Calciul si fosforul - esentiali in alimentatia sanatoasa a cainelui

Calciul si fosforul - esentiali in alimentatia sanatoasa a cainelui

caine lapteFiecare mineral indeplineste in organism un rol bine definit. Indiferent de proportia necesara zilnic organismului, absenta oricarui mineral duce la dezechilibre si la imposibilitatea realizarii unor functii sau procese in cadrul organismului cainelui. Totusi unele minerale participa la un numar mai insemnat de procese, iar carenta lor duce la malfunctionari mai grave, decat in cazul altora.  Din aceasta categorie fac parte calciul si fosforul, 2 minerale absolut esentiale cainelui, dar si oricarui mamifer. In unele situatii nu doar carenta de calciu si fosfor poate cauza probleme, ci si excesul din aceste 2 minerale. Cele doua se afla intr-un strans echilibru, iar cresterea sau scaderea unuia antreneaza dereglarea acestei balante si implicit afecteaza valorile celuilalt, agravand si mai mult problema.

Dintre toate mineralele calciul este necesar in proportia cea mai mare. Calciul este esential in organism deoarece indeplineste o multitudine de functii: formare si remaniere osoasa, coagularea sangelui, contractie musculara, transmiterea impulsului nervos, s.a. Cantitatea de calciu din alimente variaza de la unul la altul.  Oasele (de vita pentru caini), produsele lactate si leguminoasele contin cantitati importante din acest mineral. Carnea si organele, cerealele contin si ele calciu dar intr-o proportie mai mica.

Fosforul este al doilea element ca proportie necesar organismului. Totusi cantitatea de fosfor necesara este mult mai mica decat cea de calciu, insa in stransa legatura cu acesta. Carnea si organele sunt bogate in fosfor, dar sarace in calciu dupa cum am vazut. Din acest motiv carenta de fosfor e mai des intalnita la ierbivore fata de carnivore, deci si fata de caini. Cainii fiind mari carnivori rar se confrunta cu probleme datorate scaderii concentratiei de calciu, in contrabalanta cu frecventele afectarii renale datorate  concentratiei prea mari de fosfor.

Balanta calciu-fosfor este de 1.5 parti calciu la 1 parte fosfor. In cazul cainilor cu un regim carnivor majoritar, mai ales in carne cruda (care am vazut ca contine  mari cantitati de fosfor si mai reduse de calciu) acest echilibru se pierde in defavoarea calciului. Chiar si dietele care contin mai mult calciu detin si concentratii de fosfor importante. Deci orice regim am adopta fosforul e mereu cu un pas inaintea calciului. Totusi hrana din comert gata formulata contine proportia optima de calciu-fosfor, deoarece calciul este adaugat ca supliment peste cel deja existent in materia prima.


Necesarul de calciu si fosfor zilnic:

                                                         Ca                                          P   

Catei in crestere si femele in lactatie

1.0 - 1.8

0.8 - 1.6

Catei spre sfarsitul perioadei de crestere si femele in ultimul trimestru de gestatie

0.8- 1.5

0.6 - 1.2

Adulti

0.5- 0.9

0.4- 0.8


*procente din masa uscata.

Carenta de calciu
Este destul de frecventa la caini, mai ales cei hraniti exclusiv cu carne cruda. Acesti caini, daca nu au primit suplimente de calciu, vor dezvolta anomalii osoase  si rahitism. Osul devine subtire si fragil, predipus la fracturi. Pe langa aportul insuficient de calciu si dezechilibrul Ca-P, carenta de  vitamina D este o alta cauza. Vitamina D este responsabila de absorbtia la nivelul intestinului a acestui mineral. Simptomele sunt urmatoarele: dificultati la mers datorita durerilor articulare, crestere deficitara, se ingroasa capetele oasoase, de aceea pot aparea picioare deformate, prea dezvoltate in zonele articulatiilor picioarelor, coloana vertebrala se curbeaza in jos. Din fericire toate acestea pot fi prevenite cu o alimentatie corecta si completa. Hrana din comert indeplineste toate aceste deziderate a unui aport optim de calciu. Medicul veterinar va poate ajuta si cu o reteta de suplimente de calciu, in cazul in care ati optat pentru dieta cu carne cruda.

Excesul de calciu poate aparea prin aport crescut din acest mineral (mai ales prin suplimentare in hrana) sau prin mobilizarea calciului din oase in torentul sanguin. Hormonii paratiroidieni sunt cei care regleaza echilibrul fosfo-calcic.  Acesti hormoni secretati in exces determina cresterea calcemiei prin extragerea calciului din oase si eliberarea in sange. Astfel oasele devin fragile, nemaifiind sustinute de particulele de calciu si se pot fractura usor. In plus calciul din sange determina afectare renala. Rinichiul incearca sa compenseze cantitatile mari de calciu din sange prin eliminarea lui in urina. Insa daca aceasta situati se prelungeste rinichiul cedeaza, iar calcemia creste si mai mult. Calciul se depun in tesuturile moi ale organismului, care se inflameaza, devin dureroase si pot devolta tumori. In aceste situatii sunt necesare investigatii multiple si tratament de inalta specialitate. Totusi la cainii hipersecretia de hormonii paratiroidieni este destul de rara.

Tineretul canin din rasele mari este cel mai predispus la probleme cauzate de excesul de calciu. La aceste rase cresterea osoasa se realizeaza foarte rapid si necesita cantitati mai mari de calciu. Stapanii sunt tentati sa ofere acestor exemplare suplimente de calciu, care poate iesi in exces. Astfel la acesti cainii apar diverse bolii printre care cea mai frecventa este displazia de sold, mai ales daca exista si baza genetica pentru aceasta boala. Studii efectuate pe astfel de rase giant au aratat ca subiectii hraniti cu hrana mai saraca in calciu si fosfor au avut mai putine afectarii osoase decat cei hraniti cu niceluri de calciu mari. Pentru a preveni aceste situatii recomand hrana uscata din comert special formulata pentru pui din rasele mari (Large Puppy).

Carenta de fosfor, mai rara, apare in caz deficienta in absorbtia intestinala, dereglari ale secretiei de hormon paratiroidian, hipercalcemie. Mai important este excesul de fosfor care antreneaza o hipocalcemie grava.

Fosforul si calciul sunt esentiale in alimentatia cainelui, dupa cum am vazut. Ambele se afla in interdependenta una cu cealalta. Pentru a preveni dezechilibrele administrati cainelui dumneavoastra, mai ales in perioada de crestere, hrana din comert, formulata in functie de rasa din care face parte companionul dumneavoastra. O alimentatie corecta in perioada de crestere va ajuta sa aveti un exemplar sanatos mai tarziu si va va scuti de vizite costisitoare la veterinar. In plus veti avea un caine fericit pe toata durata vietii.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro