Diferențele între capre și oi

Diferențele între capre și oi

Conform învățăturilor creștine, caprele merg în iad, iar oile în rai. În Biblie, cele două categorii sunt adesea comparate, pentru a scoate în evidență atributele credincioșilor față de păcătoși. Din perspectiva socio-economică, caprele sunt catalogate ca inferioare oilor, de unde și porecla de “vaca săracului”, în timp ce oile dețin un loc important în domeniul agricol. Dar diferențele dintre cele două specii sunt mai numeroase și mai profunde. Mulți dintre necunoscătorii în domeniu au dificultăți în a identifica genul anumitor rase de oi, respectiv capre, ca să nu mai vorbim de speciile sălbatice de ovine și caprine, greu de încadrat într-o anumită  categorie.

Taxonomic

Pe scara evolutivă, cele două specii au un parcurs comun: ambele fac parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae. Însă de aici fiecare se desprinde în câte un gen diferit: oile fac parte din genul Ovis, iar caprele din Capra. Fiecare la rândul său cu speciile și subspeciile lui. Animalele din genul Ovis sunt denumite generic ovine sau pur și simplu oi, iar cele din genul Capra sunt cunoscute ca și caprine sau capre. Oaia domestică face parte din specia Ovis aries, iar capra domestică din specia Capra hircus.

Genetic


Genomul celor două specii este foarte asemănător, însă diferă la numărătoarea cromozomilor: caprele au 60 de cromozomi, în timp ce oile au doar 54. Ocazional, cele două specii se pot împerechea, dar de fiecare dată progeniturile hibride sunt sterile.

Aspect fizic

Cel mai simplu mod în care putem deosebi o capră de o oaie este privindu-i coada: caprele își țin întotdeauna coada  în sus, în timp ce coada oilor atârnă înspre sol, chiar dacă este scurtată.


Buza superioara a oilor este despicată, pentru a-i permite să apuce firele de iarbă, iar cea a caprelor este continuă.

Cele mai multe rase de capre au barbă, în timp ce unele rase de oi prezintă guler sau coamă.

Coarnele caprelor sunt mai puțin răsucite și mai înguste față de cele ale oilor. Caprele își poartă coarnele în sus, deasupra creștetului, în timp ce coarnele berbecilor, cu precădere, formează multe spirale în partea laterală a capului. La ambele specii, există rase unde coarnele lipsesc cu desăvârșire, atât la femele cât și la masculi.

În genere, caprele sunt mai atletice și mai zvelte, în timp ce oile sunt mai robuste și mai îndesate.

Părul

Majoritatea raselor de capre au corpul acoperit cu păr, iar cele mai multe rase de oi sunt îmbrăcate în lână, care necesită tuns periodic (de regulă anual). Există câteva rase de oi din zona Caraibelor care au păr în loc de lână.

Pentru că au par, caprele fac față mai greu intemperiilor (frigului și umezelii). De asemenea, ele agreează mai puțin terenurile noroioase sau inundate. Dar, în esență, ambele specii dezaprobă să stea pe un substrat umed.

La păscut

Caprele și oile se diferențiază și când vine vorba de modalitatea de hrănire. Ambele sunt rumegătoare, însă fiecare concurează pentru un alt tip de hrană: oile rad de pe sol orice fir de iarba, în timp ce caprele preferă să mănânce la înălțime, cu capul în sus. Caprele consumă cu plăcere orice fel de lujeri, muguri, frunze de copaci și arbuști, vițe, buruieni și crenguțe. Dacă nu găsesc astfel de surse de hrană, atunci pasc și ele pe sol.


Din cauza acestui mod de procurare a hranei, caprele sunt mai predispuse la paraziți interni. De-a lungul timpului ele au fost obișnuite să mănânce  deasupra solului, departe de fecale și impurități. Drept urmare, organismul lor nu este pregătit să se confrunte cu multi agenți patogeni. În schimb, oile mănâncă acolo unde își fac  nevoile și sunt mereu în contact cu paraziții din fecale, având imunitatea pregătită să se confrunte cu astfel de inamici, grație evoluției.

Comportament

Caprele sunt independente și curioase, în timp ce oile posedă un binecunoscut instinct de turmă. O oaie scoasă din turmă devine agitată și nu știe cum să se comporte. Din acest motiv, oile nu sunt considerate foarte inteligente, pentru că arareori a putut fi studiat un individ izolat. Dar, se pare că oile crescute de mici în compania omului afișează o serie de comportamente interesante, care denotă o inteligență subapreciată. Caprele sunt mai greu de controlat, ele pleacă în explorarea terenului, caută surse noi de hrană și se cațără în copaci.

Țapii și berbecii dețin tehnici diferite de luptă. În timp ce berbecii se reped înspre adversar cu viteză și capul înainte, țapii atacă ridicându-se în două picioare și plonjând de sus înspre combatant. Într-o luptă directă berbec-țap, cel dintâi va câștiga în mod decisiv.


 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro