Boala Tyzzer la gerbili si alte rozătoare

Boala Tyzzer la gerbili si alte rozătoare

Cei mai mulți stăpâni de gerbili nu prea întâlnesc probleme serioase de sănătate la animalele lor de companie. Pe de altă parte există o boală, despre care majoritatea lumii cunoaște puține lucruri, care poate provoca moartea micuțelor rozătoare. Boala Tyzzer este o afecțiune serioasă care afectează multe rozătoare și este cauzată de o bacterie numită Clostridium piliforme.

Această boală poate afecta șobolanii, șoarecii, gerbilii, hamsterii și porcușorii de Guineea. Deseori, șoarecii și șobolanii pot fi purtători ai acestei boli, dar nu vor dezvolta simptome. Din cauza acestui lucru este foarte obișnuit ca șoarecii de câmp să fie purtători.

Există un număr mare de tulpini ale C. piliforme și de obicei acestea sunt specifice speciei pe care o infectează. Acest lucru înseamnă că boala Tyzzer nu se transmite în mod normal de exemplu între șoareci și șobolani. Pe de altă parte gerbilii sunt o mare excepție și aceștia se pot infecta cu o plajă largă de tulpini. Cel mai des simptomele sunt observate la puii care sunt alăptați sau care sunt proaspăt înțărcați, dar acestea pot apărea la animale de orice vârsta.


Semnele care indică o infecție acută sunt blana aspră, slăbiciunea, letargia și în unele cazuri moartea. Animalele infectate pot suferi de diaree cu scaune moi sau apoase. Diareea nu este un simptom obligatoriu. Moartea poate surveni rapid, mortalitatea variind de la scăzută la foarte ridicată în funcție de tulpina care a infectat gerbilul. La gerbili mortalitatea este de aproximativ 80% și survine la aproximativ 48 de ore de la apariția primelor simptome. Mortalitatea în rândul celorlalte specii este de obicei mai scăzută.C. piliforme atacă intestinele și colonul. De acolo infecția se extinde către ficat. Bacteria produce o toxina care cauzează necrozarea țesuturilor și poate provoca probleme ale funcționării aproape oricărui organ din corp. Deseori se pot observa deteriorări ale inimii sau pot apărea simptome neurologice cum ar fi pierderea coordonării sau paralizia.

Această bacterie produce spori care pot fi infecțioși timp de aproape doi ani în culcușurile rozătoarelor atunci când condițiile sunt propice. Sporii se transmit prin intermediul materiilor fecale ale animalelor infectate, iar acestea pot produce în continuare spori timp de aproape două săptămâni în cazul în care vor supraviețui afecțiunii. Ingerarea sporilor infecțioși are loc probabil atunci când animalele se curăță după ce au intrat în contact cu materii fecale contaminate.

Exemplare aparent sănătoase pot fi infectate fără a arăta simptome, dar acestea ar putea exprima boala în faza ei acută atunci când sunt supuse stresului cum ar fi supraaglomerarea, schimbarea mediului de viață sau apariția altor infecții. În unitățile de cercetare pot izbucni epidemii de boala Tyzzer în special la gerbili, hamsteri, porcușori de Guineea și la iepuri.

De obicei infecțiile la șobolani și la șoareci nu prezintă simptome. Alimentația bogată în proteine predispun rozătoarele la boala Tyzzer. Deși nu există cazuri înregistrate la oameni, boala Tyzzer poate apărea la mai toate speciile de mamifere testate, iar testele de sânge la oameni arată o creștere în numărul de anticorpi, ceea ce sugerează că a existat deja o infecție ce a trecut neobservată.


Tratamentul cu antibiotice al animalelor infectate arată rezultate promițătoare. Chiar dacă tratamentul cu antibiotice se administrează imediat ce apar simptomele, nu e neobișnuit ca gerbilii să moară. Gerbilii pot fi ajutați în timpul tratamentului cu fluide injectabile și asigurarea unui culcuș cald pentru a permite antibioticelor să-și facă efectul. Tratamentul animalelor înainte ca acestea să dezvolte simptome este eficient în creșterea ratei de supraviețuire, dar aceste antibiotice nu elimină complet bacteria, iar uzul lor ar trebui limitat la indivizii foarte valoroși.

Este important de reținut că în timp ce boala Tyzzer este o cauză obișnuită de îmbolnăvire la rozătoare există și alți agenți patogeni cum ar fi Listeria, Salmonella și E. coli ce pot cauza boli servere și moartea. În multe cazuri simptomele acestor boli pot fi similare, la fel ca și tratamentul. Diferența este că celelalte boli sunt foarte periculoase pentru oameni și pot fi fatale pentru copii, persoane în vârstă sau pentru persoanele bolnave.

În cazul în care nu sunteți sigur cu ce boală aveți de-a face este necesar să contactați veterinarul de urgență.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro