Afectiunile porcusorului de Guinea (II)

Afectiunile porcusorului de Guinea (II)

rana la piciorContinuam si in acest articol discutia despre afectiunile care la un moment dat ar putea sa intereseze si porcusorul dumneavoastra de companie. Aceste date au scop informativ si nu reprezinta un material stiintific. Consideram ca este util ca orice crescator de porcusori sa stie sa urmareasca semnele care pot atrage atentia asupra unei imbolnaviri. Cu cat este diagnosticata si tratata mai prompt o afectiune cu atat viata animalului este mai protejata.

Pododermatita (infectia talpilor)

Este o infectie des intalnita la porcusorii crescuti in conditii insalubre sau in custi cu podea din gratii. Asternutul umed si obezitatea pot alte cauze favorizante. De asemenea porcusorii cu afectiuni cardiace si circulatie deficitara sunt predispusi la pododermita. Se produce infectia zonei centrale a talpii, iar in cazuri avansate chiar si a degetelor. Se pare ca Staphilococcus aureus este responsabil de aceasta infectie. Talpa este inflamata, dureroasa, poate prezenta cruste sau poate sangera. Daca ainfectia patrunde pana la os este necesara amputarea membrului respectiv. Netratata infectia se raspandeste in organism prin circulatie ajungandu-se chiar la deces. Tratamentul este dificil in cazurile avansate. Ca prima masura, animalul va fi mutat intr-o cusca cu podea neteda si cu asternut curat, pe baza de hartie. Solutii iodurate sau astringente administrate local pot accelera  vindecarea.  Pododermatita poate fi evitata daca i se acorda porcusorului o ingrijire si o igiena optima.

Dermatofitii

Sunt infectii fungice ale pielii, produse la porcusori cel mai adesea de Trichophyton mentagrophytes. Animalele cu o imunitate scazuta sunt cele mai predispuse: in varsta, gestante, tineretul, bolnave. Semnele constau in zone neregulate de alopecie (pierdere a parului), cruste si fire de par rupte. Porcusorul are pielea iritata si se scarpina intens. Ciuperca se transmite de la un animal infectat la celalalt. Unii porcusori pot purta in blana ciuperca fara sa manifeste boala. tratamentul trebuie inceput imediat.

Infectii ale aparatului urinar extern

Atat la mascul cat si femela, preputul si scrotul, respectiv vulva se pot infecta din cauza aderentei materialului de asternut. Netratata infectia poate avansa. Din cand in cand spalati cu apa calduta si sapun aceste zone sensibile, indepartand corpii staini. Asternutul de tipul talajului este cel mai periculos in acest sens.

Diareea

Poate aparea ca efect secundar a multor boli care prin mecanismele lor irita sistemul digestiv al porcusorului. Sau putem vorbi de erori in alimentatie (prea multe fructe sau schimbarea drastica a dietei). O diaree secundara mai apare si dupa administrarea neavizata de antibiotice. Semnele diaree la porcusori sunt: deshidratare, letargie, lipsa apetitului, dureri abdominale, fecale apoase, blana aspra si murdara in zona anala, pozitie cocosata, ochi infundati in orbite si lipsiti de claritate. Tratamentul este antibiotic, iar cel de urgenta presupun rehidratarea animalului. Puteti preveni diareea prin adoptarea unei diete bogate in fibre. Dupa tratamentul cu antibiotice incurajati porcusorul sa consume iaurt simplu sau amestecat cu cereale/ pelete.

Nodulii (limfadenita cervicala)

Apar in regiunea gatului (cervicala) imediat sub mandibula. Nodulii pot fi tumori, abcese, ganglioni limfatici inflamati etc.  Pot fi cauzati de leziuni la acest nivel, care ajung pana la ganglionii limfatici numerosi in aceasta zona. Fanul poate irita atat la inghitire cat si din exterior (prin intepare) gatul animalului. Ulterior bacteriile determina aparitia infectiilor in aceste locuri. Sunt durerosi, iar porcusorul trebuie tratat imediat.

Obezitatea

Porcusorii de Guinea sunt predispusi la obezitate, daca sunt hraniti in exces. O dieta prea bogata in cereale si fructe uscate si saraca in fibre duce la  crestere rapida in greutate. Cereti sfatul medicului veterinar pentru a  crea un regim alimentar sanatos pentru porcusorul dumenavoastra.

Septicemia de gestatie

Este o afectiune fatala la femelele inmultite des, care apare in ultimele 2 saptamani de gestatie si in prima saptamana post- natala. Mai multe cauze sunt incriminate: obezitatea, stresul, numarul mare de pui sau pui de dimensiuni mari, lipsa exercitiului fizic si schimbarile bruste in alimentatie. Femela prezinta letargie, lipsa apetitului convulsii, respiratie ingreunata, nastere de feti morti. Daca este bine ingrijita femela, aceasta stare patologica poate fi evitata.

Diabetul

Ca si oamenii, porcusorii isicontroleaza nivelul de zaharuri din sange prin intermediul insulinei. Cand din anumite conditii pancreasul cedeaza , insulina nu mai reuseste sa transporte glucidele la locul de ardere. Se produce o pierdere in greutate din cauza folosirii proteinelor si a lipidelor pentru eliberare de energie. Setea excesiva este un alt semn. Pastrati o dieta echilibrata, fara exces de cereale sau fructe dulci.

Mineralizarea metastatica

Apare din cauza unei diete bogate in fosfor, magneziu sau calciu si este des intalnita la porcusorii de Guinea in jurul varstei de un an. Se produce calcifierea tesuturilor inimii, rinichilor, plamanilor, vaselor de sange, stomacului sau colonului. Este dificil de descoperit la un animal viu.

Conjunctivita

Frecventa la tineretul de 2-3 saptamani, este produsa de Chlamydia psittaci. Porcusorii prezinta roseata, sensibilitatea la lumina, scurgeri oculare. Infectia recidiveaza dupa ce animalul a depasit 4 saptamani de viata. In cazuri grave se aplica solutii oftalmice cu antibiotice.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro