Cum imblanzim chinchila?!

chinchilaChinchilele sunt rozatoare de companie tare simpatice si active. Chiar daca nu pot fi  invatate multe trucuri, ele reusesc sa ne bine dispuna prin naturalete si aspectul fizic delicat. Insa nu toate chinchilele sunt sociabile in momentul in care le achizitionam. In fapt majoritatea chinchilelelor din pet- shop, uneori chiar si cele luate direct de la crescator sunt anxioase si timorate. Este nevoie de multa rabdare si perseverenta pentru ca la final sa aveti o chichila prietenoasa si jucausa.

Acomodarea cu cusca

Chiar si cele mai socializate chinchile devin stresate atunci cand se muta intr-un  mediu strain  si necesita o perioada de acomodare. O multime de mirosuri, obiecte si persoane noi va trebui analizate de chinchila astfel ca necesita niste timp doar al ei pentru a face fata schimbarilor. Multi proprietari de chinchile gresesc ajungand acasa si incepand sa se  joace cu animalele lor inca din primul moment. Nivelul de stres creste pentru rozatoare, rezultatul fiind un animal fricos care va fi mult mai dificil de imblanzit.

Recomandam ca cel putin 7- 10 zile chinchila sa fie lasata in cusca  (mediul ei de siguranta). In aceasta perioada interactionati cu animalul doar prin intermediul grilajului. Petreceti cat mai mult timp pe langa cusca ei, vorbiti-i pe un ton calm, astfel incat sa se obisnuiasca cu timbrul dumneavoastra.  

Contactul

Dupa o perioada in care chinchila a avut timp sa se acomodeze cu imprejurimile si cu persoanele din jur, puteti incerca sa stabiliti primul contact. Luati in mana ceva gustos de mancare (stafidele sunt adorate de chinchile- ATENTIE insa, doar o stafita pe zi pentru ca ingrasa) si introduceti mana in cusca. Lasati rozatorul sa se apropie, nu fortati  contactul. Chinchele sunt animale curioase si pofticioase din fire, iar mai devreme sau mai tarziu se vor apropia sa guste delicatesa. Scopul nostru al acest pas esta ca chinchila sa se apropie, sa ia delicatesa din palma si sa se obisnuiasca cu mana si mirosul dumneavoastra.  Repetati aceasta manevra si  in urmatoarele zile, fara a incerca prindeti animalul.
    
Cand deja se apropie fara temeri de mana, plasati recomapensa pe antebrat, astfel incat sa fie nevoita sa se urce in palma ca sa ajunga la ea. Rolul acestui pas este de a determina animalul sa se urce in palma, pozitie din care poate fi ridicat, luat in brate usor. Repetati pasul pana va reuseste. Daca nu, reveniti la cel anterior.

Din aceasta pozitie chincila poate fi luata in brate (bineinteles cand deja v-a acceptat). Cu animalul deja asezat pe o mana, duceti cealalta mana deasupra lui pentru a –i cuprinde spatele. Deplasati mana prin fata chinchilei pentru a fi constienta de  miscare, astfel nu se va speria cand o veti atinge pe spate. Asezati mana gentil pe spatele  animalului si ridicati-o incet. Daca este relaxata treceti la pasul urmator.

Mangaieri

In momentul in care chinchila se urca singura in palma dumneavoastra inseamna ca ati reusit sa ii castigati o parte din incredere. Urmeaza sa ii oferiti niste mangaieri si trebuie sa stiti exact unde sa le atingeti pentru a le cuceri. Majoritatea chinchilelor  adora sa fie mangaiate: sub barbie, in spatele urechilor si pe piept. Oferiti cat mai multe mangaieri oridecateori aveti ocazia: cand luati chinchila in mana, cand o hraniti, cand se apropie de dumneavoastra. Daca nu au chef sa fie atinse nu fortati nota. Nu doriti sa ii pierdeti increderea.

Sfaturi:

- Lucrati cu chinchila seara cand este cel mai receptiva.
- Respectati un program zilnic de socializare.
- Nu pedepsiti, nu loviti, nu certati.
- Nu faceti miscari bruste sau galagie in apropierea ei.
- Pastrati cusca intr-o camera linistata pana cand chinchila s-a imblanzit.
- Lasati-o pe ea sa conduca demersurile de apropiere, interactiune.
- Fiti perseverent si rabdator.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro