Ce este un specialist în comportamentul animalelor?

Ce este un specialist în comportamentul animalelor?

Ce este acela un specialist în comportamentul animalelor? Cu ce se ocupă el și cum interpretează, mai exact, comportamentul necuvântătoarelor noastre? La aceste întrebări ne propunem să răspundem în rândurile ce urmează.

Specialistul în comportametul animalelor  este acel om care studiază comportamentul unei varietăți de necuvântătoare, concentrându-se asupra modului în care acestea reacționează în diferite medii, precum și  asupra schimbărilor comportamentale care apar ca urmare a schimbării mediului de viață, a transformărilor hormonale, fizice și mentale.

Există mai multe subtipuri de specialiști în comportamentul animalelor, întinzându-se pe mai multe subdomenii ale psihologiei comportamentale,  fiecare tip concentrându-se pe propriul set de criterii de studiu.

Ce face un specialist în comportamentul animalelor?

Printre îndatoririle pe care le poate avea un specialist în comportamentul animalelor, se numără supraveghereași observarea animalelor de la zoo, din centrele de adopție și de îngrijire și din laboratoare, diagnosticarea problemelor comportamentale ale diferitelor familii de animăluțe, reabilitarea câinilor, pisicilor sau a cailor suferinzi, precum și colectarea și transmiterea de informații benefice cercetărilor științifice.

Unele dintre problemele comportamentale care pot fi decoperite de specialiști sunt:  anxietate de separare (afectează animalele ce trăiesc separat de mamă), dominanță, agresivitate (întâlnită în special la câinii care au fost reabilitați după ce au fost folosiți pe ringurile de luptă), teamă (câinii abuzați), dar și altele.

Unii behavioriști (specialiști în studierea comportamentului) se concentrează pe studierea unui singur animal pentru o perioadă mai lungă de timp. Spre exemplu, studiază comportamentul unui cal sălbatic, după ce a fost mutat într-un mediu domestic. Nu există un domeniu pur în care se încadrează behavioriștii care aleg să facă astfel de studii, ci ei aleg să se își aprofundeze studiile în una dintre următoarele subcategorii:   

Etologie - știința care, în acest caz, studiază animalele, pentru a descoperi legătura dintre genetică sau factorii de mediu și comportamentul pe care acestea îl creează. Sunt folosite experimente controlate pentru a descoperi dacă există și care sunt conexiunile între acestea, fie în laboratoare, fie în mediul natural. Exemplul anterior (despre cal) se înacadrează perfect în această subcategorie.

Ecologie – studiază modul în care un animal se adaptează mediului în care trăiește. De-a lungul timpul, specialistul notează cum și de ce se schimbă comportamentul unui animal și ce îl ajută pe acesta să supraviețuiască în mediul în care a fost plasat.

Psihologie comparată  - studiul similarităților care guvernează toate creaturile, nu doar o singură specie. Specialistul caută legături comune între specii, cum ar fi bolile decare pot suferi, migrația, inteligența și chiar reproducerea. Specialiștii din această sibcategorie se folosesc de o mulțime de metode specifice altor câmpuri ale științei comportamentale.

Unde pot fi întâlniți specialiștii în comportamentul animalelor?

Specialiștii în comportamentul animalelor pot fi găsiți în orice colț al lumii, dresând câini, cai sau orice alte animale de la zoo. Aceștia pot studia diferite comportamente ale animalelor fie la zoo, fie în centre de salvare, fie în laboratoare, fie în sălbăticie. 

Sursa: Sukanu.com

Foto: Wikihow, Hepta.ro


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro