De ce animalele salbatice nu pot fi tinute in captivitate?!

vulpe rosieExista multe motive pentru care la un moment dat va veti afla in situatia in care trebuie sa va hotarati daca sa pastrati sau nu un animal salbatic. Din fericire, decizia poate fi luata usor pentru ca exista numeroase argumente care descurajeaza tinerea animalelor salbatice in  captivitate.

Iesirea in natura va poate pune intr-o situatie delicata atunci cand veti descoperiti un pui de animal singur, aparent abandonat. Figura dragalasa si fragilitatea animalului va pot determina sa il luati acasa si sa il protejati. Insa trebuie sa fiti constient de urmatoarele: in cazul unui pui de caprioara, iepure, vulpe etc, mama s-a ascuns atunci cand v-a simtit prezenta. Animalele salbatice instinctiv se tem de oameni si se retrag din calea noastra. Puii de animale foarte tineri inca nu au complet dezvoltat acest instinct, in plus nici nu au capacitatea fizica sa alerge atat de repede. Cand gasiti un pui, care pare sanatos si bine ingrijit lasati-l  acolo, cel mai probabil mama lui va priveste din tufisurile invecinate si abia asteapta sa se intoarca la puiul ei. Ar fi o crima sa va vada cum ii furati puiul. In cazul puilor de pasare aflati pe sol, e foarte probabil ca ei sa fi cazut din cuib involuntar sau in timpul lectiilor de zbor. Ati face o fapta deosebita daca ati returna puiul in cuib. Priviti atent  prin copacii din jur pentu a descoperi cuibul si probabil parintii agitati. Daca aveti de-a face cu un pui intr-adevar abandonat, intr-o stare fizica alterata, atunci cereti ajutorul autoritatilor. Reprezentantul ocolului silvic din zona va stii (sau ar trebui sa stie) ce masuri se pot lua pentru ajutorarea animalului.

Ce facem daca gasim un animal ranit?! Fie ca este un pui de animal, fie un adult.  Ca un bun samaritean, nu puteti sa treceti  placid pe langa el. Daca nu sunteti un specialist in fauna zonei si nu aveti cunostinte medicale, cel mai bine ar fi sa cereti sprijin din partea unui specialist. Contactati „Directia silvica” locala sau „Directia sanitar- veterinara” din zona si cereti ajutorul. Sau puteti apela la ajutorul unui veterinar. In cazuri de urgenta majora analizati atent animalul, observati eventualele semne de agresivitate, incercati sa aflati d ela distante cat este de ranit. Un animal salbatic ranit, poate deveni foarte agresiv daca este atins. Daca credeti ca va puteti descurca cu transportul lui pana la cel mai apropiat cabinet veterinar atunci purcedeti la fapte.

De ce animalele salbatice nu pot deveni animale de companie?!

De multe ori oamenii sunt atrasi de animalele salbatice. Sunt mai speciale, mai atractive si reprezinta o provocare in a fi intretinute. Impulsul de moment, de a pastra acel animal, este foarte puternic si poate umbri gandirea logica. Abia cand se trezesc din beatitudine posesorii de animale salbatice realizeaza ce au de indurat.

Animalele salbatice poseda abilitati aparte care le permit supravietuirea intr-un mediu deosebit de complex. Omul nu poate le poate satisface toate nevoile cand vine vorba de: nutritie, comportament si viata sociala, dezvoltare psihologica. De mii de ani animalele au invatat sa se teama de om,  sa posede un anumit „respect”, care le spune ca trebuie sa se fereasca de noi. In afara unor cazuri speciale, omul nu reprezinta o prada de baza pentru nici un carnivor. Crescand un animal luat din salbaticie, aceasta frica instinctuala dispare, iar consecintele sunt nefavorabile atat pentru om cat si pentru animal. Un animal lipsit  de  acest „respect” va deveni la un moment dat agresiv fata de  oameni. Poate fi voit sau poate fi o reactie la diverse sunete, atingeri, efecte vizuale etc. stapanul se poate alege cu rani grave sau chiar decesul. In cazul animalului „domesticit”, eliberat in natura, intalnirea cu alti oameni poate fi fatala. El nu se mai teme, nu se mai fereste din calea lor si astfel poate ajunge sa fie vanat cu usurinta, sau accidentat. Frica animalelor salbatice fata de noi este benefica pentru ambele specii.

Animalele salbatice au alte cerinte nutritionale fata de  cele domestice, de companie. Nu pot fi hranite cu resturi de la masa noastra sau cu mancarea uscata a pisicilor. Nutritia corecta este esentiala pentru dezvoltarea si sanatatea puiului de caprioara, de exemplu. Puii de animal trebuie sa invete de mici, de la parintii lor cum sa isi procure hrana, cum sa vaneze si ce este bun de mancat. Un om obisnuit nu poate realiza acest lucru. La noi in tara exista foarte putini specialisti in fauna care ar putea sa se ocupe de buna dezvoltare a puilor de animal, pentru ca mai apoi sa poata fi eliberati in mediul natural.

Puii de animal salbatic pot fi foarte dragalasi cat sunt mititei. Insa pe masura ce cresc poate fi tot mai dificil de lucrat cu ei. Instinctele salbatice ies la suprafata si le vor acapara pe cele domestice. Conform studiilor majoritatea animalelor salbatice tinute in captivitate mor in primii ani de viata. Ele devin agresive fata de stapan atunci cand ating maturitatea si sfarsesc prin a fi inchise in custi sau tarcuri stramte. Condamnare la inchisoare pe viata. Astfel in loc sa ajutati puiul dragalas gasit cand era mic, il pedepsiti de fapt pentru tot restul vietii.  

Animalele salbatice pot fi purtatoarele a diferite boli. Multe dintre ele transmisibile la om (rabia) sau la celelalte animale domestice (rapciuga). Parazitii lor de asemenea transmit boli pentru care organismul nostru sau al celorlalte animale domestice nu a dezvoltat imunitate. Pe de alta parte si animalele de casa le pot imbolnavi  pe cele salbatice, iremediabil.

Nu in ultimul rand, legea de la noi (si din multe state) interzice capturarea si detinerea animalelor salbatice. Este vorba despre animalele nascute si crescute in salbaticie. Dupa cum spuneam si mai sus in orice situatie in care aveti de-a face cu un animal salbatic, ranit, detinut de cineva in captivitate contactati autoritatile.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro