Efectele negative ale suprapopularii acvariului

Efectele negative ale suprapopularii acvariului

acvariu plin

Aglomerarea acvariilor cu pesti sau accesorii este o problema des intalnita la acvaristii amatori. Incepatorii,in special, se lasa furati de multitudinea de specii de pesti de pe piata si nu se mai pot opri din a-si popula acvariul. Fiind la inceput, acvariul este de multe ori de dimensiuni reduse si utilat sumar. Daca in primele zile, lucrurile par  sa decurga perfect, ei bine in urmatoarele, acvaristul nostru va fi depasit de situatie: apa se va murdarii, unii pesti vor muri, algele vor ajunge la putere. Mult pre tarzii acum, regretele pentru pestii pierduti sau chiar pentru instalarea unui acvariu, vor fi desarte. Suprapopularea este o problema care dauneaza atat pestilor si mediului acvatic, cat si acvaristului.

Aglomerarea acvariului poate fi realizata in mai multe moduri:

- introducerea mai multor pesti decat poate suporta capacitatea recipientului;

- introducerea unui numar mare de decoratiuni, plante sau alte  accesorii, care vor rapi din spatiul vital al pestilor;

- inmultirea asidua a pestilor existenti;

- cresterea pestilor existenti. La unele specii in magazinele de specialitate gasim doar puiet, care in functie de specie poate creste intr-un ritm mai mult sau mai putin laert.

Suprapopularea acvariului nu are decat efecte negative asupra mediul acvatic pe care intentionam sa il cream. Mai devreme sau mai tarziu, aceste efecte se vor rasfrange asupra bunastarii pestilor, a caror viata va fi dificil de salvat. Iata care sunt principalele probleme cu care ne putem confrunta intr-un acvariu aglomerat:

- Stres din partea celorlalti pesti: prea multi pesti, obligati sa traiasca inghesuiti nu se vor simti bine, chiar daca avem specii combatibile. Pentru un peste este extrem de stresant sa nu poata inota liber si sa se loveasca la fiecare pas de un alt camarad de suferinta. Ca sa nu mai vorbim de speciile de pesti foarte energici, care se vor simti inchistati ca intr-o cusca subdimensionata. Ei, la randul lor, ii vor stresa mult pe cei foarte calmi, agitand apa din jurul lor.

- Acumularea toxinelor: multi pesti intr-un volum mic de apa, va duce la acumularea dejectiilor si toxinelor. Chiar daca sistemul de filtrare este unul supradimensionat, la un moment dat se va prabusi. Intr-un acvariu aglomerat, echilibrul apei este unul foarte fragil, iar orele sunt numarate pana cand  se va rupe, si toti pestii vor avea de suferit.

- Oxigenarea deficitara: intr-un mediu acvatic contaminat de la prea multi pesti va mai aparea o problema: lipsa oxigenului. Cu atatia plamani dornici sa respire si atat de putin oxigen disponibil, asfixierea se va instala rapid. Inainte de a fi rapusi de boli, pesti vor muri de sufocare.

-  Abundenta bolilor: orice modificare de parametri a apei si orice peste adaugat in plus, va cauza stres celorlalti. Stresul de orice fel provoaca alterarea sistemului imunitar. Cu un sistem imunitar slabit, pestii se vor imbolnavi foarte usor. Si nu este singura cauza. Aglomerarea face ca  o anumita boala aparuta la un singur peste sa se raspandeasca rapid si la ceilalti. In curand toti pestii vor avea aceleasi suferinte.

- Dificultatea instaurarii tratamentelor: intr-un spatiu restrans si cu un numar mare de pesti, dozajul si administrarea tratementelor se face greu. In primul rand va fi dificil de observat pestii bolnavi si aparitia primelor simptome. Daca, de exemplu, observam punctele albe imediat ce au aparut la primul peste, putem incepe tratamentul degraba si putem salva pestele respectiv, ba mai mult prevenim extinderea infectiei si la ceilalti. Intr-un acvariu cu multi pesti care misuna disperati dupa fiecare gura de oxigen, e greu sa le acordam suficienta atentie fiecaruia pentru a observa cele mai  insesizabile simptome.

acvariu plin ochi- Parametri ai apei greu de stabilit: fiecare specie de pesti exotici necesita conditii specifice ale apei. Intr-un acvariu cu un curcubeu de specii nu putem oferi fiecareia pH-ul, temperatura sau duritatea necesara unei vietii sanatoase. Chiar daca avem specii cu conditii  de mediu apropiate, instabilitatea echilibrului acvatic nu ne va permite sa stabilizam acesti parametri. Iar efectele asupra sanatatii pestilor sunt devastatoare.
 
Din orice perspectiva am privi situatia, suprapopularea acvariului are efecte nocive asupra pestilor. Oricare din problemele de mai sus s-ar ivi ( de regula survin in cascada), va provoca stres pestilor. Iar stresul este cauza numarul 1 de mortalitate in acvariu. Nu va grabiti cand achizitionati pesti. Adaptati numarul de pesti la capacitatea acvariului. Exista formule de calcul ce va pot orienta spre o anumita cifra. Cereti sfatul unui acvarist experimentat. Sau luati in considerare instalarea unui acvariu de capacitate mai mare.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro