Boala metabolica osoasa la reptile

Boala metabolica osoasa la reptile

reptilaBoala metabolica osoasa este cea mai frecventa afectiune la reptilele de companie. Numita si rahitism, osteomalacie, osteoporoza sau hiperparatiroidism nutritional secundar, boala apare din cauza unei ingrijiri neadecvate a reptilei. Iguanele sunt aduse cel mai adesea in discutie cand vorbim de aceasta boala, intrucat fiind si mai populare, sunt diagnosticate intr-un numar mare. Testoasele sunt si ele adesea afectate, precum si alte soparle, de obicei cele vegetariene. La serpi, boala apare rar, intrucat ei au o dieta ce consta in prada intreaga, cu tot cu oase.

Cauze

Boala metabolica osoasa (BMO) apare din cauza unui dezechilibru calciu-fosfor. Oasele au la baza aceste doua minerale, care sunt depuse si  eliminate intr-un ritm dinamic pe toata durata vietii. Intr-o dieta optima, ratia calciu-fosfor este de 1,5:1, ideal fiind 2:1. Prea mult fosfor in sange determina o serie de procese in organism, care au ca si efect scoaterea calciului din oase, ce duce la BMO. In plus este nevoie de prezenta vitaminei D3 pentru a facilita o buna absorbtie si utilizare a calciului.

In acest context, dezechilibrul calciu-fosfor are mai multe cauze, de obicei satrns legate de o dieta inadecvata sau conditii de adapostire neadecvate speciei de reptila in cauza. In primul rand BMO apare atunci cand reptila primeste o dieta saraca in calciu sau una bogata in fosfor. La reptilele ierbivore poate fi vorba si despre o dieta bogata in oxalati, deoarece oxalatul impiedica absorbtia calciului. De asemenea prea multe grasimi in alimentatie reduc solubilitatea calciului care in loc sa fie absorbit in sange este eliminat.

O alta cauza a nivelului scazut de calciu este absenta vitaminei D. Acest aspect nu tine de dieta ci de conditiile din terariu. Nu toate reptilele isi iau cantitatea necesara de vitamina D din hrana, si, precum oamenii, o sintetizeaza in organism in prezent ultravioletelor. Atunci cand reptila  nu este expusa radiatiilor ultraviolete de tip A si B, apare o deficienta de vitamina D si implicit un dezechilibru calciu-fosfor.

Alte cauze ar mai putea fi:
•    dieta saraca in proteine;
•    temperatura scazuta (care reduce digestia, implicit absorbtia calciului)
•    afectiuni ale ficatului sau rinichilor (care impiedica conversia vitaminei D in forma sa activa);
•    afectiuni intestinale (impiedica absorbtia calcilui);
•    afectari ae glandelor paratiroide (care prin hormoni regleaza metabolismul calciului).

Acestea sunt cauze secundare, care foarte rar sunt incriminate.

Simptome

Semnele bolii depinde in mare masura de cat de avansata este boala, de durata expunerii la dieta si adapostirea neadecvata. Primele simptome includ: membre tumefiate, umflaturi la nivelul lor, sirei spinarii si cozii, mandibula umflata si elastica (mandibula de cauciuc), inmuierea carapacei si plastronului la testoase, schiopatat, constipatie. Pe masura ce conditia se prelungeste apar  tremuraturi, letargie, imposibilitatea de a se ridica pe picioare, de a se deplasa sau de a se catara, anorexie, fracturi osoase, pierderi de greutate, paralizie a membrelor posterioare, iar in cel mai groaznic scenariu convulsii, insuficienta cardiaca  si deces.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si pe istoricul privind ingrijirea reptilei. Radiografia poate fi necesara pentru a evalua severitatea bolii si a evidentia potentialele fracturi osoase.

Tratament

Aceasta boala este reversibila. Odata cu instaurarea unui regim alimentar optim si a unor conditii de mediu adecvate speciei din care face parte reptila, starea de sanatate incepe sa se imbunatateasca. Reptilele ierbivore au nevoie permanent de un supliment de calciu, intrucat legumele si fructele sunt sarace in acest element. Vor fi frunizate in cantitati mici vegetalele bogate in oxalat. Reptilelor insectivore le vom oferi prada indopata cu calciu sau presarata cu supliment de calciu. Luati legatura cu un medic veterinar sau un crescator de reptile pentru a alcatui un regim alimentar complet si personalizat nevoilor reptilei din dotare.

Animalul va fi expus la 12 ore de lumina artificiala cu spectru UVA si UVB. Se va respecta ciclul zi-noapte. Simpla expunere la lumina naturala nu ajuta, intrucat radiatiile UVB nu penetreaza sticla sau plasticul. Amplasati in terariu si o sursa de caldura si aveti grija sa respectati intervalul de temperatura specific mediului din care provine reptila.

Cazurile mai severe de BMO vor fi tratate cu pastile sau injectii cu calciu.

Fara schimbarea conditiilor de trai, reptila nu va supravietui.

Prevenirea bolii se  face prin asigurarea unei diete echilibrate, expunere la lumina si conditii de mediu adaptate nevoile speciei din care face parte reptila.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro