Boala punctelor albe la pesti

Boala punctelor albe la pesti

boala punctelor albeEste o boala destul de frecventa la pestii de acvariu, cu care orice pasionat de acvarisitca se va confrunta la un moment dat. Este produsa de un parazit unicelular, Ichthyophthirius multifilis, care poate parazita aproape orice specie de pesti. Se numeste “boala punctelor albe” sau “gris” in limbajul specialistilor in domeniu, datorita aspectului parazitului in forma adulta, de mici granule albe.

Ichthyophthirius multifilis este un protozoar de forma rotunda, de aproximativ 1mm diametru in forma adulta, acoperit de cili, vizibil cu ochiul liber. Parazitul patrunde sub pielea pestilor, unde se hraneste cu sangele acestora si se dezvolta. In infestatii masive patrunde si la nivelul branhiilor, ingreunand respiratia. Dupa cateva zile, cand a atins varsta adulta, parazitul iese afara din pielea pestelui si se ataseaza de plantele si obiectele din acvariu, se inconjoara cu o capsula, avand aspect de chisturi albe. In interiorul acestor capsule, protozoarul se tot divide, pana la 1000 de copii. Acestia vor ecolza in apa din acvariu si vor cauta pesti-gazda, pe care sa ii paraziteze. Astfel ciclul se reia. Cu cat ciclul se reia de mai multe ori cu atat numarul de paraziti creste progresiv, alterand calitatea vietii pestilor.

Boala se recunoaste usor dupa punctele albe care apar pe pielea, inotatoarele si branhiile pestilor. Pestii afectati se vor freca de plante si accesoriile din acvariu pentru a indeparta acesti paraziti. Daca si branhiile sunt afectate atunci pestele va respira doar la suprafata, cu dificultate. In stadiile avansate ale infestarii pestii sunt letargici si stau mai mult la fundul acvariului. Netratata boala este fatala pentru pesti datorita leziunilor tisulare pe care le produce, afectarii branhiilor si ingreunarii respiratiei si din cauza infectiilor bacteriene care apar in urma parazitarii.

Tratament:
Din fericire exista tratament disponibil pentru aceasta afectiune. Insa tratamentul nu este eficace decat pentru parazitul care circula liber prin apa. De aceea tratamentul se recomanda sa fie mentinut pe o perioada de 2 saptamani, pentru a surpinde si eventuali paraziti aflati sub pielea pestilor si care vor iesi la un moment dat. Ciclul de viata difera si in functie de temperatura apei. La sub 10 grade celsius dureaza 6 saptamani, la o temperatura de 24-25 de grade dureaza 10-14 zile. Deci  in functie de temperatura apei calculati si perioada cat tineti tratamentul. De altfel e recomandat ca atunci cand instituiti un tratament sa cresteti temperatura apei cu 1-2 grade pentru a accelera ritmul de dezvoltare a parazitului pentru a-l anihila mai repede. Atentie insa la ce tipuri de pesti aveti, daca suporta o astfel de crestere. In plus cresterea temperaturii stimuleaza si imunitatea pestilor, o arma in plus in lupta cu acesti paraziti.

In pet-shopuri se gasesc diverse solutii-medicament cu care se trateaza aceasta boala. In functie de firma si brand folosesc diferite substante active: compusii de formalina, verde de malachit, albastru de metil sau sulfat de cupru. Este foarte important sa respectati cu strictete dozajul recomandat de producator. In acest caz “mai mult, nu e mai bine”.

O alta solutie eficienta este sa dizolvati in apa din acvariu sare, speciala pentru acvarii sau daca nu gasiti astfel de produs puteti utiliza sarea pentru muraturi (neiodata). Sarea iodata omoara pestii! Dozajul trebuie sa fie de 1-2 grame per litru, deci aproximativ o lingura de sare la 10 litri de apa. Nu calculati in functie de capacitatea acvariului ci in functie de volumul de apa existent (acvariul mai contine si substrat, pietre, plante, accesorii care ocupa un anumit volum). Daca scoateti un anumit volum de apa si completati cu alta proaspata, adaugati sare, echivalent cu volumul de apa introdus. Sarea nu se evapora, deci in cazul in care apa in acvariu a scazut datorita evaporarii, nu mai completati cu sare. Atentie si aici, unele specii de pesti nu suporta cresterea concentratiei de sare (Betta).

Schimbarea a 20-30% din apa este o arma in plus impotriva bolii punctelor albe. Cand faceti asta sifonati bine si substratul, pentru a absorbi eventualele capsule sau paraziti ancorati la acest nivel. Tineti cont ca daca scoateti apa indepartati si medicament, deci trebuie completat si cu acesta odata cu apa curata introdusa.

Daca folositi carbune activ, scoateti-l din folosinta pe parcursul tratamentului deoarece scade eficacitatea acestuia. O buna circulare si aerare a apei e binevenita in acest moment. Dupa incheierea tratamentului oferiti pestilor o hrana bogata in vitamine, pentru refacere. Pestii odata trecuti prin boala dezvolta imunitate, astfel scad mult sansele ca pe viitor sa va mai confruntati cu astfel de problema.

Pentru a preveni infestarea cu acest parazit e recomandat ca atunci cand achizitionati  pesti noi sau plante sa ii tineti 2 saptamani in carantina intr-un alt acvariu. Daca observati ca sunt sanatosi ii puteti introduce in acvariul principal sau in celalalt caz instituiti imediat tratamentul si abia apoi faceti mutarea. Pentru ca boala se raspandeste foarte rapid nu trebuie sa riscati sanatatea pestilor deja existenti.

Boala punctelor albe nu e boala grava, insa este extrem de contagioasa, iar netratata fatala, putand omori intregul efectiv de pesti din acvariu. De aceea este bine sa incepeti tratamentul de la primele semne de afectare si sa il respectati, asa cum recomanda producatorul solutiilor cu care tratati apa. Daca faceti aceasta cu siguranta nu veti avea victime din acvariu, iar viata acvariului se va relua la intensitate maxima dupa doar 2 saptamani.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

3 Comentarii
  • cosmin a scris la 09.04.2017 08:17:

    cum se pune sarea

    [Răspunde]
  • Andrei a scris la 21.11.2014 14:39:

    Am si eu boala punctelor albe si o tratez cu verde de malachit,albastru de metil si sare. Efectul se vede,dar greu.Parca as intarzia raspandirea bolii "cand le trece um pic,cum apare iar" Ce pot sa mai fac?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.11.2010 19:37:

    Cred ca aceasta boala este grava pentru pesti

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro