Boala muscaturii de sobolan

Boala muscaturii de sobolan

boala sobolaniCe este boala muscaturii de sobolan?

Boala muscaturii de sobolan este o boala infectioasa cauzata de doua organisme distincte Streptobacillus moniliformis si Spirillum minus. Aceste bacterii spiralate fac parte din grupul spirochetelor. In organism este foarte mobil, insa in mediul ambient este nestabil, fiind distrus usor de dezinfectanti si temperature ridicate. S. moniliformis se intalneste indeosebi in SUA si America de Nord, iar Spirillum minus cauzeaza de cele mai multe ori cazuri de boala muscaturii de sobolan in tari din Asia si Africa, dar si in tara noastra.

Boala muscaturii de sobolan mai este cunoscuta sic a febra muscaturii de sobolan.

Care este incidenta in Romania?

Boala muscaturii de sobolan este destul de rara in Romania, iar din cauza aceasta numarul exact de cazuri nu este cunoscut.

Cum se transmite aceasta infectie la oameni?

Febra muscaturii de sobolan se refera la o infectie care de obicei este cauzata de o muscatura sau o zgarietura provocata de un sobolan infectat. Si alte rozatoare, cum are fi soarecii si gerbilii, pot transmite aceasta infectie la oameni. Foarte rar, animale domestice precum cainele sau pisica pot transmite  boala omului. De regula acestea sunt animale fara stapan.

Cateodata aceasta infectie poate aparea de la manipularea sobolanilor infectati fara ca acestia sa muste sau sa zgarie. Este cazul personalului din laboratoarele de cercetare sau a angajatilor din pet-shopurile care comercializeaza astfel de animale pentru companie. Sau poate fi vorba de stapani de sobolani de companie, insa la noi aceasta specie nu se bucura de popularitate asa cum se intampla in tarile occidentale.

O alta modalitate de infectare poate fi prin ingerarea de alimente sau bauturi (cum ar fi laptele sau apa) contaminate cu excremente de sobolan. Aceasta forma a bolii este denumita cateodata ca febra Haverhill.

Cine este supus riscului?

Persoanele cu grad ridicat de risc sunt acelea care lucreaza in contact direct cu animalele in laboratoare sau in pet shop-uri si persoanele care locuiesc in locuinte infestate cu sobolani. Persoanele care detin sobolani ca animale de companie sunt de asemenea supuse riscului de infectare.

Care sunt simptomele infectiei?

De obicei simptomele apar in 2 - 10 zile de la expunerea la animalul infectat. Cele mai frecvente simptome sunt episoade de frisoane alternate cu febra, varsaturi, dureri de spate si articulare, dureri de cap si dureri musculare. De obicei, pana la aparitia primelor simptome, rana provocata de muscatura sau zgarietura deja se va fi vindecat. In primele 2 – 4 zile de la instalarea febrei pot aparea eruptii cutanate pe maini si pe picioare, la locul muscaturii, dar si la departare de plaga. Una sau mai multe articulatii se pot umfla capatand o culoare rosie si provocand durere.

Ce pot face in cazul in care suspectez ca am contactat boala muscaturii de sobolan?

In cazul in care suspectati ca ati putea fi infectat si ati avut recent contact cu un sobolan prezentati-va de urgenta la medic. Aduceti-ii acestuia la cunostinta faptul ca ati avut contact cu un sobolan.

Pot transmite boala muscaturii de sobolan membrilor familiei?

Nu. Boala  nu se transmite de la om la om. O persoana se poate infecta doar de la un animal infectat, in mod obisnuit printr-o muscatura sau printr-o zgarietura.

Pot sa ma infectez de la rozatorul meu de companie?

Da, mai ales daca originea comapnionului este necunoscuta sau acesta a avut contact cu rozatoare salbatice.

Exista tratament?

Da. Infectia se trateaza cu antibiotice. Tratamentul este foarte efficient. De cele mai multe ori se prefera penicilina. Persoanelor alergice la penicilina li se poate prescrie eritromicina.

Fara tratament, boala muscaturii de sobolan poate duce la complicatii extreme de grave si potential fatale.

Ce trebuie sa fac ca sa previn infectarea?

1. Evitati contactul cu zonele infestate cu sobolani vii sau morti sau cu excremente de sobolan. Pe langa febra muscaturii de sobolan acestea pot transmite alte boli.

2. Daca nu puteti evita contactul cu sobolanii protejati-va folosind manusi, spalati-va des pe mani si evitati atingerea gurii in timp ce manipulate sobolani sau in timp ce le curatati custile.

3. Tinand cont ca boala se poate transmite consumand lapte contaminat sau apa beti doar lapte pasteurizat si apa din surse sigure.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro