Hibernarea testoaselor de uscat

Hibernarea testoaselor de uscat

testoasa de uscatTestoasele de uscat traiesc in general in zone temperate si subtropicale, fiind puternic infuentate de temperatura ambientala, deoarece ele sunt animale cu sange rece, care nu isi pot regla singure temperatura corporala. Daca detineti un astfel de exemplar ar trebui sa stiti cateva date esentiale despre hibernare. Hibernarea testoaselor este o stare fiziologica fireasca in mediul natural, care poate fi reprodusa si in captivitate. Insa daca nu sunt create optim toate conditiile, acest proces poate afecta serios starea de sanatate a testoasei, ducand chiar la deces in multe cazuri. Vom incerca sa va oferim toate informatiile pentru ca testoasa dumneavoastra de uscat, sa se bucure de caldura primaverii si anul viitor.

Hibernarea este un proces natural, care ofera sanse sporite testoasei de a depasi sezonul rece, cand temperatura scazuta, lipsa hranei si a apei, ar putea dauna sanatatii animalului. In fact hibernarea este specifica mamiferelor, al caror organism secreta o enzima "de hibernare" care scade temperatura corpului, ritmul cardiac si respirator, bazandu-se doar pe rezervele de grasime. In cazul testoaselor acest fenomen este denumit "brumare", si este indus exclusiv de scaderea temperaturii ambientale, metabolismul scade la un nivel minim de intretinere a functiilor vitale. Testoasa este treaza, insa este amortita. Hibernarea sau brumarea poate fi evitata daca reusiti sa creati peste iarna, toate conditiile necesare pentru ca animalul sa isi continue viata ca si pe timpil verii. Insa fiind un fenomen important in viata oricarei testoase salbatice, se recomanda a fi indus si testosei de companie.

Inainte de a initia hibernarea asigurati-va care este specia si originea testoasei dumneavoastra. Speciile din regiunea tropicala si subtropicala nu hiberneaza deoarece acolo temperaturile se mentin ridicate chiar si pe timpul „iernii astronomice”. Incercarea de a pune la hibernat un asemenea exemplar se va dovedi fatala pentru el. Testoasele din zona temperata, cum sunt si cele de la noi, rezista la temperaturii mai scazute. Unele pot rezista si daca sunt lasate sa hiberneze afara, insa este riscant cu atat mai mult cu cat clima este mai instabila acum, iar fluctuatiile de temperatura sunt frecvente in anotimpul hibernal (se poate ajunge la valori pozitive care sa intrerupa hibernarea, urmate de scaderi drastice).

Important! Nu hibernati testoase care sunt prea tinere, prea slabe sau cu stare de sanatate deficitara. Hibernarea solicita mult organismul animalului, iar cele mai mici „fisuri” in organism, pot duce la deces. Cu 2-3 saptamani inainte de hibernare inspectati bine animalul, pentru descoperirea oricarei afectiuni sau leziuni. Verificati:

- Ochii: pentru inflamatii, secretii, umflaturi.
- Nasul: scurgeri de orice tip
- Coada: pentru semne ale unei inflamatii ale cloacei
- Picioarele: schiopatat, abcese, leziuni deschise
- Urechile: membranele care acopera conductul auditiv ar trebui sa fie plate sau usor concave. Abcesele la acest nivel sunt frecvente si fatale daca nu sunt tratate.
- Gura: se urmareste aspectul mucoasei, orice leziuni, coloratii, ar trebui invetigate si tratate.

La primele semne de afectiune cereti ajutor de specialitate si tratati riguros boala. Abia cand testoasa va fi complet sanatoasa initiati hibernarea.

Initierea hibernarii presupune reducerea cantitatii de hrana si a temperaturii cu 2-3 saptamani inainte ca testoasa sa fie asezata in cutia de hibernare. Pe timp de vara hraniti testoasa cu o dieta bogata in vitamina A. Cu o luna inainte ii puteti furniza chiar si suplimente cu aceasta vitamina. Carenta de vitamina A este cea mai des intalnita la testoase pe durata hibernarii.  Cantitatea de hrana trebuie redusa progresiv pentru ca in momentul in care testoasa este pusa in cutia de hibernare tractul ei digestiv sa fie gol. Prezenta alimentelor in tractul digestiv determina infectii fatale. In ultima perioada optati pentru plante bogate in fibre, care au rolul de facilita tranzitul intestinal si a curata. Reduceti progresiv si numarul de mese, precum si cantitatea de hrana. Inainte de hibernare testoasa ar trebui sa aiba o greutate mai mare decat cea pe care a avut-o in primavara. Pe durata iernii va pierde aproximativ 10% din masa corporala. O testoasa slaba nu va fi pusa la hibernat.

Hidratarea este foarte importanta pentru o testoasa pe durata iernii. Testoasele de uscat prezinta niste saculetii in care acumuleaza apa, al caror orificiu se afla in partea superioara a corpului. Aceste rezerve de lichid le vor folosi pe toata durata hibernarii. Lipsa rezervelor de apa pune probleme de supravietuire. Pentru a alimenta acesti saculeti plasati testoasa timp de 30 de minute intr-un vas larg, cu apa calduta, care sa ii ajunga pana la marginea carapacei, suficient cat sa poata sta cu capul afara sa respire. Repetati aceasta la fiecare 2 zile inainte de hibernare. Apa calda favorizeaza si defecatia, astfel reusiti sa bifati si acest aspect.

Hibernarea dureaza in medie 3-4 luni, la o temperatura de 5-10 grade, minim 0 (limita inghetului). Ideal ar fi sa aveti un termometru cu care sa monitorizati temperatura din incaperea in care se afla testoasa. Cu 2 saptamani inainte sa o asezati in cutie mutati testoasa intr-un loc mai racoros, progresiv pentru a-i induce relaxarea metabolismului. La noi in tara conform conditiilor meteo, hibernarea ar trebui sa inceapa prin octombrie, iar perioada de pregatire din septembrie.  

Locul unde veti amplasa cutia cu animalul sa se afle la  loc ferit de animale, conditii meteo (ploaie, vant, ninsoare), inundatii s.a. De preferat este undeva in interior: pivnita, garaj, camara etc. In aceste locuri cantitatea de lumina sa fie scazuta, iar umiditatea in parametrii normali. Daca optati pentru o incapere foarte uscata atunci problema umiditatii va fi rezolvata de substratul pe care il puneti in cutie.

Hibernarea propriu-zisa o incepeti atunci cand testoasa a fost pregatita: regim alimentar redus pana la absenta hranei cu 2 3 zile inainte; hidratare; reducerea temperaturii ambientale si chiar a luminii. Pe perioada hibernarii testoasa va fi asezata intr-o cutie de carton sau o ladita de lemn. Unii crescatori recomanda sa aveti si o a 2-a cutie in care sa incapa cea cu testoasa. Cutia pentru testoasa sa fie cu cativa centimetri mai mare decat animalul, atat cat sa incapa si asternutul. In aceasta cutie asezati hartie rupta si sau paie curate. Testoaselor le place sa sape si sa se ascunda asa ca nu va zgarciti la substrat, in definitiv acesta protejeaza animalul de frig. In a 2-a cutie, mai mare, puteti pune orice material izolator (tot paie, polistiren, carpe). Rolul acestei a 2-a cutii este  esential in cazul in care testoasa framantandu-se prea mult se dispune pe marginea cutiei sale, lipita de perete si neprotejata de substrat. Atunci acest rol de protectie, izolator va fi luat de cea de-a doua cutie. In cazul in care aveti de-a face cu o incapere uscata, in cazul substratului puteti folosi muschi sau vermiculita, usor umezit.

Testoasa va fi urmarita in fiecare luna pentru a vedea daca hibernarea decurge corect. Nu o bruscati si nu o treziti. Primavara cand afara se incalzeste plasati cutia intr-un loc insorit si caldut, pentru ca testoasa sa se dezmorteasca usor, treptat.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro