Cei mai buni taţi din lumea animală (I)

Cei mai buni taţi din lumea animală (I)

In lumea noastra, dar si in multe familii din regnul animal, tatal are menirea de “a aduce painea in casa” si de  a-si apara teritoriul si pe cei dragi. La multe specii de animale (in special insecte, amfibieni sau reptile) puii nici macar nu ajung sa isi intalneasca tatal, de multe ori nici mama. Si la majoritatea mamiferelor , masculii au rol exclusiv reproducator, fara a se implica in vreun fel in cresterea odraslelor.

broascaInsa exista si tati dedicati, care si-ar da si viata pentru supravietuirea puilor lor. Aceste cazuri sunt mai mult o exceptie decat o regula, insa merita amintite si elogiate.  Acest fapt este un pas inainte pe scara evoluitiei: masculii, fiind  mai puternici, ofera sanse mai mari de supravietuire urmasilor, astfel transmitandu-si genele mai departe.

Intr-o ordine pur aleatorie, iata cateva dintre speciile in care tatal joaca un rol major in viata puilor.

Broasca Oreophryne

Masculii din acest gen de amfibieni, originari din Papua Noua Guinee, au grija de mormolocii lor pana cand acestia complet dezvoltati eclozeaza din oua. Zi si noapte tatal sta in preajma ciorchinelui de oua, imbratisandu-i si acoperindu-i asemeni unei closti, atunci cand sesizeaza vreun pericol.

Broasca uriasa africana (Pyxicephalus adspersus) face si mai mult pentru perpetuarea speciei: masculul inghite ouale si le depoziteaza in  saculetii vocali. Dupa 6 saptamani, ceea ce pare  o stare de voma,  sunt micii amfibieni pregatiti sa iasa in lume. In aceasta perioada masculul abia daca se hraneste. Multe alte specii de amfibieni se bazeaza pe graija tatalui pentru a-si continua calatoria pe Pamant. De exemplu, la broasca-moasa (Alytes obstetricans) tatal poarta ouale pe piele, infasurate in zona membrelor posterioare, ca niste zorzoane de prost-gust.
 
leulLeul

Nu  e chiar «cel mai bun tata din lume», mai ales atunci cand motaie toata ziua undeva la umbra, lasand femelele sa procure hrana si sa ingrijeasca puii. Insa cand cineva ii ameninta familia, regele se lupta cu toate fortele, pana la moarte, pentru a o apara. Un singur mascul, rareori doi, au grija de o familie care poate include pana la 10 femele si peste 20 de pui. El trebuie sa infrunte masculii solitari (burlaci) care umbla in cautarea unei grup pe care sa si-l insuseasca. Retetea e simpla: gasesti un grup de leoaice, izgonesti/ucizi masculul si iti transmiti zestrea genetica mai departe. Fara exceptie, noii masculi ucid puii mici ai leoiacelor pentru a le determina sa intre din nou in calduri, dar si pentru a elimina genele celuilalt mascul. In atare conditii, este de inteles de ce tata-leu este dispus sa isi dea viata pentru familia sa.

Nandu (Rhea americana)

Este o pasare nezburatoare, inrudita cu strutul, care traieste in America de Sud. Masculul este un cuceritor, care se imperecheaza cu 10-15 femele intr-un sezon. Insa spre deosebire de  masculii din alte specii de pasari, nandu poarta toata responsabilitatea clocitului si cresterii puilor. Dupa ce masculul nostru se imperecheaza cu o femela, aceasta va depune un ou in cuibul lui, dupa care va pleca in cautarea altui partener pe care sa il «insarcineze». Masculul va aduna pana la 50 de oua in cuibul sau, de la diferite femele, pe care le va cloci timp de 6 saptamani, perioada in care nu va manca aproape deloc. Dupa eclozare, tatal are grija de pui inca doi ani pana cand acestia devin independenti. Puternicul mascul nu va lasa niciun alt animal sa se apropie de odraslele sale, nici macar vreo femela nandu.

Calutii de mare (genul Hippocampus)

calut de mareSunt printre putinele specii de animale unde masculul ramane insarcinat, la propriu. Imperecherea este precedata de un dans al curtarii foarte elaborat, realizat de romanticul mascul. Apoi femela isi depune ouale in punga incubatoare a masculului situata pe abdomen.

Aici, masculul le va fertiliza cu propria sperma. Invelisul extern al icrelor va fi absorbit si va fi inlocuit cu tesut propriu al tatalui, in acest fel putandu-se realiza oxigenarea si nutritia oualor (asemeni placentei la mamifere). In functie de specie, tatal poate purta pana la 2000 de icre, pe care le va gesta timp de 25-50 de zile.

Unii masculi pot simti daca sarcina este prea mare sau daca unele icre sunt infertile, si atunci va avorta sau va absorbi o parte din ele, asigurand sanse mai mari de supravietuire celor viabile.

Nasterea are loc dupa cateva contractii usoare ale abdomenului si se aseamana cu o explozie, din care mici caluti de mari pornesc in cucerirea marii.
 
Citeste si partea a doua a articolului: "Cei mai buni tati din lumea animala (II)".


 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro