Cinci female de leu au început „să se transforme” în masculi: le creşte coamă şi adoptă un comportament tipic masculin

Cinci female de leu au început „să se transforme” în masculi: le creşte coamă şi adoptă un comportament tipic masculin

Cinci leoaice din Rezervaţia Moremi Game, Botswana, au început “să se transforme” în masculi, crescându-le coame şi comportându-se similar lor.

Conform observaţiilor recente, cel puţin una dintre leoaice a început să ragă frecvent încercând să se împerecheze cu alte leoaice. De asemenea, ea a şi ucis doi pui de leu, comportament specific masculilor.

O echipă de biologi urmăresc  cele cinci leoaice din 2014, iar recent au publicat un studiu ce detaliază dezvoltarea coamelor şi comportamentul de mascul al femelelor.


Dintre cele cinci leoaice, cercetătorii au ales să se axeze pe studierea unei singure female, denumită SaF05. În timp ce trei dintre leoaice curtau masculi, SaF05 targheta atât masculi, cât şi femele.

Când echipa condusă de biologul Geoffrey D. Gilfillan, din cadrul Universităţii Sussex, din Marea Britanie, a analizat informaţiile despre SaF05  din ultimii opt ani, cercetătorii au descoperit că femela a afişat un comportament de împerechere cu trei dintre femelele din studiu.

Conform raportului, niciuna dintre femelele cu coamă nu “a răspuns avansurilor” într-un mod pozitiv, ci doar prin ignorare sau violenţă. 
,,În timp ce SaF05 are un comportament în mare parte de femelă, aceasta a avut şi comportament masculin, marcându-şi teritoriul şi încercând să se împerecheze cu alte leoaice,'' a declarat Gilfillan.

“Chiar dacă se poate întâmpla ca femelele să rage sau să îşi marcheze teritoriul, precum masculii, ele o fac mult mai rar”, a declarat ea. “Iar SaF05 făcea acest lucru în majoritatea timpului”, a continuat ea.

În această etapă, niciun cercetător nu ştie exact de ce femelele din rezervaţia naturală au dobândit atât înfăţişare, cât şi comportament masculin. Ipoteza principală se bazează pe faptul că femelele au un nivel mult mai crescut de testosteron. După cum explică Gruber, atunci când masculii sunt castraţi îşi pierd abilitatea de a produce testosteron şi îşi pierd coama.

Un caz similar a mai apărut în 2014, când unei leoaice pe nume Emma, de la o grădină zoologică din Africa de Sud, a început să îi crească o coamă mare şi frumos colorată. După ce i s-a făcut o biopsie, s-a constat despre cromozomi că erau perfect normali pentru o femelă, de tipul XX, însă ovarele erau ceva mai ciudate – conţineau celule prezente doar în testiculele masculilor. După ce i-au fost extirpate ovarele, Emma şi-a pierdut coama şi a început să se comporte aşa cum trebuia, adică exact ca o femelă.

Sursa: Science Alert

Foto: Hepta.ro

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro