Animalul de companie a disparut dintre noi. Ce facem?!

copil cu pisicaAnimalele de companie ne umplu viata cu multa dragoste si bucurie. Insa, din pacate, durata lor de viata este mult mai redusa decat a noastra si vine un moment in care trebuie sa ne luam ramas bun de la ele. Pierderea unui animal poate fi extrem de sfasietoare pentru stapan sau familie, cu atat mai mult cu cat relatia este mai stransa. Un caine, o pisica, un calut pot lasa un gol imens in sufletul unui om, ele fiind animale care reusesc sa creeze legaturi afective stranse cu stapanii lor. Pentru copii pierderea primului animalut, de obicei un rozator mic, o testoasa sau o pasare, poate fi primul moment in care experimenteaza pierderea si in care constientizeaza notiunea de „moarte”.

Animalele de companie sunt considerate membrii ai familiei de peste 80% din stapanii de animale, aproape toti vorbesc cu patrupedele si impanatele lor, iar aproximativ 50% din stapani chiar le sarbatoresc zilele de nastere. Animalele reusesc sa se inradacineze adanc in sufletul nostru, iar multi dintre noi nu costientizam aceasta decat atunci cand se smulg de acolo si lasa o rana profunda. Animalele sunt alaturi de noi si la bucurii, si la tristete, nu ne judeca niciodata si au mereu grija sa ne mentina spiritul pozitiv. E firesc sa dezvoltati sentimente puternice pentru ele, care in cazul unei pierderi se vor transforma in durere.

Durerea si tristetea este fireasca in astfel de situatii. Nu o negati si nu o considerati nelalocul ei. Nu va lasati convinsi de membrii familiei sau prieteni care va vor spune ca este ceva stupid sa plangeti dupa un animal. Remarci de tipul „este doar un caine” sau „ce bocesti atata dupa un animal” nu va vor fi straine in aceste momente, nu toti oamenii stiu ce inseamna sa ai o relatie cu un animal de companie. Nu incercati sa va mascati tristetea si sa va renegati sentimentele avute pentru animalul disparut doar pentru ca cei din jurul dumneavoastra  nu va inteleg. Ba mai mult, incercati sa va inconjurati de prieteni care detin animale de companie, care stiu ce inseamna acest lucru si care vor stii ce simtiti. Impartasiti cu ei toate sentimentele pe care le aveti, va vor intelege si va vor ajuta sa depasiti mai usor aceasta experienta.

Dupa pierderea animalului iubit va vor incerca o serie de stari si sentimente. Intr-o prima faza va fi  negarea, nu veti accepta ca animalul a disparut sau nu cosntientizati pe deplin disparitia acestuia. Furia si vinovatia succed sentimentul de negare. Furia poate fi orientata spre membrii familiei, prieteni sau medicul veterinar. Veti rosti cuvinte agresive la adresa lor si foarte probabil ii veti rani, iar mai tarziu veti regreta. Directionat inspre dumneavoastra acest sentiment se transforma in vinovatie, va veti autoflagela gandind ca ati fi putut face mai multe pentru animal ca sa mai fie in viata: „dar daca..”, „dar daca as fi…”. Iar intr-o ultima faza multi stapani trec si printr-o forma de depresie, mai usoara sau mai avansata, in functie de cat de usor reusesc sa gestioneze afectiv aceasta situatie. Evitati izolarea si adancirea in aceasta stare. Cititi pana la capat acest articol pentru a vedea cum puteti depasi mai usor aceasta stare.

Cum gestionam sentimentele? In primul rand nu negati durerea, am mentionat si anterior, repete si aici, animalul de companie este ca un copil pentru noi, il creditam cu multa afectivitate si e firesc ca la disparitia lui sa suferim. Lasati lacrimile sa curga daca simtiti nevoia. Pe multi stapani aflati intr-o astfel de situatie inerenta, insa de nedorit, ii ajuta sa treaca mai usor peste pierdere, organizarea unei ceremonii funerale pentru animal. Au aparut si la noi cimitirele si crematoriile pentru animale. Daca financiar nu va permiteti o astfel de solutie, puteti opta pentru ingroparea animalului undeva in apropierea casei, intr-un loc bine desemnat care sa va aminteasca mereu de el. invitati cateva persoane apropiate, care v-au inteles pierderea, si aduceti un omagiu animalului. Scrieti cateva cuvinte despre el, ce a insemnat pentru dumneavoastra si impartasiti-le cu ceilalti. Marcati locul cu un strat de flori care sa va aminteasca mereu de el. Nu il uitati! Depanati amintiri placute si amuzante despre animal. Vizionati inregistrari sau fotografii cu catelul sau pisica, rememorati-le, prezentati-le si prietenilor. Amintirile sunt cel mai frumos cadou pe care vi l-a lasat iubitul animalut.
 
Copii si pierderea animalutului de companie

Pentru multi copii pierderea animalului de companie este primul moment in care au de-a face cu tristetea cauzata de disparitia cuiva. Este un moment delicat pentru ei, care trebuie tratat cu sinceritate. Evitati sa spuneti copilului ca animalul a fugit si nu se mai intoarce. Copilul ar putea crede ca el este vinovat de aceasta, ca gresit undeva si animalul nu l-a mai iubit. In plus aflarea adevarului mai tarziu il va infuria si nu va mai avea incredere in dumneavoastra. Explicati copilului, pe intelesul lui, ce s-a intamplat, ce este moartea, cum animalul lui preferat se afla intr-un loc mai bun. Aveti grija sa inteleaga exact ce presupune aceasta etapa inevitabila din viata oricarei fiinte. Incurajati-l sa isi exprime durerea, libertatea de a plange.
 
batrana cu caineVarstnicii,  se afla si ei intr-o situatie speciala atunci cand pierd animalul iubit. Spre deosebire de copii, sentimentul pierderii si al mortii nu le este strain, insa cel al solitudinii este mult mai accentuat, cu atat mai mult in situatia in care cainele spre exemplu, era singurul lor partener acum in ultima etapa a vietii. Batranul va suferi mult, se va simti foarte singur si va avea nevoie de tot suportul familiei. Va fi incurajat sa socializeze mai mult cu alte persoane de aceeasi etate.

Aducerea unui nou animal in viata dumneavoastra!

Multi stapani sfasiati de durerea disparitie companionului iubit se grabesc sa isi aduca acasa un alt animal, d ecele mai multe ori identic ca rasa si aspect fizic cu cel pierdut. Nimic mai gresit! Fiecare animal are personalitatea lui si niciunul nu-l poate inlocui pe altul. Nu este corect fata de dumneavoastra, deoarece veti fi dezamagit sa observati ca noul catel nu se comporta la fel ca cel anterior; si nu este corect fata de animal, care nu va fi apreciat pentru ceea ce este el ci pentru ceea ce intruchipeaza. In concluzie, evitati sa achizitionati un alt animal pana cand nu veti fi depasit intrutotul perioada indurerata. Apoi cand veti fi vindecat aduceti un alt animal in casa si incepeti o noua etapa din viata dumneavoastra, alaturi de un alt animal exceptional pe care la un moment dat vi-l veti aminti cu multa bucurie si dragoste.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 19.05.2011 19:35:

    azi am ingropat-o pe catelusa mea, care a fost calcata de o masina.Asa este doar cei care iubesc animalele pot intelege pierderea suferita si durerea din sufletul stapinului .Mi-a fost f greu, am facut un atac de panica,toata ziua am plins is in continuare ma simt groaznic.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro