Cainii pot detecta cancerul!

Cainii pot detecta cancerul!

caine cancer

Fiind unul dintre primele animale domesticite, acum mai bine de  10 000 de ani, cainele a evoluat alaturi de om si si-a castigat un loc aparte in inima noastra. Pentru o mangaiere si ceva bun de mancare, isi dedica tot timpul sau pentru a ne proteja locuintele si pe noi insine. Insa nu e tot ce face el pentru noi: cainele se poate ingriji si de sanatatea noastra. Asa cum releva multe studii din ultima decada, cainii au remarcabila abilitate de a  mirosi cancerul, inca din stadiul incipient.

Nimic surprinzator avand in vedere arsenalul olfactiv cu care sunt inzestrati. Incredibil este faptul cum reusim sa ii stimulam sa isi foloseasca harul in acest scop. Cainii au un simt al mirosului de 10 000 de ori mai bine dezvoltat decat omul. Daca noi “vedem” lumea asa cum e, cainii o “miros”. Creierul cainilor este si el construit in acest sens: o mai mare portiune din creier este dedicata porcesarii informatiilor olfactive, fata de om.

O femeie de 43 de ani din Marea Britanie a descoperit ca are cancer mamar gratie cainelui ei din rasa Cavalier King Charles Spaniel. Timp de cateva saptamani cainele  apasa cu picioarele o anumita regiune de pe sanul stang. Intr-o noapte cand cainele insista si mai mult cu acest obicei, femeia s-a trezit cu o durere puternica. La palpare a simtit un mic nodul, despre care   a crezut ca era cauzat de actiunile repetate ale catelului. In final, in urma investigatiilor a fost diagnosticata cu tumora maligna la sanul stang, din fericire intr-un stadiu incipient.  Dupa chimioterapie, cainele a renuntat sa ii mai maseze pieptul.

Aceasta este doar una din sumedenia de povesti despre caini care au atras atentia stapanilor despre cumplita boala ce avea sa ii devasteze. Aceste cazuri izolate sunt cele care au atras atentia oamenilor de stiinta pentru a aprofunda cercetarile in aceasta directie.

Cum pot cainii mirosi tumora?! Aparent destul de simplu: celulele canceroasa pe durata mutatiilor si multiplicarii haotice emana un miros specific, un asa-numit compus organic volatil (COV).  Nasul cainilor, dotat cu peste 200 de milioane de receptori reuseste sa capteze acest miros, asa cum omul sau tehnologia nu reuseste. Cainii special antrenati, recunosc acest COV  din alti 4000 de compusi volatili eliberati in respiratie.

In 2006, un studiu realizat  de o fundatie de lupta anti-cancer din California, facea furori in lumea medicala. 5 caini, 3 Labradori si 2 Portuguese Water Dog,  au fost special antrenati timp de cateva saptamani sa detecteze mirosul cancerului pulmonar si al celui mamar.  Pacientii au respirat intr-un tub, care mai apoi a fost analizat de catre caini, fara ca handlerul sa stie care sunt probele pozitive si cele negative.  La cancerul pulmonar, cainii au diagnosticat corect 99% din probele ce prezentau tumora si au gresit cu doar 1% probele negative, sanatoase.  La cancerul mamar, 88% dintre probele pozitive au fost semnalate corect si nu s-a oferit niciun rezultat fals-pozitiv.

Un studiu mai recent, efectuat in Germania la Spitalul Schillerhoehe  din orasul Gerlingen, a vrut sa puna in dificultate cainii:  dorea sa se vada daca animalele reusesc sa recunoasca cancerul pulmonar dintre alte boli, cum ar fi BPOC (Boala Pulmonara Obstructiva Cronica), precum si in cazul in care pacientul era fumator.

Un Labrador, un Ciobanesc australian si doi Ciobanesti germani  au participat la studiu.  Ei au reusit sa recunoasca 71%  dintre probele pozitive si 372 de probe negative din cele 400, ale pacientilor sanatosi. Cainii nu au  incurcat cancerul cu BPOC-ul si nici nu au fost dusi in eroare de catre mirosul de tutun sau de mancare prezent in respiratie.

In Marea Britanie, in 2004  la spitalul Amersham, 6 caini participau intr-o cercetare de detectare a cancerului de vezica. Caini aveau datoria sa miroasa probe de urina provenita de la pacienti bolnavi, respectivi sanatosi.  Acuratetea a fost de 60%. O anumita proba, clasificata ca fiind negativa, in mod repetat era marcata ca si pozitiva de mai multi caini. Cercetatorii au chemat pacientul in cauza pentru teste suplimentare si au descoperit ca acesta prezenta cancer la nivelul rinichilor: cainii diagnosticasera cancerul inaintea tuturor.

caine cancer detectIn 2011, in Japonia, un Labrador a participat intr-un studiu de diagnosticare a cancerului de colon prin adulmecarea unor probe de respiratie, respectiv de scaun. Acuratetea a fost de 95% prin testarea probelor de respiratie si de 98% prin mirosirea celor de scaun. Cainele a putut sa diferentieze cancerul fata de polipi, lucru imposibil de realizat prin intermediul colonoscopiei.

Astfel de studii sunt fascinante si chiar daca acuratetea nu este de 100%, ele reprezinta  o speranta imensa in domeniul combaterii cancerului.  Scopul nu este ca in viitor sa avem un caini special dresat in fiecare spital din lume, ci pe baza acestor studii se doreste construirea unui „nas artificial” asemanator celui canin, care sa poata diagnostica orice tip de cancer, fara vreo marja de eroare. In acest fel, biopsiile dureroase vor fi eliminate, iar cumplita boala poate fi diagnosticata cat mai devreme.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro