Brotacelul de copac (Hyla arborea)

Brotacelul de copac (Hyla arborea)

broascaEste singura specie de broasca arboricola din tara noastra. La nivel international este cunoscuta ca broasca europeana de copac, deoarece se regaseste doar in arealul european.

Raspandire

Brotacelul de copac traiesti in majoritatea tarilor europene, in orice forme de relief, exceptand muntii peste 1500m altitudine. Centrul si sudul Europei concentreaza cea mai mare populatie de brotacei. Mai poate fi intalnit in: Franta, Spania, Turcia, Rusia si fostele tari URSS  pana la Caucaz si Marea Caspica, Danemarca si chiar sudul Suediei. A fost introdus in Marea Britanie, insa fara prea mare succes. In Letonia a fost reintrodus, pentru repopularizare. In Romania il gasim oriunde, exceptand muntele.

In multe dintre aceste tari specia este considerata vulnerabila, fiind chiar in prag de disparitie in unele. Majoritatea tarilor vest-europene protejeaza aceasta specie prin lege.

Fragmentarea habitatului, intreruperea coridoarelor de legatura intre populatii, agricultura, folosirea pesticidelor si chimicalelor, dezvoltarea pisciculturii si capturarea pentru comertul cu animal de companie sunt principalele motive pentru care numarul de brotacei a scazut mult in ultimii ani.

Importanta

Broasca de copac este veriga importanta in lantul trofic: ouale si larvele acesteia sunt o valoroasa sursa de hrana pentru pesti si puietul acestora, testoase, pasari sau insecte. De asemenea adultul este vanat de pasari, serpi si unele specii de pesti.

Habitat

Brotacelul prefera padurile rare, zonele cu arbusti sau tufaisurile, stufarisul, pajistile si luncile inundate, livezile si viile, parcuri sau marginile apelor. Localizarea lor este de regula strans legata de existenta unui curs de apa sau a unei balti in oricare din mediile de mai sus.

In perioada de reproducere (primavara), broastele se strang in jurul baltilor curate si bogate in vegetatie pentru a se  imperechea si depune ouale.

Iarna se retrage in pamant, sub covorul de frunze al padurilor sau chiar in apa, pentru a hiberna. Este o specie rezistenta la frig si uscaciune. In captivitate poate trai pana la 22 de ani.

Descriere

Brotacelul este un amfibian de dimensiuni mici: 4-5 cm lungime. Capul este mai mult lat decat lung, cu botul scurt si rotunjit. Ochii sunt dispusi lateral, cu pupila asezata orizontal; timpanul vizibil. Membrele sunt lungi. Degetele prezinta pielite intre ele, iar fiecare deget se termina cu un disc adeziv, ce ajuta broasca la catarat pe vegetatie.

Pielea este granuloasa ventral (pe burta), la mascul exceptand gatul. Dorsal (pe spate) pielea este neteda si stralucitoare. Mascul prezinta in zona gatului bula vocala, care in repaus arata ca un pliu al pielii, mai inchis la culoare. Cand oracaie, aceasta formatiune se umfla ca un balon, de dimensiuni mai mari decat capul broastei. Femelei ii lipseste acest segment, ea avand pielea gatului granulata precum burta.

Dorsal, coloritul este de la verde intens pana la gri, verde deschis si chiar negru. Broasca isi poate schimba culoarea in functie de cea a substratului pe care traieste (camuflare). De la ochi pana la vintre, corpul este strabatut de o linie de culoare neagra.

Dieta

Este formata din insecte, in special muste pe care le prinde din zbor cu limba lipicioasa. Brotacelul este capabil sa excute salturi mari pentru a-si prinde prada.

Comportament

Brotacelul este activ in special la lasatul serii si noaptea cand coboara din copac pe sol in cautarea hranei. Poate urca pana la cativa metri inaltime.

Ziua, datorita coloritului viu, nu sta ascuns. Se aseaza pe o frunza in locuri expuse soarelui.

Vocea masculului este puternica si se aude de departe. Masculii canta in cor. Cantatul este format din sunete de tip “crac” repetate de cateva ori pe secunda timp de 4-5 secunde.

broascaReproducere

Primavara, primii ies de la hibernat masculii, care populeaza baltile. Abia apoi apar si femelele care li se alatura. In general, intr-o balta exista mai multi masculi decat femele. Intre aprilie si iunie este perioada de reproducere.

Imperecherea are loc noaptea, timp de cateva ore. Femela va depune oua mici in pachete de dimensiunea unei nuci, pe vegetatie sau la fundul apei.  Ponta poate cuprinde pana la 2000 de oua.

Dupa 12 zile apar larvele, cu aspect pisciform. Dupa 3 luni, puietul ajunge la forma de adult si paraseste apa.  Abia dupa  3 ani vor fi capabili sa se reproduca.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro