Cufundarul de Pacific (Gavia pacifica)

Cufundarul de Pacific (Gavia pacifica)

cufundarulPana nu demult  considerat a fi aceeasi specie cu Cufundarul arctic (Gavia arctica), Cufundarul de Pacific este o specie de sine statatoare, una dintre cele mai numeroase si raspandite specii de cufundari. Subiectului nostru ii lipseste pata alba de pe gat pe care o prezinta surata lui arctica si este  de talie mai mica. Cu un aspect fizic foarte placut, Cufundarul de Pacific merita atentia oricarui iubitor de pasari.

Habitat

Cufundarul de Pacific este o pasare migratoare originara de pe continentul nord-american. Iarna traieste pe tarmul american al Oceanului Pacific, de unde si numele sau. Foarte rar in timpul migratiei patrunde in interiorul continentului, stabilindu-se pe lacurile mari de aici. Este foarte sensibil la zgomote si prezenta omului, astfel ca va alege locrui cat mai izolate.

Primavara migreaza inspre nord, in Canada si Alaska in special, pentru a se reproduce. Prezente sporadice au fost semnalate in Groenlanda, Japonia, Rusia, China, Mexic, Coreea etc. Prefera lacurile intinse si adanci din tundra arctica sau insulele izolate din Pacific sau Oceanul Arctic.

Descriere

Cufundarul de Pacific este o pasare cu un look deosebit. Penajul de primavara, din perioada de imperechere este cel spectaculos. Iarna pasarea este imbracate intr-un vesmant sters, alcatuit preponderent din nuante de gri-maroniu.

Vara insa Cufundarul este imbracat in haine de gala. Capul rotunjit se continua cu un gat gros, putin arcuit. Crestetul capului si partea posterioara a gatului sunt de un gri argintiu. Ciocul drept si partea anterioara a gatului sunt negru intens, penele gatului avand si unele straluciri violet. Intre aceste doua regiuni ale gatului avem un sir de cateva linii paralele de culoare alba. Atat lateralele corpului cat si partea superioara a aripilor sunt decorate cu o alternanta de linii si pete de culoare alba, repsectiv neagra. Spatele si coada sunt negre, iar partile inferioare ale corpului albe. Ochii sunt rosii-rubinii.

Cufundarul este un inotator prin definitie fiind perfect echipat pentru aceasta activitate: picioarele prezinta 3 degete unite printr-o pilita rezistenta. In fapt este atat de bine adaptat pentru inot incat intampina dificultati la deplasarea pe sol. Singurul moment cand pasesc pe uscat este atunci cand se deplaseaza inspre si dinspre cuib. Nu poate sa decoleze d epe sol, ci doar de pe apa. Are envoie de 40 -50 de metri de luciu de apa pentru a-si putea lua zborul. Nu sunt cele mai elegante pasai cand vine vorba de a porni in zbor. In aer au un zbor calm, cu rare batai din aripi. Nu sunt pasari foarte galagioase.

Masoara 58-75 de cm in lungime si au o anvergura a aripilor de 110-130 de cm. Cantaresc intre 1,2 si 2,5 kg.

Pescarii le considera daunatori intrucat concureaza pentru peste. In prezent, aceste pasari nu sutn amenintate cu disparitia, insa in ultimii 20 de ani populatia s-a redus drastic. De vina este pescuitul intensiv, precum si poluarea apelor, din ce in ce mai amenintatoare.

Comportament si reproducere

Cufundarul de Pacific formeaza perechi pe viata. De aceea ritualurile de curtare au loc doar in cazul masculilor neimperecheati inca. Luptele dintre masculi sunt agresive, cei doi combatanti se lovesc aprig cu ciocurile, iar adesea isi cauzeaza rani grave. Apoi odata format cuplul, viata cufundarului este linistita din acest aspect, atata timp cat partenerul este in viata si reusesc sa aiba urmasi.

Cufundarii isi construiesc cuiburile in apropierea apei, iar uneori chiar pe apa. Cuibul este facut intr-o adacitura in sol sau poate fi sub forma unei gramezi de ierburi si plante acvatice, consolidate cu namol.

Femela depune doua oua, la intervale de una- doua saptamani. Primul pui va iesi in timp ce al doilea ou este inca clocit. Acesta va fi puiul dominant, care intotdeauna va fi hranit primul. In perioadele cand hrana este insuficienta, parintii lasa al doilea pui sa moara, concentrandu-si eforturile pe supravietuirea celui mai puternic dintre fii.

Puii sunt dependenti de parinti in primele 6 saptamani. De multe ori parinti isi transporta puii in spate, pentru a-i feri de pericole si pentru a-i tine la caldura. Ambii parinti se ocupa atat de clocit cat si de ingrijit odraslele. Din a opta sapatamana puii sunt capabili sa pescuiasca si sa isi procure singuri hrana.

Pe durata migratiilor, cufundarii se aduna in grupuri de cateva zeci de mii de indivizi.

Dieta

Peste constituie alimentul de baza in dieta acestor pasari. Vaneaza pestii mici, pe care ii alearga pana la adancimi de 80 de metri. Pasarea are plamanii conformati in asa fel incat sa reziste mult timp sub apa. Se mai hranesc si cu crustacee, insecte si alte vietuitoare  acvatice. Foaret rar consuma material vegetal.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro