Cazuarul

Cazuarul

cazuarulCazuarul este una dintre cele mai mari pasari din lume ce cantareste aproape 65 kilograme si este depasit ca greutate doar de catre strut si emu. Cazuarii sunt pasari care nu zboara. Sunt acoperiti cu pene negre cu exceptia capului si a gatului care sunt acoperite cu pene rosii si albastre. Aceste pene viu colorate sunt de fapt o adaptare a cazuarilor la vegetatia deasa din padurile tropicale in care acestia traiesc. Numarul penelor de zbor este redus la cinci sau sase crescute de fiecare parte a corpului, iar scopul acestora este de a proteja pasarea atunci cand se deplaseaza prin desis. Una dintre cele mai distinctive caracteristici ale cazuarilor este o protuberanta in varful capului denumita casca.

Se crede ca aceasta casca ajuta cazuarul sa isi faca loc prin vegetatia densa din padurile tropicale in care traieste, dar ofera si un anumit grad de protectie. S-a observat la exemplarele din captivitate ca isi folosesc castile si pentru a sapa dupa hrana in sol. Este posibil ca aceste casti sa indice dominanta si varsta deoarece  continua sa creasca pe toata durata vietii cazuarilor. Alte elemente distintive ale cazuarilor sunt margelele, prezente la doua dintre cele trei specii de cazuari. Aceste excrescente ale pielii, viu colorate, care atarna de gatul cazuarilor au rol de semnalizare sociala in padurile intunecate. Cazuarii au picioare puternice care le permit sa alerge cu viteze de pana la 50 kilometrii pe ora si sa sara la inaltimi de aproape 2 metri. Picioarele acestora sunt echipate cu gheare ascutite, iar pintenul este o gheara lunga ce seamana cu un pumnal – o arma foarte buna.

Distributie si habitat

Cazuarii se gasesc in Noua Guinee si in nordul Australiei. Cel mai des sunt intalniti in padurile tropicale, iar ocazional in zonele mlastinoase. Sunt inotatori excelenti si deseori sunt vazuti pe malurile raurilor.

Alimentatia

Cazuarii sunt pasari frugivore. Mai toata hrana lor se afla pe solul padurii tropicale in care acestia locuiesc si cade din copaci. Cazuarii consuma fructe si direct din arbusti, acolo unde ajung. Acestia mai consuma ocazional vertebrate mici, ciuperci si insecte. Un studiu stiintific a aratat ca aceste pasari duc un rol important in dispersia multor plante tropicale. S-a descoperit ca unele seminte trec aproape intacte prin tubul digestiv al cazuarului. Desi rata de germinare este variabila in gainatul de cazuar apare totusi la 70 din cele 78 de specii de plante ale caror fructe, respectiv seminte sunt consumate de cazuar.

Reproducerea

In general sunt pasari singuratice, care se intalnesc doar in perioadele de imperechere. Reproducerea se desfasoara in timpul anotimpului secetos intre lunile iunie si octombrie, atunci cand rezervele de hrana sunt mari, iar puii au sansele cele mai mari de supravietuire. Curtarea este initiata de mascul, acesta intrand pe teritoriul femelei. Masculul, de dimensiuni mai mici, se apropie de femela cu grija deoarece daca aceasta nu este receptiva poate sa-l raneasca grav. Masculul incepe curtarea mergand in cerc in jurul femelei si scotand un sunet caracteristic. Ocazional si femela da ture in jurul masculului. De indata ce a avut loc copulatia acestia vor forma o pereche timp de cateva saptamani timp in care femela va depune intre trei si cinci oua de culoare verde deschis in cuibul construit de catre mascul. Cuibul este o excavatie de mici dimensiuni in sol care a fost umpluta cu frunze si iarba.
 
De indata ce femela a depus ouale, aceasta va parasi masculul si pleaca in cautarea altuia cu care va reincepe procesul de curtare. Femela nu joaca niciun rol in incubarea oualelor sau in cresterea puilor. Incubarea oualelor este o sarcina ce revine in totalitate masculului timp de aproximativ cincizeci de zile. Puii maro, dungati, vor fi capabili sa urmareasca maculul in cautarea hranei la doar cateva ore de la eclozare. Masculul va avea grija de pui timp de aproximativ noua luni protejandu-i de paradatori si invantandu-i sa-si caute singuri hrana. In acest timp puii isi vor pierde dungile, iar penajul lor va avea un colorit maro deschis. Pielea de pe cap si gat va incepe sa prinda culoare si casca va incepe sa se dezvolte. In urmatorii doi ani penajul lor va deveni garadual de culoare neagra si va incepe sa le creasca margele. Maturitatea sexuala a cazuarilor este atinsa la varsta de trei ani. Speranta de viata a acestora in captivitate este intre douazeci si patruzeci de ani.

Relatia cu oamenii

Cazuarii sunt foarte importanti pentru populatia nativa din Noua Guinee atat din punct de vedere economic cat si religios. Cazuarii au fost dati la schimb pentru porci si chiar pentru sotie. Unele triburi ii vaneaza pentru carnea lor, considerata o delicatesa. Penele sunt folosite pentru impodobirea corpului. Ghearele ascutite sunt folosite ca varfuri de sageti, iar oasele picioarelor sunt folosite ca pumnale. Comertul cu cazuari este practicat in Asia de peste 500 de ani si se crede ca astfel cazuarii au ajuns in Australia. Pentru multi nativi cazuarii sunt incarcati de legende si au puteri mistice. In unele triburi se crede ca in fiecare cazuar s-a reincarnat o femeie ancestrala, iar in altele se crede ca acesta este mama primara. Aceste triburi nu practica nici vanatoarea nici comertul cu cazuari.

Conservarea

Desi niciuna dintre speciile de cazuari nu sunt amenintate la nivel global cu toate sufera de pierderea habitatului. Nevoile lor ecologice determina ca acestia sa fie vulnerabili in mod special la pierderea habitatului. Cum suprafete mari de padure tropicala sunt defrisate, cazuarii trec dintr-o padure in alta fiind nevoiti sa treaca drumuri ajungand in pericolul de a fi loviti de masini. Porcii mistreti si cainii neindigeni se hranesc adesea cu puii cauzarilor. In Noua Guinee cresterea pretului la penele de cauzar a dus la vanatul excesiv.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro