Catarul

Catarul

catarulCatarul este poate cel mai cunoscut si cel mai utilizat hibrid dintre doua specii de mamifere. Istoria sa este indelungata, cu mii de ani in urma. Dar ce este catarul?

Catarul este rezultatul imperecherii unui magar mascul cu o iapa. Imperecherea poate avea loc natural, acolo unde magarii si caii traiesc impreuna sau se poate face prin intermediul interventiei omului, care fie pune impreuna cei doi partneri in acelasi tarc, fie insemineaza artificial femela de cal cu materialul seminal al magarului. Dintotdeauna catarii au existat, voit sau accidental.

Dupa 11-12 luni, iapa da nastere unui manz, pe care il iubeste ca si pe unul de rasa pura. Micul catar se caracterizeaza prin ceea ce specialistii numesc “vigoarea hibridului”. Adica, hibridul imprumuta cele mai bune caracteristici ale speciilor din care provin parintii. Catarul a mostenit de la magar rezistenta, puterea, inteligenta, anduranta, rabdarea, perseverenta si stapanirea de sine, iar de la cal abilitatile atletice, frumusetea si viteza.

Cand vine vorba de aspect fizic, e evident faptul ca este o combinatie intre cal si magar. Corpul pastreaza formele elegante ale calului, este putin mai lung si poate putin mai robust. Genele magarului se fac remarcate cel mai bine in zona capului. Capul este mare si gros, cu urechi mari “ca de magar”. Coama este mai scurta decat la cal, insa coada pastreaza caracteristicile acestuia.

Dimensiunile catarului variaza si sunt direct proportionale cu cele ale parintilor. In functie de rasa de cai si magari care s-a folosit la hibridizare putem avea catari pitici, grei sau foarte atletici. Coloritul robei este variat si se afla in concordanta cu caracteristicile parintilor. Ii lipsesc, totusi, dungile negre dorsale ale magarului. Pana si vocalizele sale sunt o combinatie intre cal si magar.

Se spune adesea despre catari ca sunt incapatanati. De fapt aici este vorba despre inteligenta. Catarii sunt mai destepti decat caii, calitate mostentita de la magar, si nu vor actiona niciodata in asa fel incat sa isi puna viata in pericol (lucru pozitiv si pentru stapan, care scapa de primejdii). Catarii se vor opri intotdeauna atunci cand nu se simt in siguranta, cand terenul pare primejdios, spre deosebire de cai care merg inainte pana la moarte. Capacitatea de a discerne intre bine si rau si puternicul instinct de auto-conservare au atras asupra catarilor eticheta de incapatanati si animale care nu prea asculta.

Catarii sunt mai rezistenti decat caii, atat la effort cat si in ceea ce priveste bolile si parazitii. Catarii mananca mai putin si nu sunt atat de pretentiosi la hrana. S-a demonstrat ca magarii au aceeasi abilitate de a gestiona rezervele de apa ca si camilele, calitatea mostenita si de catre catar. Pielea si blana mai groasa, precum si rezistenta innascuta ii permite catarului sa se adapteze la conditii de mediu extreme, foarte cald sau foarte frig, de aceea fiind preferati in locul cailor in multe zone de pe glob.

Catarul a luat de la magar musculatura fina si densa, fapt ce ii permite sa care greutati mai mari decat un cal de aceeasi marime. Din pacate, corpul indesat nu ii permite sa alerge cu viteze atat de mari precum caii.

Acesti hibrizi au copitele groase si nu necesita potcovire. Forma lor si duritatea le permit catarilor sa acceada pe tot felul de terenuri, de aceea in trecut si chiar si in prezent sunt folositi la minerit si pentru a urca pantele pietroase ale muntilor.

Catarii se nasc masculi si femele, insa niciunul dintre sexe nu poate avea urmasi. Sterilitatea catarilor este cauzata de o configuratie cromozomiala atipica. Calul poseda 64 de cromozomi, iar magarul 62, fapt ce face ca media sa fie de 63 de cromozomi, atat cati are catarul.

Femele catar intra in calduri si se pot imperechea cu armasari sau magari insa nu raman gestante. In istorie s-au semnalat cateva cazuri de femele catar ce au dat nastere unor manji perfect sanatosi, insa acestea sunt exceptii rarisime.

Catarii masculi manifesta si ei comportament sexual. Insa sunt castrati de timpuriu intrucat sunt mai usor de controlat si imblanzit.

Catarii, ca si magarii, formeaza legaturi mai stranse cu stapanii decat caii. Asemeni unor caini dau dovada de loialitate si dorinta de a multumi. Pot fi imblanziti usor daca se apeleaza la bunavointa lor si se folosesc metode pozitive de dresaj. Bataia nu face decat sa inrautateasca lucrurile.

Catarii traiesc la fel de mult ca magari sau caii, ajungand chiar pana la 30-40 de ani.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro