Afectiunile porcusorului de Guinea

Afectiunile porcusorului de Guinea

porc guineea bolnavPorcusorul de Guinea este in general un animal sanatos si rezistent la boli. Totusi nu sunt ocoliti de alterari ale starii de sanatate. Macar o data in viata porcusorului o sa va confruntati cu o astfel se situatie neplacuta si este bine sa cunoasteti cateva lucruri de baza despre afectiunile cel mai des intalnite la acest animalut simpatic. Nu trebuie sa puneti dumneavoastra un diagnostic, insa corecta interpretare a simptomelor si vizita urgenta la medicul veterinar poate face diferenta intre viata si moarte pentru companionul blanos. In mediul natural porcusorul era prada preferata a multor carnivore, astfel ca a invatat sa disimuleze suferintele fizice. De aceea de multe ori un ochi neavizat nu poate sesiza faptul ca rozatorul este afectat.

Scorbutul reprezinta deficitul de vitamina C, adesea intalnit la aceste animale, deoarece ei nu isi pot sintetiza singuri aceasta vitamina si este nevoie de aport din exterior. Pentru ca este un subiect important si cuprinzator, il vom dezbate intr-un alt articol.

Malocluzia

Este o situatie patologica adesea intalnita la adultii peste 3 ani. Reprezinta alinierea gresita a dintilor pe arcade, in special a premolarilor si molarilor. Acesti dinti se pot inclina inspre limba iritand-o. Prin modificarea pozitiei dintii unei arcade nu mai vine corect in contact cu dintii arcadei opuse, astfel animalul intampina dificultati in masticatie. In plus unii dinti pot leza gingia arcadei dentare opuse, ducand la hemoragii sau abcese. Consecinta acestor migrari este alimentarea dificila a porcusorului, care in curand va pierde mult din greutate. Hipersalivatia poate fi un semn care sa va atraga atentia. Cauza poate fi de natura ereditara sau poate fi influentata de catre alimentatie. Un medic veterinar specializat poate rezolva aceste probleme prin pilirea periodica a dintilor migrati, astfel incat sa nu mai irite nici un tesut moale. La porcusori dintii cresc pe toata durata vietii, astfel cu unele probleme pot aparea si la nivelul incisivilor daca animalul nu roade destul  ca sa ii toceasca in acelasi ritm in care acestia cresc. Daca porcusorul nu are o dieta care sa contina si hrana dura (fan, graunte, ramurele de copac) atunci dintii incisivi vor creste excesiv impiedicand ulterior hranirea. Inspectati din cand in cand gura micutului pentru a observa aspectul si alinierea corecta a dintilor.

Hipertermia

Porcusorii de Guinea sunt foarte sensibili la temperaturile inalte. Se simt cel mai bine la 22- 24 de grade Celsius, insa daca temperatura trece de 30 de grade atunci apar problemele. Alaturi de temperatura excesiva, umiditatea crescuta (peste 70%), ventilatia deficitara, supraaglomerarea, expunerea directa la lumina solara pot fi cauze ale hipertermiei sau socului termic. Este o situatie extrem de primejdioasa pentru animal de aceea trebuie recunoscuta  si luate masuri imediat. Semnele hipertermiei sunt: gafait, salivatie abundenta, slabiciune, animalul sta asezat pe burta, nu se deplaseaza, convulsii si in final deces. Recunoscut la timp socul termic poate fi combatut. Daca animalul se afla in bataia soarelui mutati-l la umbra si racoare. Inveliti porcusorul int-un prosop umezit in apa rece, cu mana uda ii masati tot corpul sau pulverizati pe el apa rece. Imediat ce s-a stabilizat duceti-l la medicul veterinar.  Pe durata verii asigurati-va ca are cusca plasata la umbra, intr-o incapere racoroasa si bine ventilata. Apa rece si proaspata sa aiba mereu la dispozitie.

Alopecia

Sau pierderea parului, este o stare fiziologica care poate aparea in anumite etape ale vietii porcusorului, insa poate evolua si inspre patologic. Femelele care au fost inmultite prea des pierd cantitati mari de par, datorita stressului si influentei estrogenilor. Puii proaspat intarcati pot si ei prezenta acest status, fara a le fi pusa viata in pericol. In grupurile mari, indivizii dominanti pot smulge parul supusilor, lucru care ar trebui sa va atraga atentia asupra integritatii si sanatatii animalului dominat. Din cauza stressului porcusorul isi poate smulge propriul par. Caderea parului poate fi cauzata si de anumite infectii bacteriene si fungice. Nu ignorati acest semn, inspectati bine blana si comportamentul porcusorului atunci cand apare.

Pneumonia

Este o infectie a plamanilor de cauza bacteriana, frecventa intalnita la porcusorii domesticiti. In tractul respirator se gasesc numeroase tipuri de bacterii, care in anumite conditii de imunosupresie pot declansa boala. Aceste conditii sunt: dieta inadecavata, carenta de vitamina C, expunere la frig, stres psihologic, conditii de locuit improprii, cusca murdara (din cauza amoniacului) etc. In functie de organism pneumonia poate evolua rapid spre deces. Recunoasterea simptomelor si vizita de urgenta la veterinar pot salva viata animalului. Semnele care ar trebui sa va ingrijoreze sunt: respiratie ingreunata si rapida, congestia mucoaselor nazale si oculare si scurgeri de la acest nivel, apatie, lipsa apetitului, porcusorul sta numai intins sau se rostogoleste. Tratamentul este antibiotic, puternic si nu poate decat sa opreasca infectia de moment, bacteriile ramanand vii in tractul respirator, iar la urmatorul soc imunitar pot declansa din nou afectiunea. Iepurii si sobolanii pot fi purtatori ai unor astfel de bacterii agresive pentru porcusori. Daca detineti si astfel de animale, ele nu ar trebui sa vina in contact cu porcusorul.

Lista cu afectiuni ale porcusorului de Guinea este mult mai lunga astfel ca vom reveni cu discutiile pe seama acestui subiect intr-un articol viitor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 29.06.2011 10:35:

    am si eu un porcusor de guineea si mai demult a facut pneumonie ,si l-am dus la doctor si sa vindecat si de atunci asa multia crescut parul ca il trage dupa el ...dar e foarte frumos si sanatos

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro