Cinci lucruri extraordinare despre leoparzii zăpezilor şi încă un adevăr pe care oamenii nu îl mai pot ignora

Cinci lucruri extraordinare despre leoparzii zăpezilor şi încă un adevăr pe care oamenii nu îl mai pot ignora

Adesea numit şi "fantoma munţilor", leopardul zăpezilor urmăreşte cu o intensitate feroce, cu ochii ca două pumnale fiecare mişcare a prăzii. Fără vreun avertisment, leopardul atacă. Străpunge aerul şi capturează prada cu succes!

Dar scena aceasta, din păcate, este o raritate astăzi…

Leopardul de zăpadă este pe cale de dispariţie, la nivelul cel mai critic, iar în cazul în care nu se vor întreprinde măsuri pentru conservare, această creatură maiestuoasă care se putea vedea în vârfurile înzăpezite din Afganistan, Kazakstan, Rusia, India şi China va dispărea, cu siguranţă, pentru totdeauna.
 


Dar înainte de a le proteja, haideţi să cunoaştem aceste cool feline:
 
1. Leoparzii de zăpadă au un apetit enorm
 
Leopardul zăpezilor este un prădător care de obicei vânează pradă mare, de două-trei ori mai greu decât el. Prada principală a leopardului zăpezilor este, practic oriunde şi tot anul, din specia copitatelor.
 
2. Leoparzii de zăpadă sunt extrem de buni la salturi
 
Picioarele lor puternice sunt dotate pentru a sări la distanţe de până la 15 metri. Asta înseamnă aproximativ de 10 ori mai mult decât lungimea propriului corp. Spre comparaţie, recordul mondial uman pentru un salt în lungime este de 8.95 metri.
 
3.  Picioarele lor sunt dotate cu “schiuri naturale”.
 
Leoparzi albi au labe foarte mari. Această caracteristică obţinută prin evoluţie îi uşurează mersul prin zăpadă, desi le este cam greu să îşi găsească încălţăminte pe măsură .
 
4.  Spre deosebire de lei , leoparzii de zăpadă nu urlă.

Ei pot toarce, mârâi, geme şi fluiera ocazional, dar nu pot ţipa, din cauza gâtului lor mic.
 
5. Leoparzii de zăpadă au cozile blănoase cu un scop anume.
 
Cine are nevoie de Gore-tex, cu o coadă lungă, cu mai mult de trei sferturi mai mare decât restul lungimii copului, acoperită cu păr lung? Nu este de mirare că ea pare foarte groasă (vizual, grosimea sa este aproape egală cu grosimea antebraţului leopardului zăpezilor. Ea adesea slujeşte ca balansoar în timpul săriturilor).
 
Dar ceea ce oamenii nu mai pot ignora este că populaţia leoparzilor de zăpadă a scăzut cu 20 % în 16 de ani, astfel că mai există doar 4.500 de exemplare în sălbăticie.

Temperaturile în continuă creştere topesc zăpada, fapt care îi îndeamnă pe agricultori să inainteze în munţi, leoparzilor de zăpadă, nerămânându-le, pur şi simplu, un loc unde să plece departe de oameni.

Sursa: Upworthy.com

 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro