Ce varsta are pisica?!

pisicutzeMergand pe strada se intampla sa descoperiti o pisica pricopsita, care cu ochi umezi va implora sa o luati acasa. Sau poate v-ati decis sa adoptati o pisica dintr-un adapost. Exista multe situatii prin care puteti deveni fericitul stapan al unei feline, mai mult sau mai putin tanara. Pisica este foarte recunoascatoare, se comporta impecabil, iar relatia dintre voi creste pe zi ce trece. Insa la un moment dat veti dori sa cunoasteti varsta biologica a animalului. Un aspect de altfel esential, pentru a stii cum sa adaptati maniera de ingrijire varstei felinei. O pisica batrana are nevoie de o ingrijire speciala, un puiut necesita mai multa atentie si educatie, iar o pisica adulta, in putere, va poate oferi surpriza unor pui.

Determinarea varstei pisicii se face pe baza unor criterii ce tin de aspectul fizic. Insa interpretarea lor este dificila, mai ales pentru cineva neexperimentat, iar rezultatele nu sunt foarte precise. In multe cazuri chiar si veterinarului ii este dificil sa va ofere o cifra exacta. O pisica de 5 ani nu difera fizic foarte mult de una de 8 ani sau una de 3 ani. In definitiv nici nu ne intereseaza care este varsta exacta. Este necesar doar sa stim in ce stadiu al vietii se afla animalul: pui, adult tanar sau adult batran. Avand aceasta informatie stim din ce pozitie sa abordam pisica: ce hrana are nevoie, ce ingrijiri medicale, ce nivel de activitate, daca poate fi sterilizata sau nu etc. Determinarea varstei nu se reduce doar la un simplu calcul matematic insa nu e nici o mare stiinta.

Dintii

Ofera informatii valoroase despre varsta aproximativa a animalului. Datele sunt foarte precise in cazul puilor. Pisoilor le erup primii dinti incepand cu 2 saptamani si se finalizeaza la 4 saptamani. De la 4 saptamani pana la 3 luni ei au o dentitie de lapte completa si stabila. Incepand cu 3-4 luni dintii temporari sunt inlocuiti de cei permanenti. Vom observa dinti lipsa, dinti care sunt mobili si dinti in curs de eruptie. Pana la 6 luni, toti dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti. Varsta de 6 luni reprezinta adolescenta pisicii. De acum va avea o dentitie completa formata din dinti definitivi, albi, luciosi, ascutiti, cu gingii rozalii, sanatoase.

In cazul pisicilor adulte, dintii ofera doar informatii relative legate de varsta. Ca si la caini, se analizeaza nivelul de depunere al tartrului pe dinti. La modul general clasificarea este urmatoarea:

- Dinti albi, luciosi, curati: pisica pana la 2 ani.
- Depuneri minime de tartru in regiunea gingivala a dintilor: pisica adulta tanara, pana in 6-7 ani.
- Tartrul acopera aproximativ jumatate din dinte: pisica pana la 12- 13 ani.
- Tartru abundent, gingii inflamate si lipsite de elasticitate, dinti absenti: pisica batrana peste 15 ani.

Insa nu intotdeauna dintii respecta aceasta stadializare a depunerii de tartru. In functie de substratul biologic, ereditate, conditiile de viata, alimentatie pisicile pot fi mai predispuse sau mai protejate de aceasta depunere. Pisicile tinute doar pe o dieta formata din hrana uscata, vor prezenta foarte putin tartru, chiar si la varste avansate. Acelasi status se regaseste si la pisicile carora li se asigura o igiena bucala periodica (periaj dentar).  Pisicile abandonate nu primesc atat de multa ingrijire astfel ca va va fi mai usor sa le „cititi” varsta in dentitie. La pisicile batrane se observa si procesul de abrazie (erodare) a dintilor. O pisica in jurul varstei de 12 ani va avea incisivii tociti foarte mult. Si relieful de la nivelul maselelor este mai estompat decat la o pisica tanara.

Ochii

Pisicile tinere au ochii curati, limpezi, vioi, fara scurgeri sau lacrimari (daca sunt sanatosi). Irisul este fin delimitat si viu colorat. Odata cu inaintarea in varsta pisicile incep sa dezvolte cataracta. Ochii apar incetosati, lipsiti de claritate. Irisul isi  pierde din vigoare, iar marginile lui apar perforate. La nivelul lentilelor globului ocular pot aparea linii fine, care arata imbatranirea si fibroza tesuturilor.

Blana

Puiutii au blana moale, matasoasa, subtire, formata din fire subtiri.  Pe masura ce inainteaza in varsta culoare se inchide sau se deschide. Blana devine mai groasa, se inaspreste, iar la varste inaintate pot aparea firele albe. Incaruntirea afecteaza si pisicile. O pisica cu zone incaruntite este foarte batrana, probabil in jur la 20 de ani.

Maturitatea sexuala

Pe la 5-6 luni pisicile incep sa isi manifeste sexualitatea si asa numita maturitate sexuala. Masculii sunt mai precoce decat femelele. Ei incep sa isi marcheze teritoriul, sa sprayeze continuu orice obiect din mediul inconjurator. Testicolele incep sa se evidentieze.

Femele au primul ciclu undeva intre 6 si 12 luni. In aceasta perioada sunt foarte vocale si afectuoase si cu siguranta veti remarca evenimentul. Pisicile foarte batrane nu mai au ciclu regulat sau pot chiar sa nu mai aiba deloc.

Aspectul fizic general

Pisicile tinere au corpul viguros, musculos, pielea elastica si mersul elegant. Blana este sanatoasa, lucioasa si acopera uniform toate regiunile corpului. Pisicii batrane ii atarna burta si penduleaza dintr-o parte intr-alta in timpul mersului. In contrabalanta la nivelul spatelui se poate vedea proeminenta oaselor, chiar daca pisica e bine hranita. Mersul poate fi afectat de prezenta artritei.

Atitudinea

O pisica batrana va deveni mai apatica, va dormi mai mult, va prefera singuratatea si va dori sa fie atinsa mai putin. Prezenta copiilor s-ar putea sa fie deranjanta pentru animal. Totusi asta nu inseamna ca nu ii veti mai oferi atentie si afectiune. Se va juca mai putin si se va hrani cu dificultate. Spre dosebire de pisica tanara, energica, iubitoare de atentie si jocuri, cu un apetit nemasurat.

In determinarea varstei pisicii trebuie cumulate informatiile primite din toate sursele de mai sus si abia apoi facuta o estimare. Medicul veterinar sau cineva cu mai multa experienta va reusi sa va ofere un scor cat mai strans, apropiat de realitate.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro