Anaconda - animal de companie

Anaconda - animal de companie

anacondaAnaconda sunt una dintre cele mai "cu greutate” specii de serpii din lume. Sunt serpi neveninosi, constrictori, adica isi ucid prada prin incolacire in jurul ei, strangand-o pana cand moartea survine datorita lipsei respiratiei si mai ales din cauza fracturilor multiple. Serpii adultii foarte mari vaneaza chiar animale mari precum caprioare, capibara (cel mai mare rozator din lume), porci salbatici. Industria cinematografica a profitat de imaginea impunatoare a acestui sarpe, folosindu-l ca personaj principal in numeroase filme, cele mai cunoscute fiind cele din seria "Anaconda”. Acest lucru nu a facut decat sa sporeasca popularitatea acestui sarpe, care din jungla amazoniana si ecranele cinematografice a ajuns un cautat animal de companie. Fiind oarecum nou patruns in lumea animalelor de companie se stiu mai putine lucruri despre ingrijirea, nevoile si speranta d eviata a acestui sarpe in captivitate. In continuare vom prezenta un scurt ghid de ingrijire a acestor serpi spectaculosi.

Anaconda sunt originari din America de Sud, bazinul Amazonului. Sunt serpi iubitori de apa, mediu in care petrec mare parte din zi, vaneaza si chiar se hranesc. Trebuie tinut cont de acest aspect cand amenajati adapostul pentru el. Amplasati unul sau doua bazine cu apa, adaptate marimii animalului. Este mai convenabil sa amenajati  doua bazine deoarece se curata mai rar, iar atunci cand se intampla aceasta actiune, sarpele are unde sa se retraga. Serpii isi fac nevoile in apa asa ca este necesar sa curatati apa destul de des. O apa murdara dezvolta bacterii si pericliteaza viata sarpelui. Pentru curatarea apei puteti folosi si filtre speciale, care se gasesc mai greu la noi. Un filtru obisnuit de acvariu nu este recomandat deoarece poate fi defectat cu usurinta de sarpe.

Jungla amazoniana poseda o temperatura si o umiditate relativ ridicata. Exact aceleasi conditii trebuie sa se regaseasca si in terariul dumneavoastra. Umiditatea ar trebui  sa depasesca 50%. Este destul de dificil de indeplinit acest criteriu cu dispozitive improvizate, de aceea un umidificator din comert v-ar ajuta enorm. Un recipient din plastic cu muschi de copac umeziti, este un alt ajutor pentru a asigura o umiditate optima. In plus este un mediu de care sarpele poate profita cand doreste, se poate aseza pe acest strat de muschi. Temperatura la care sarpele se simte cel mai bine este cuprinsa intre 22 si 32 de grade Celsius. Acest gradient de temperatura ar tebui sa ii fie furnizat in terariu. O parte a lui sa fie cu o temperatura ridicata, pentru ca sarpele sa poata sta tolanit la caldura, iar cealalta parte cu o temperatura mai mica, dar nu mai jos de 20 de grade Celsius, in cazul in care sarpele dorest sa se racoresca. Jungla amazoniana, datorita vegetatiei abundente reuseste sa furnizeze sarpelui aceste variatii de temperatura. Caldura poate fi furnizata de becuri speciale, dispozitive ceramice incalzite, covorase electice s.a. Un termometru sa fie amplasat in ambele zone pentru a avea control asupra temperaturii.

Anaconda sunt maestri ai evadarilor, astfel terariul trebuie sa se inchida foarte bine. Poate fi din sticla sau platic, cu orificii pentru aerisire si cu capac cu o inchidere buna. Sa fie suficient de mare pentru ca srpele sa se poata intinde.

Substratul terariului poate fi format din talaj obisnuit pentru rozatoare, metinut curat. Unii crescatori recomanda chiar si ziarul sau hartia pentru acest scop. Curatenia in adapost trebuie respectata, iar lunar este bine sa fie dezinfectat tot terariul si toate accesoriile.

Hrana anacondelor captive poate fi constituita din soareci, sobolani, pui, broaste s.a. Soarecii si sobolanii este recomandat sa fie dati omorati, pentru a preveni evetualele rani produse de acestia prin muscaturi sau zgarieturi cand sunt atacati. Anacondele mananca mai putin decat alti serpi de genul lor (boa, piton). Cu cat sarpele este mai mare cu atat va fi hranit mai rar. Puii de anaconda sunt foarte sensibili si greu de hranit. Va trebui sa incercati o multitudine de tipuri de hrana pentru a descoperi pe care o prefera. Soareci, carne de pui sau chiar pestisori ar putea fi pe placul lor. Sa nu av ingrijorati daca nu mananca cu saptamanile, anaconda sunt foarte rezistenti in acest sens. Hraniti sarpele cu o penseta lunga, nu direct din mana, pentru a preveni muscaturile. Anaconda sunt mai agresivi decat ceilalti serpii din clasa lor, iar momentul hranirii poate exprima cel mai bine acest comportament. Agitati hrana cu penseta pentru a trezi interesul sarpelui, insa retrageti-va mana imediat. Nu hraniti sarpele din mana, deoarece mirosul prazii se impregneaza in piele, iar sarpelui nu ii va fi greu sa av confunde cu prada. Hrana trebuie administrata sarpelui in functie de talie astfel: marimea rozatoarei sa fie egala cu diametrul sarpelui. Una-doua astfel de prazi saptamanal este suficienta pentru un Anaconda.
    
Serpii foarte masivi este recomandat sa fie manuiti de mai multe persoane, proportia este de un om la 2m de sarpe. Dupa cum spuneam au un caracter imprevizibil, agresiv si nu se stie cum ar putea sa va atace. Si atunci e nevoie de mai multe persoane pentru a-l opri din a va "imbratisa”. Cand luati un Anaconda in maini, intotdeauna cu una apucati capul acestuia, altfel sarpele se poate irita si e posibil sa atace. Anaconda nu este un sarpe pentru incepatori, doar crescatorii cu experienta se pot descurca cu un astfel de sarpe, mai ales unul masiv. Intotdeauna achizitionati serpi tineri doar de la crescatori cu experienta, care sa va educe cum sa-l ingrijiti. Un Anaconda traiesti aproximativ 30 de ani, asa ca ar fi bine sa luati in calcul faptul ca este un angajament pe o perioada extrem de lunga. Poate fi acum un sarpe mititel, insa ei au un ritm de crestere alert si in scurt timp va treziti ca nu mai aveti spatiu sa-l gazduiti si posibiliatti sa il intretineti. Calculati bine inainte sa faceti pasul acesta.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


8 Comentarii
  • corcodel antonyo a scris la 05.03.2015 16:50:

    Este tare buni

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.01.2014 16:54:

    Imi plac serpi Anaconda la nebunie si alte specii de serpi ca piton,taipan,cobra,crotal,etc. Cand vedeti la TV EMISIUNI CU SERPI SAU DESPRE SERPI sunati la numarul 0764661934

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.06.2011 13:06:

    pitoni, boa,varani,cameleoni Cele mai mici preturi din tara 0744653291

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.02.2011 18:07:

    Serpii n-au fost si nici nu vor fi vreodata rai. Ca toate animalele,serpii au nevoie de hrana,asa ca nu vor flamanzi de dragul vostru! Pretuitii asa cum sunt!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 20.12.2010 12:14:

    Aceste animale sunt niste animale rele dar nu e nimik sunt obisnuita am avut unul toti se speriau de el. Dar a murit.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 20.12.2010 12:09:

    Acesti serpi sunt niste animale dragute dar unele sunt rele.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.08.2010 13:14:

    ce tare e sarpele vreau si eu unul e super cool

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.08.2010 13:14:

    ce tare e sarpele vreau si eu unul e super cool

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro