Gerbilul - Comportament si limbaj corporal

gerbiliiGerbilul este un rozator sociabil, in consecinta abordeaza tot felul de posturi si sunete pentru a-si comunica starea de spirit semenilor sau stapanului.  Gerbilul dezvolta o multime de tipuri de comportamente care  pot fi observate si in captivitate. Poate fi chiar amuzant de privit cum micutul blanos isi face de cap in lumea lui. multi proprietari de gerbili afirma ca prefera sa stea cu ochii pe cusca lor decat pe TV. Vom incerca in acest articol sa sintetizam cateva din activitatile preferate ale gerbilului, precum si cativa markeri ai limbajului sau non-verbal.

Rosul

La gerbili, rosul este declansat de 3 factori principali. In primul rand: cresterea continua a incisivilor. Nu degeaba fac parte din categoria rozatoarelor. Instinctele naturale indeamna gerbilul sa roada tot timpul cate ceva; cu cat mai dur, cu atat dintii se tocesc mai repede. In lipsa rosului, dintii vor creste pana ajung in contact cu maxilarul antagonist pe care il vor leza. In plus vor intampina dificultati in alimentare, alterari ale starii de sanatate si in cel mai nefericit scenariu chiar moartea.

Gerbilii mai rod si  pentru a-si produce material de captusit cuibul in care dorm. Prin ros, sunt maruntite crengutele de lemn, talajul, fanul, cartonul si transformate intr-o masa fina care este mai confortabila pentru dormit. In mediul natural, unde temperaturile erau scazute, un culcus mai fin si mai dens, era un mai bun izolator termic. In plus rosul fanului aduce si un oarecare aport caloric.

In cele din urma, rosul este si un comportament deviant al animalelor crescute in custii prea mici. Din cauza plictiselii si a apatiei gerbilul se manifesta astfel. Cel mai adesea gratiile custii sunt cele care cad victima dintilor acestor animale. Acest „viciu” este si un semnal pentru dumneavoastra, vor sa va transmita faptul ca nu se simt bine in spatiul pe care i l-ati oferit.

Sapatul

Este un alt obicei natural al gerbililor. In salbaticie, ei sapa zeci de tunele interconectate intre ele, central aflandu-se vizuina, camera in care sunt crescuti pui si in care dorm parintii. De-a lungul vietii gerbilii nu se opresc niciodata din sapat. Mereu contruiesc noi tuneluri si descopera noi guri de evacuare in caz de pericol. Iar acest instinct nu a parasit nici gerbilul domesticit. Un individ care are la dispozitie un strat generos de asternut va sapa continuu in el.

Insa acest comportament poate deveni si patologic.este vorba de sapatul compulsiv sau stereotipic, asa cum il numesc specialistii. Multi gerbili sapa inversunati in coltul acvariului sau custii, fara un scop anume. Acest obicei poate avea mai multe cauze prin care spatiul prea mic, lipsa partenerului, stresul etc. Totusi un cercetator elevetian a studiat acest comportament si a descoperit urmatoarele. Gerbilii crescuti intr-un mediu in care nu li s-a oferit un adapost conectat la o retea de tuneluri, au dezvoltat acest comportament deviant. Pe de alta parte, exemplarele crescute de mici intr-un spatiu in care au avut la dispozitie atat o casuta cat si  cel putin un tip de tunel, s-au comportat normal. Mai mult, mutand un animal crescut in primul tip de sistem intr-unul cu tuneluri, sapatul compulsiv a fost abandonat. In concluzie: oferiti gerbililor atat un adapost cat si un tunel la dispozitie, inca de mic. Tuburile de carton ale rolelor de hartie sunt foarte folositoare in acest sens si extrem de accesibile.

Marcarea olfactiva

Gerbili traiesc in grupuri mari in care ierarhiile sunt bine evidentiate. Exista un adult si o femela la conducere si o multime de supusi. Aceasta ierarhizare se face cunoscuta cu ajutorul mirosului. Gerbilii poseda pe abdomen o glanda olfactiva cu al carei produs de secretie isi marcheaza teritoriul si chiar subalternii. Nu de putine ori veti vedea unul din exemplare frecandu-se cu abdomenul de obiectele din cusca. Liderul isi va marca si supusii abordand o pozitie similara imperecherii. Burta gerbilului dominant va veni in contact cu spatele celui dominat pentru a permite impregnarea blanii lui cu mirosul sefului. Un exmplar nou adus in grup va fi atacat din cauza ca liderul nu isi identifica mirosul pe blana nou-venitului.

Toaletarea

Gerbilii isi curata reciproc blana cu dintii si labutele. Acest comportament are rolul de a consolida legaturile din interiorul grupului. In unele situatii toaletarea este atat de intensiva incat zone de piele raman descoperite. Nu se cunoaste inca motivul acestui eveniment.

Boxatul

Daca veti vedea doi gerbili stand pe picioarele dinapoi si impartindu-si „pumni” unul altuia, nu va ingrijorati. Mai bine zis nu va alarmati daca este vorba numai de o joaca. Gerbilii tineri, in special, se joaca adesea in acest fel, pregatindu-se pentru conflictele ulterioare. Daca acest comportament este insotit de sunete, tipete, infoierea cozii si altele, atunci inseamna ca este vorba despre o disputa teritoriala, care trebuie inabusita.

Tropaitul

Este un comportament natural specific numai gerbililor ce are doua semnificatii. Animalul stand pe picioarele din spate incepe sa tropai intens atunci cand sesizeaza un pericol si vrea sa isi alerteze semenii. In acel moment fiecare animal care a receptionat semnalul va incepe sa tropaie. Apoi toata familia se grabeste sa se ascunda. Topaitul este un gest de curtare al femelelor. Intensitatea si frecventa celor doua tipuri de tropait este diferit, insa  noi nu putem face diferenta. In schimb gerbilii stiu sa interpreteze fiecare tip de tropait.

Alte tipuri de limbaj corporal:

- Gerbilul face cu ochiul: acesta este un semn de satisfactie. Animalul va clipi smechereste cu un singur ochi atunci cand este incantat de un anume tip de mancare sau cand este alintat. Chiar si stapanul poate fi destinatarul unui clipit din ochi stregaresc. Daca ii raspundeti la fel, animalul va fi si mai fericit.
- Torsul: da, gerbilul toarce asemenea pisicilor. Nu il veti auzi, dar ii veti simti vibratiile atunci cand il tineti in mana. Se pare ca ii place sa fie mangaiat.
- Gerbilul linge peretii acvariului: inseamna ca ii este sete. Comportament specific puilor, dar si celor care nu au apa la dispozitie tot timpul. In salbaticie gerbilii se adapau lingand peretii tunelurilor pe care se prelingea apa.
- Sarutatul: doi gerbili se saruta atunci cand se intalnesc prima oara. De fapt ei isi apropie nasul de vizitator pentru a-i simti mirosul si a incerca sa il identifice.
 Frica: un gerbil speriat va ramane stana de piatra in doua picioare, cu labutele din fata impreunate, ca si cum s-ar ruga.
- Bucuria: este manifestata prin sarituri in aer cu toate cele 4 picioare desprinse de sol.
- Dorinta de a fi toaletat: un gerbil care doreste  un „masaj” de calitate se va tranti pe jos si se va rostogoli in fata altui gerbil. Acesta cu greu va face fata unei asemenea cereri.
- Un gerbil linistit, calm va incepe sa se ingrijeasca: isi va spala labutele, fata, abdomenul, spatele si chiar coada, tinand-o strans intre  labutele din fata.

Paleta de gesturi ale unui gerbil este mult mai larga si greu de cuprins intr-un singur articol. Va invitam sa va luati propriul grup de animale pentru a fi distrati la maxim de aceste incredibile rozatoare.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro