Gandacul de Madagascar - ingrijire

Gandacul de Madagascar - ingrijire

gandaci madagascarIntr-un alt articol v-am vorbit despre gandacul de Madagascar asa cum este el in mediul natural. Ati putut remarca acolo cat de interesanta este aceasta uriasa insecta si cat de mult difera de imaginea clasica de „gandac” (asocierea cu gandacul de bucatarie este eronata). Citind acel articol sau ascultand sfaturile prietenilor, v-ati hotarat ca e momentul sa detineti si dumneavoastra un astfel de animal de companie mai special. Buna decizie! Dar haideti sa vedem cum se ingrijeste gandacul de Madagascar in captivitate.

Adapostirea

Un cuplu de gandaci necesita un spatiu de marimea unei cutii mari de pantofi. De altfel unii incepatori chiar gazduiesc gandacii in astfel de cutii. Totusi nu sunt cea mai buna solutie. Optati pentru un acvariu/ terariu de sticla sau plexiglas. Ideal ar fi sa aiba si un capac care se inchide etans. Gandacii de Madagascar sunt cataratori veritabili datorita nanostructurilor de la nivelul talpilor. Un gandac evadat va fi foarte greu de recuperat. Exista riscul sa il pierdeti definitv sau sa ingrozeasca restul familiei, sfarsind strivit sub un pantof. Asa ca cel mai bine acoperiti vasul cu un capac securizat. Daca nu aveti un capac va trebuie sa creati o bariera in calea gandacului, pe peretii interni ai terariului. Cu ulei de masline  sau vaselina trasati o fasie de 3-4 cm de-a lungul marginii superioare a recipientului. Grasimea va impiedica avansarea insectelor. Totusi se poate intampla sa apara discontinuitati in stratul de grasime, de care gandacii vor profita imediat.

In situatia in care vreti sa achizitionati mai multe exemplare sau planuiti sa reproduceti gandacii, atunci veti avea nevoie de un terariu mai mare. Un vas de 40-60 de litri este suficient pentru o colonie de marime medie. Puteti remarca suprapopularea in momentul in care disputele intre masculi se intensifica, iar multe exemplare au antenele scuratate. Recipientul trebuie sa fie dotat cu un sistem de ventilatie eficient,  daca ati optat  pentru varianta cu capac. Pasionatii de gandaci care nu vor sa faca reproductie si detin cateva exemplare, le adapostesc in caserole de plastic cu capac (cele in care depozitam alimente).

Substratul

Gandacii de Madagascar nu sunt foarte pretentiosi la acest capitol. Crescatorii opteaza pentru o multime de variante de substrat: hartie, tala?, frunze, nisip/ pietris, turba, fibra de cocos etc. Exista si posibilitatea sa nu folositi nici un substrat. Gandacilor le place sa se ascunda, sa se ingroape in substrat. Pentru fericirea lor alegeti un substrat care permite acest lucru. Nu sunt insecte care sa faca multa mizerie, insa din cand in cand se face curatenie, de aceea substratul ar trebui sa fie usor de curatat/ schimbat. O atentie speciala se acorda tipului de substrat in cazul in care aveti pui (nimfe). La indepartarea substratului exista riscul sa aruncati si puietul. Optati pentru un substrat care nu permite ingroparea nimfelor sau care se afla in contrast cu puietul.

Amenajarea

Gandacii de Madagascar sunt insecte nocturne, care stau ascunse pe timpul zilei. Gandacii se ascund si daca cineva se apropie de ei. Ascunzatorile sunt esentiale intr-un terariu cu gandaci. Cele mai la indemana sunt cofrajele de oua. In functie de cat spatiu aveti la dispozitie, plasati cat mai multe cofraje unele peste altele. In locul cofrajelor puteti alege orice alte ascunzatori.  Tuburile de carton ramase de la rolele de hartie sunt o alta solutie ieftina si accesibila pe placul insectelor. Masculii sunt teritoriali si le place sa isi dispute cele mai bune locuri din teritoriu. Plasati inauntru cat mai multe pietre sau obiecte mai inalte pentru care sa concureze. Gandacilor le place sa se catere, asa ca oferiti si niste ramuri sau bete de lemn, pe care sa le escaladeze. Cu cat sunt mai multi masculi in colonie cu atat aveti nevoie de mai multe accesorii.

Temperatura si umiditatea

Pentru o insecta tropicala, acesti parametri sunt importanti. Temperatura ideala este de 24- 26 de grade Celsius. Peste aceasta limita insectele vor deveni hiperactive si se vor inmulti in exces. Sub 18 grade Celsius, isi incetinesc functiile organismului si devin apatice, iar in scurt timp isi pierd viata. Plasati terariul intr-o incapere calduroasa, cu o temperatura constanta peste 25 de grade. Daca temperatura ambientala variaza, atunci va trebui sa oferiti un sistem de incalzire propriu recipientului. Covorasele electrice sunt cea mai accesibila solutie. Se gasesc in orice pet-shop. Plasati covorasul sub vas, doar sub o jumatate a acestuia, pentru a crea si un gradient de temperatura.

Umiditatea poate face diferenta intre viata si moarte in cazul gandacului de Madagascar. Padurea tropicala din care provine ofera o umiditate relativ crescuta. Nimfele sunt cele mai sensibile la umiditate scazuta. Ele naparlesc de cateva ori pana la maturitate. Un mediu umed usureaza eliminarea exoscheletului. Un vas cu apa amplasat in interior va satisface aceasta cerinta. Vom vedea mai jos cum trebuie sa fie. O alta solutie este pulverizarea periodica a vasului cu un spray de apa.

Dieta

Dupa cum banuiati, gandacii de madagascar nu sunt pretentiosi la mancare. In captivitate sunt hraniti cu fructe si legume proaspete, precum si cu o sursa de proteina. Dintre vegetale prefera: merele, portocalele, bananele, strugurii, morcovi, rosii. Legumele cu frunze verzi sunt un deliciu: salata, varza si mai ales frunzele de papadie. Ca sursa de proteina se alege hrana uscata pentru catei sau pisici. Puteti opta si pentru dietele complete pentru pasari exotice, rozatoare, granulele pentru pesti de acvariu etc. Testati diverse alimente si observati pe care le prefera.

Gandacii de Madagascar sunt mari bautori de apa. Plasati in incinta si un vas putin adanc cu apa. Acest vas va asigura si umiditatea.  Pentru a preveni inecul, mai ales al nimfelor, plasati in vas un burete. Mentineti apa curata tot timpul. Pentru a curata mai usor terariul, serviti si mancarea in vase/ tavite, si nu direct pe substrat. Resturile alimentare neconsumate se indeparteaza de la o zi la alta.

Atentie speciala

Gandacii pot fi parazitati cu acarieni. Daca observati niste organisme microscopice umbland pe corpul lor, inseamna ca aveti de-a face cu o invazie. Acarienii sunt atrasi de resturile de hrana si se ascund si inmultesc in substrat. Igiena deficitara favorizeaza aparitia lor. Puteti scapa de ei daca puneti gandacii intr-o punga cu putina faina si o agitati. Procesul se repeta. Puteti incerca sa ii indepartati si prin perierea corpului gandacului cu o pensula de desen.

Manipulare

Daca doriti sa luati gandacul in mana apucati-l doar de  torax (portiunea dura a corpului). Nu va temeti, gandacii nu musca. Ii puteti lasa sa se catere pe mana sau pe corp. Atentie: sunt foarte rapizi! Purtati-va gentil cu insecta.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro