepuri deja invatati la litiera din cusca se vor intoarce aici sa isi faca nevoile, chiar si cand se afla in restul casei.

Plasati in camera cel putin inca o litiera, in plus fata de cea din cusca. Unii stapani au obtinut rezultate rapide plasand cate o litiera  in fiecare colt al incaperii. Apoi pe pracurs au eliminat tavitele care ramaneau nefolosite. Supravegheati animalul si incercati sa descoperiti cand se pregateste sa isi fac vreo nevoie. Ca si mai sus, rostiti „NU” si il ghidati spre una din litiere, fara sa il bruscati. Eventual il puteti lua pe sus si il asezati la intrarea in cusca, indemnandu-l sa intre, dar fara sa il bagati dumneavoastra. Sau il puteti aseza direct intr-una din litierele din incapere. Cand si-a facut nevoile acolo il recompensati cu ceva bun de mancare sau cu mangaieri.

In timp iepurele va invata sa foloseasca exclusiv litiera. Atunci il puteti lasa liber in toata casa. Plasati cate o litiera in fiecare camera sau asigurati-va ca are acces rapid la una din litierele disponibile. Intr-o casa cu mai multi iepuri sunt necesare mai multe litiere plasate dupa preferintele fiecaruia. Curatati tavita atunci cand este foarte murdara. Schimbati asternutul doar cand e necesar. Nu uitati sa asezati fan proaspat in litiere zilnic.

Accidente

Greseli pot aparea! Poate fi vorba de caracterul iepurelui, erori in dresaj ale dumneavoastra sau  poate o conditie medicala  nefavorabila. Iepurii, mai ales masculii au tendinta sa isi amrcheze teritoriul si atunci mici jeturi sau granule pot fi lasate prin toata casa. Sterilizarea/ castrarea pot fi solutii la aceasta problema. Uneori unele afectiuni impiedica iepurele sa ajunga in timp util la tavita si atunci isi lasa nevoile unde apuca. Observati orice semne de imbolnavire si faceti o vizita la medicul veterinar.

Fiti perseverenti cu aceste tehnici. Si mai ales aveti  multa rabdare si nu pedepsiti niciodata animalul. Nu exista iepure care sa nu poata fi invatat la litiera. Unii invata mai repede decat o pisica, iar altii au nevoie de cateva luni pana sa isi dea seama ce doriti de la ei de fapt.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 24.03.2014 10:37:

    Buna ziua,am si eu un iepuras pitic, alb, pufos, cu pete maronii in jurul ochisorilor albastrii. Insa am o mare problema cu el. Il am de 1 an si jumatete....pana acum 1 luna, isi facea nevoiele numai la litiera.....acum , dimineata cand ma trezesc , constat ca isi face nevoile in pat!!! langa mine si sotul meu. De mic doarme noaptea la picioarele noastre sau intre noi. Nu am avut probleme cu el (in afara de rosul cablurilor, perdelelor si varului de pe pereti:)...asta este...ne am asumat asta). Am fost cu el la medicul veterinar si i-a facut 3 zile antibiotic...din pacate problema s-a remediat doar 1 sapatamana....dupa care a inceput din nou sa faca in pat! Daca nu il las in casa...este foarte suparat...cu toate ca are in balcon toate conditiile posibile: casuta de lemn, caldura, covorase, fan, bete de mar, jucarii, etc. Nu a stat niciodata in cusca...iar acum nu pot sa il tin...pentru ca il chinui, el fiind obisnuit sa fie liber! s-a mai confruntat cineva cu astfel de probleme?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro