Cum ajutăm o pisică cu hipotermie?

Cum ajutăm o pisică cu hipotermie?

Temperatura normală la pisici este cuprinsă între 37,5 și 39 grade Celsius. Scăderea temperaturii interne sub 37 de grade poartă numele de hipotermie și, în funcție de cât de jos coboară, poate avea efecte nefaste asupra organismului și poate pune în mare pericol viața pisicii. 
 
O pisică se poate confrunta cu hipotermia atunci când este expusă intemperiilor: frigului, umezelii asociată cu frig, vântului sau atunci când cade într-o apă foarte rece. Mai există și cauze de ordin medical, cum ar fi anestezia prelungită, hipotiroidismul, insuficiența renală sau cardiacă, traumatisme sau dereglări ale funcționării hipotalamusului (porțiunea din creier responsabilă cu termoreglarea). Nou-născuții și pisicile bătrâne debilitate intră în soc hipotermic întrucât nu își pot regla singure temperatura.
 
Blana protejează pisicile de frig și de vânt, însă atunci când se udă sau când temperaturile scad extrem de mult, această barieră termoizolatoare este depășită. Hipotermia se poate solda și cu degerături ale extremităților, deoarece corpul privează circulația periferica de sânge cald, concentrându-l pe regiunile centrale, vitale supraviețuirii.
 
 
În perioadele de ger puternic, pisicile ce trăiesc afară sunt greu încercate și expuse hipotermiei. Pisicilor de curte sau celor fără stăpân oferiți-le un adăpost bine izolat termic și împotriva umezelii. Pentru a produce căldură au nevoie de o hrană bogată în proteine și grăsimi și apă proaspătă și călduță pentru rehidratare. 
 
În această perioadă este foarte probabil să vă confruntați cu hipotermia la pisici, fie ale voastre, fie bietele feline ce trăiesc pe stradă. În mare pericol sunt puii de pisică, născuți afară sau abandonați la ghenele de gunoi, așa cum este obiceiul pe la noi. Este foarte important să recunoașteți hipotermia și să îi oferiți primul ajutor pisicii. Cu cât măsurile de încălzire sunt instituite mai rapid și corect, cu atât pisica își va reveni mai repede și fără repercusiuni.
 
În funcție de severitate, hipotermia la pisici se poate recunoaște după unul sau mai multe dintre următoarele semne: frisoane, corp și extremități reci, degerături, amorțeală, letargie, apatie, respirație superficială și lentă, bătăi ale inimi rare și imperceptibile, colaps și chiar comă. Temperatura rectală scade sub 36o-37o Celsius.  Hipotermia severă, sub 28o Celsius, se poate finaliza cu deces.
 
Cum ajutăm o pisica hipotermică?
 
Îngrijirea imediată a pisicii descoperite în hipotermie constă în mutarea într-o încăpere caldă și învelirea cu pături încălzite ușor pe calorifer. Dacă aveți la dispoziție o pătură electrică, folosiți-o pe aceasta. Umpleți sticle cu apă caldă spre fierbinte, înfășurați-le într-un prosop și așezațile lângă animal, în special în zona pântecelui și a subsuorilor. Schimbați apa din recipiente pe măsură ce se răcește. Nu puneți sticlele sau pătura electrică în contact direct cu corpul pisicii deoarece există riscul de arsuri, in schimb căptușiți-le cu prosoape sau cârpe.
 

Creșterea prea rapidă a temperaturii pisicii hipotermice poate duce la șoc, din cauza dilatării bruște a capilarelor și vaselor periferice. Oricât de înghețată ar fi pisica, încălziți-o lent cu pătura electrică dată pe o temperatură medie sau cu sticle cu apă puțin fierbinte. Nu așezați pisica direct pe caloriferul sau aeroterma încinsă. Dacă blana pisici este udă puteți să îi faceți o baie fierbinte sau să o uscați cu foehnul. Uscătorul de păr poate fi folosit și pentru încălzirea pisicilor cu blana uscată, cu mențiunea că trebuie ținut la distanță pentru a nu provoca arsuri.
 
Monitorizați la fiecare zece minute temperatura rectală a pisicii. Dacă începe să crească înseamnă ca măsurile luate de voi sunt eficiente. Hipotermia ușoară spre moderată (adică până la 32-33o Celsius) poate fi combătută cu surse externe de căldură. 
 
Hipotermia severă (scăderea sub 30-32o Celsius) necesită intervenție medicală de specialitate așa că prezentați-vă de urgență la cabinetul veterinar. Medicul va încerca să încălzească corpul din interior prin inocularea intravenoasa de soluții calde, lavaje gastrice, toracice sau peritoneale sau ventilări cu aer încălzit și umidificat.  Încălzirea activă internă poate fi executată și acasă prin respirație gură-la-gură. Suflați ușor aer în gura și nasul pisicii. Aerul cald insuflat de voi va încălzi plămânii, care sunt bogat vascularizați și care vor încălzi rapid sângele.
 
Abia după ce temperatura rectală depășește 37 de grade puteți încerca să îi oferiți pisicii apă sau supă caldă. Monitorizați pisica în următoarele zile, iar la primele semne că ceva nu este în regula contactați medicul veterinar.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro