Flatulența la câini

Flatulența la câini

Flatulența este un act fiziologic normal ce constă în eliminarea pe cale rectală a gazelor acumulate în tubul digestiv. În limbaj popular mai este cunoscută sub denumirile: bășină, vânturi, gaze, pârț etc. În opinia stăpânilor, câinii sunt mari producători de vânturi, poate și pentru că adesea cad țapi ispășitori pentru niște mirosuri neplăcute de care nu sunt responsabili. Cum nu se pot apăra, sunt cel mai ușor de învinuit.

La câini, 99% dintre flatulențe sunt lipsite de miros și doar un procent mic, produse de bacteriile din intestin și care conțin hidrogen sulfurat, împrăștie pe toată lumea din jurul patrupedului.  Deși un proces perturbator și deconcertant, flatulența arareori indică vreo problema gravă de sănătate. Dar nici nu trebuie ignorată.


Cauzele vânturilor la căței

Gazele acumulate în intestine și ulterior eliminate prin anus pot avea sursă exogenă sau endogenă. Exogen, câinele înghite aer în timp ce mănâncă. În mod normal acest aer este eliminat prin eructație (râgâit), însă în unele cazuri trece de stomac și ajunge în intestine, de unde nu mai poate fi eliberat decât prin pârțâit. Vânturile de această origine nu  au miros.



Există mai multe cauze pentru care câinii înghit aer în timp ce mănâncă. Câinii din rasele brahicefalice (cu botul turtit) sunt respiratori orali (respiră pe gură) și involuntar înghit aer în timp ce mănâncă. Restul câinilor înghit aer deoarece mănâncă prea repede, fie este vorba de câini hămesiți și lacomi, fie de câini care se află în competiție pentru hrană cu alte patrupede. Mai există și situația în care câinele a primit mâncare imediat după un efort fizic intens și nu a apucat să își recapete suflul. Afecțiunile respiratorii caracterizate de o intensificare a ritmului respirator pot determina înghițirea aerului.

În interiorul organismului (endogen), gazele sunt rezultatul proceselor digestive normale, ca urmare a descompunerii materiilor organice de către bacterii. Atunci când este schimbată sau dezechilibrată dieta câinelui, multe materii rămân nedigerate și intră în fermentație la nivelul colonului, producând mai multe gaze decât de obicei. De aceea, principala cauză a flatulentelor la câini o reprezintă dieta.

Hrana de slabă calitate, care conține multe materii vegetale și fibre, este digerată precar de către organismul câinelui, echipat să se confrunte preponderent cu alimente de origine animală. O dieta bogată în soia, porumb, amidon și alte cereale favorizează producerea de gaze. Alimente precum varza, broccoli, fasolea, mazărea sau cele alterate dau gaze în orice context. Câinii intoleranți la lactoză se vor pârțâi de fiecare dată când vor primi produse lactate. Resturile de la masa noastră, bogate în grăsimi, carbohidrați și condimente sunt o cauză frecventă a flatulențelor la căței.

Schimbările de dietă ar trebui să se facă treptat, pe durata a 1-2 săptămâni, amestecând hrana veche cu cea pe care vrem să o oferim de acum încolo. Astfel, flora intestinală are răgazul să se adapteze la noile materii prime.

Din acest tablou nu trebuie excluse cauzele de ordin medical. O serie de infecții și inflamații ale intestinelor, cancere sau paraziți intestinali au ca efect secundar producerea de gaze.

Câinii obezi și cei care fac puțin exercițiu fizic sunt mari producători de vânturi.


Cum se poate combate flatulența?

Flatulența nu este o boala în sine, deci nu putem vorbi despre un tratament. Este o condiție fiziologică a organismului, care uneori poate scăpa de sub control. Este ideal ca patrupedele să aibă vânturi zilnic, însă atunci când acestea sunt mult prea frecvente și urât mirositoare, iar câinele apare balonat sau în suferință, e necesar să luați măsuri. Cereți ajutorul medicului veterinar, care va știi ce întrebări să vă pună pentru a descoperi cauza flatulentelor.

Hrăniți câinele cu mâncare de calitate super premium, bogată în proteine și grăsimi de calitate, fără adaos de porumb sau alte cereale. Alegeți tipul de hrana în funcție de vârsta și talia câinelui vostru.

Pentru câinii lacomi, împărțiți mâncarea în mai multe tainuri într-o zi. Așezați un castron mai mic în centrul celui din care mănâncă animalul și puneți mâncarea împrejurul lui, pentru a nu-i permite câinelui să înfulece în grabă.

Nu hrăniți câinele cu resturi de la masa voastră, mai ales dacă sunt grase și puternic condimentate. Câinii sensibili la lactoză nu vor primi produse lactate (exceptând iaurtul).

Câinii ce au trecut printr-un tratament cu antibiotice sau episoade de diaree vor primi zilnic câteva linguri de iaurt natural, fără multă grăsime, pentru a-și repopula flora intestinală. De mare ajutor în acest sens sunt și probioticele (întrebați veterinarul).

Scoateți câinele mai des la plimbare, mai ales dacă e supraponderal. Exercițiul fizic influențează pozitiv motilitatea intestinală. În plus, e mai bine pentru noi să elimine gazele în aer liber decât înăuntru.





 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro