Aratinga Soarelui - ghid de ingrijire

Aratinga Soarelui - ghid de ingrijire

aratingaUn grup de Aratinga solstitialis zburand deasupra unei paduri tropicale a fost asemuit cu cerul aflat la asfintit. Coloritul galben - portocaliu cu note de rosu aduce foarte mult cerul senin aflat la crepuscul. Putem spune ca un astfel de papagal aduce o frantura de apus in casa dumneavoastra. Si nu numai atat! Aratinga vine incarcat si cu multa veselie, zgomot si chiar abilitati de paznic. Daca v-ati hotarat ca acest papagal mititel, dar inteligent foc este pasarea de companie potrivita pentru dumneavoastra, atunci va vom prezenta cateva informatii de baza despre intretinerea acesti fermecator papagal. Nu este o pasare pretentioasa, care sa necesite o ingrijire speciala fata de alti papagali de seamaa ei, insa anumite reguli esentiale trebuie respectate.

Adapostirea

Aratinga este o pasare zglobie, foarte energica, in consecinta necesita spatiu vast pentru a se desfasura. Cel mai bine s-ar simti intr-o voliera spatioasa, insa poate trai fericita si intr-o colivie mai mare, daca i se asigura suficient exercitiu fizic in afara ei. Colivia cea mai mica ar trebui sa ii ofera pasarii  posibilitatea sa isi intinda complet aripile, fara sa si-le  prinda intre zabrele. Orientativ, dimensiunile  unei astfel de colivii ar trebui sa fie urmatoarele: 60 de cm latime si lungime, si 75 de cm inaltime. Acest spatiu este suficient pentru o pasare. Cum Aratinga se simte cel mai bine in cuplu, pentru doua exemplare dimensiunile cresc progresiv. Intr-o colivie prea mica, coada lunga a papagalului s-ar degrada prinsa intre zabrelele coliviei inghesuite.

Colivia, respectiv voliera, trebuie sa aiba gratiile suficient de apropiate pentru ca pasarea sa nu ramane cu picioarele sau capul blocate intre ele. Stinghiile de cel putin 1- 1,5 cm diametru, se amplaseaza in partea inferioara a coliviei, distantate si dispuse pe mai multe nivele si directii. Optati pentru stinghiile din lemn, din comert. O varianta si mai dorita sunt crengile de copac, chiar si cele infrunzite. Cereti sfatul veterinarului sau unui crescator local ce specii de copaci nu sunt periculoase pentru Aratinga. Papagalul adora sa decojeasca aceste ramuri naturale si il vor tine concentrat  o perioada de timp. Partea superioara a coliviei ar trebui lasate libera, pentru ca papagalul sa poata sa isi dezmorteasca aripile. Eventual de plafonul coliviei puteti agata un leagan sau o franghie pentru escaladat.

Intr-o voliera mica se va gazdui o singura pereche de Aratinga. Intr-un spatiu mai generos pot fi tinute mai multe familii, intrucat ei sunt papagali care traiesc in grupuri, in mediul natural. Niciodata nu se vor tine impreuna cu Aratinga alte specii de pasari, mai ales unele mai mici. Acesti papagali pot deveni foarte agresivi cu celelelalte pasari daca nu le sunt pe plac. Pot chiar sa le ucida. Daca nu va permiteti o voliera mare si va veti multumi cu un singur exemplar, atunci va trebui ca dumneavoastra sa ii substituiti partenerul si sa ii acordati multa atentie. Un Aratinga singur se va atasa foarte mult de stapan si de intreaga familie.

Aceste pasari sunt foarte jucause si adora sa isi foloseasca ciocul pentru a testa tot felul de obiecte. Colivia unui Aratinga trebuie sa contina multe jucarii de toate felurile. Leaganele si jucariile de escaladat (franghiile) sunt preferatele lor. De asemenea mai prefera si jucariile care pot fi distruse, demontate. Nu le alegeti pe cele care se pot rupe in bucatele mici, dure, care pot fi asemanate cu semintele lor si apoi inghitite. Dupa cum spuneam si anterior, ramurele naturale, care pot fi decojite, sunt o sursa de distractie foarte apreciata de ei. Evitati jucariile, precum si coliviile din metal galvanizat. Zincul este foarte toxic pentru ei.

Colivia ar trebui amplasat intr-o zona expusa traficului si forfotei din familie, Aratinga adora sa fie in prezenta stapanului. Fiind pasari tropicale sunt intolerante la frig. Pe durata iernii alegeti o incapere incalzita in permanenta, unde colivia sa fie asezata la departare de ferestre sau usi, potentiale surse de racoare. Totusi evitati amplasarea in imediata vecinatate a surselor de caldura, a aragazului sau a aparatului de aer conditionat/ aeroterme. Igiena coliviei se va face saptamanal.

Dieta

In mediul natural Aratinga se hraneste cu seminte, fructe uscate, flori, muguri si uneori cu insecte. Intrucat nu este un papagal pretentios, in captivitate poate fi hranite cu o sumedenie de fructe si legume proaspete, adaugate suplimentar dietei formate din seminte. Dieta uscata, semintele, nu sunt suficiente pentru a oferi toti nutrientii necesari unui organism sanatos si un penaj frumos colorat. Chiar daca pe ambalaj scrie ca sunt complete si contin chair si fructe si legume uscate, nu privati pasarea de deliciul de consuma si vegetale proaspete. In plus poate fi intersant si pentru dumneavoastra sa va hraniti din mana papagalul cu o bucatica de mar. In mod normal o dieta completa ar trebui sa fie structurata astfel:

- 50% seminte uscate: se gasesc in comert. Posibil ca la noi sa nu existe formule speciale pentru Aratinga, insa le puteti alege pe acelea pentru papagali de talie medie.

- 45% legume si fructe proaspete. Daca nu aveti la dispozitie vegetale proaspete, puteti opta pentru cele congelate (bineinteles decongelate in prealabil). fructele ar trebui oferite doar ca desert si nu in cantitati mari. Lista cu legume si fructe permise contine: morcovi, porumb, fasole, brocoli, salata verde, mere, pepene, portocala, rodie, struguri etc. Vegetalele daunatoare papagalilor sunt: semintele fructelor, salata aisberg, avocado, patrunjel si varza.

- 5% sunt sursele de proteina, care pot fi oferite de fasole sau linte fiarta sau chiar bucatele de carne slaba alba fiarta. Insectele si viermii pot fi si ele un deliciu pentru pasare din cand in cand. Galbenusul de ou fiert si maruntit ofera o multime de beneficii.

Suplimente de vitamine pot fi adaugate in apa de baut. Os de sepie si o adapatoare cu apa proaspata sa fie mereu prezenta in colivie. Vegetalele care nu au fost consumate  se vor indeparta, deoarece se pot altera, in plus atrag si furnicile sau mustele.

Manipulare

Aratinga este energic si necesita exercitiu fizic in afara coliviei. Un papagal imblanzit de mic va fi foarte atasat de stapan si ascultator. Pentru a preveni accidentele se recomanda scurtarea penelor din aripi. Nu este o procedura dureroasa si poate salva viata pasarii. Plita incinda, apa fierbinte de la chiuveta, aragazul pornit, ventilatorul pot fi capcane mortale pentru o pasare care zboara si care  e prin natura ei curioasa.

Acest papagal trebui sa fie distrat zilnic de catre stapan, altfel devine foarte galagios. Fiind foarte destept poate fi invatat multe trucuri si chiar sa vorbeasca. Va adora sa ii acordati atentie si sa lucrati cu ele. Altfel isi va directiona energia si inteligenta spre ceva distructiv. Copii pot fi buni parteneri de joaca pentru papagali, ambii fiind insetati dupa distractii.

Unii papagali pot fi adevarati paznici. Au auzul fin si devin foarte atenti cand se intampla ceva. In plus sunt reticienti fata de straini. Sunt cazuri cand tipetele ascutite ale unui Aratinga au semnalizat stapanii ca este un intrus in locuinta.

Le place sa faca baie! Daca nu le oferiti o cadita cu apa calduta, vor alege sa se tavaleasca in adapatoare, ceea ce nu e tocmai igienic pentru apa de baut. Stropirea cu apa poate suplini baia completa si este foarte apreciata mai ales pe timpul verii.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro