Gerbilul - comportament si interactiune sociala

gerbiliiIn articolele precedente v-am tot spus cat de extraordinar este acest mic rozator de companie. Insa laudele abia acum vin, cand vorbim despre caracterul si comportamentul lui. Daca pana acum aveati dubii, suntem siguri ca dupa acest articol veti da buzna in pet-shop si veti pleca acasa cu cel putin o pereche de gerbili.

Probabil cele mai importante calitati ale gerbilului sunt curiozitatea si stapanirea de sine. In orice moment veti observa animalul „bagandu-si nasul” peste tot in jurul sau. Perceperea olfactiva a mediului inconjurator este esentiala. Gerbilul nu va alerga sa se ascunda atunci cand se produc zgomote  sau miscari bruste. Ba din contra, este atras de sunetele si lucrurile noi si prefera sa le investigheze pentru a se decide daca sunt periculoase sau nu. Datorita acestui faptului ca gerbilul nu se sperie atat de usor, el nu va musca, asa cum fac hamsterii de exemplu.

IMPORTANT: gerbilii nu agreaza singuratatea!! Daca in cazul altor rozatoare traiul solitar este acceptat cu usurinta, gerbilii sufera enorm daca nu au cel putin un partener de cusca. Un gerbil singur este nefericit si va trai mai putin. Animale sociabile care in natura traiesc in familii mari, gerbilii au nevoie de un partener nu numai pentru joaca ci si pentru cuibarit, toaletat reciproc, companie atunci cand dumneavoastra nu ii sunteti alaturi. Un gerbil singur se va simti in nesiguranta si este foarte probabil sa muste (comportament atipic lor).

Crearea grupului

Gerbilul tine foarte mult la organizarea sociala si la teritoriu. In natura un cuplu dominant ia toate deciziile familiei. Crearea unei perechi sau a unui cuplu de gerbili poate fi foarte anevoioasa. Ideal ar fi sa detineti o pereche mascul si femela, adusi impreuna inca de la varste mici (6-8 saptamani). La aceasta varsta gerbilii sunt cel mai deschisi spre interactiune sociala si pot accepta orice partener de cusca. Dezavantajul unei perechi mascul-femela este ca se vor inmulti foarte des si veti fi bombardati cu pui (5-6 cuiburi pe an). Poate fi interesant sa inmultiti gerbilii insa va va fi foarte greu sa gasiti stapani tuturor puilor. De aceea, daca nu doriti sa porniti o „afacere” din cresterea gerbililor, nu recomandam aceasta combinatie pentru crearea unui grup. In acelasi context incadram si combinatia 1 mascul si 2-3 femele (care este de fapt stuctura familiei de gerbili salbatici). In acest caz, se pot ivi conflicte intre femele pentru intaietate in fata masculului, un motiv in plus sa optati pentru un astfel de grup.

Cel mai sigur este sa achizitionati perechi de acelasi sex, de preferat din acelasi cuib; bineinteles cu varsta sub 2 luni. Animalele sub 2 luni nu au instinctele sexuale si teritoriale bine dezvoltate si accepta cu usurinta orice partener. O pereche sau un grup intemeiat acum va dainui toata viata. Revenind, alegeti doi masculi sau doua femele inca de la inceput si asezati-i in acelasi timp in cusca. Ei vor explora impreuna noul ambient si se vor acomoda mai usor cu stapanul. Va fi interesant sa observati cum interactioneaza cei doi, cum se joaca si mai ales cum se toaleteaza reciproc. Pentru gerbili, curatarea blanii partenerului este un gest de respect si afectiuni si ajuta la consolidarea relatiei. Daca va doriti mai multi gerbili nu va temeti! Cu conditia ca toti sa fie de acelasi sex si din acelasi cuib! Un grup mai mare inseamna distractie mai multa.

Introducerea unui nou gerbil

Poate fi o chestiune destul de dificila. Insa  unele combinatii sunt mai fericite decat altele. Gerbilii sunt teritoriali si accepta greu un nou-venit. Fiecare animal poseda mirosul propriu, dupa care este recunoscut de ceilalti. In momentul in care introduceti un nou gerbil in cusca unui/unor deja existenti imediat va fi recunoscut  mirosul strain, iar musafirul va fi atacat. Luptele intre gerbili sunt destul de serioase si se pot finaliza cu leziuni importante. Totusi nu disperati, exista solutii si in acest sens.

Nu aduceti un nou gerbil in grup doar pentru ca v-ati indragostit de el in pet-shop. Nu va faceti probleme de unde nu sunt. Exista riscul sa nu fie acceptat de ceilalti. Daca totusi doriti sa il luati acasa, oferiti-i o cusca proprie. Decideti sa cumparati un nou animal doar atunci cand a decedat pertenerul celui existent sau cand pana in prezent ati avut doar un singur exemplar.

Iata care sunt situatiile favorabile, in care va va fi mai usor sa introduceti noul gerbil celui existent. Mascul sau femela sub 2 luni: dupa cum spuneam, la aceasta varsta animalele accepta usor parteneri. Daca aveti un mascul, chiar si adult, va va fi mai usor decat cu o femela adulta. Masculului ii puteti prezenta fie un alt mascul (daca e tanar cu atat mai bine), fie o femela. In primul caz folositi tehnica custii impartite, prezentata mai jos. In situatia in care aduceti o femela, ideal ar fi ca aceasta sa se afle in calduri. Instinctele sexuale sunt mai puternice decat cele teritoriale, iar cei doi vor avea o prima intalnire agreabila. Intotdeauna aduceti femela in cusca masculului.

In situatia in care aveti o femela adulta s-ar putea sa aveti mai mult de munca. Femelele accepta mai greu decat masculii un nou partener de cusca. Daca ii aduceti un mascul (preferabil unul tanar), interactiunea dintre cei doi se va face pe teritoriul mascului. Daca este vorba despre o femela (de asemenea tot tanara), folositi tehnica custii impartite.

Tehnica custii impartite

In orice combinatie de mai sus si chiar in cadrul acestei tehnici, de mare ajutor este crearea unui mediu olfactiv nou pentru ambele exemplare. Mai exact, schimbati asternutul in totalitate si spalati bine cusca. Astfel mirosul gerbilului vechi a disparut, iar acum spatiul se va impregna cu izurile ambilor locatari.

Tehnica de fata presupune separarea custii pe care o aveti al dispozitie in doua jumatati cu ajutorul unui gratar (perete) de metal. Acest perete va permite celor doua animale sa se miroase si preintampina eventualele lupte. O alternativa ar fi alaturarea a doua custi cu bare de metal. Lasati animalele sa se cunoasca si analizati reactiile.  Daca cei doi se inteleg, sunt calmi si nu dau semne de agresivitate indepartati grilajul. Stati pe aproape pentru a stopa posibilele conflicte. Daca cei doi nu se accepta prin grilaj mai asteptati cateva zile, timp in care le amestecati mirosurile. De 2-3 ori pe zi mutati gerbili dintr-o parte in cealalta. In timp ei se vor obisnui cu mirosul partenerului si il vor accepta.  Cand sunt mai relaxati unul fata de celalalt indepartati grilajul. Perioada de acceptare poate dura de la cateva zile la cateva saptamani.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro