Zimbrul in Romania

Zimbrul in Romania

zimbruGenul Bison cuprinde mamifere de talie mare, puternice, prezente odata pe cele doua continente, Europa si America de Nord. Mai cunoscuti sunt 2 reprezentanti: Zimbrul European Bison bonasus si Zimbrul Nord American, confundat adeseori cu bizonul, Bison bison.

 

In cadrul acestor doua specii se disting cate doua subspecii:

 

1. Zimbrul de prerie sau bizonul de prerie - Au existat si doua subspecii ale zimbrului European - zimbrul de ses sau de "Bialowieza", Bison bonasus bonasus si zimbrul de munte sau Caucazian, Bison bonasus caucasicus.

 

2. Zimbrul caucazian nu a supravietuit pana in zilele noastre, ultimul exemplar murind in Caucaz in 1927. Un individ  mascul, in varsta de un an  a fost capturat si dus in Germania in 1908. A trait 18 ani in captivitate la o menajerie din orasul german Boitzenburg.

 

Rezultatul a fost imperecherea masculului de Zimbru caucazian cu femelele de Zimbru de ses ceea ce a dus la aparitia de descendenti hibrizi.

 

Astazi, Zimbrul European avand aceasta obarsie, a pastrat foarte putin din caracteristicele Zimbrului caucazian, iar infatisarea sa nu difera de cea a Zimbrului de ses. Totusi, ei sunt rari si crescuti separat. Greutatea masculilor maturi variaza intre 440 si 920 kg, in timp ce inaltimea la umeri poate atinge 188 cm.

 

O caracteristica particulara a masculilor o reprezinta disproportionalitatea intre partea din fata a corpului, puternica si crupa relativ mica.

 

Femelele sunt mai mici; greutatea intre 320 si 640 kg si partea din fata a corpului mai putin bine-facuta.

 

Corpul Zimbrului European este acoperit cu un par gri-maro care se armonizeaza cu peisajul inconjurator.

 

Partea din fata a corpului este acoperita cu un par lung, care formeaza asa numita barba, in partea de jos. Parul din spate este scurt.

 

Zimbrii de ambele sexe au cate o pereche de coarne localizate sus pe cap, dar capetele acestora sunt aduse mai mult in interior in cazul femelelor adulte decat in cel al masculilor. La nastere, puii au par de culoare rosiatica si sunt mai degraba mici, intre 16 si 35 kg.

 

Initiativa refacerii in Romania a acestui fond faunistic pretios al padurilor din Muntii Carpati, ce adaposteau odinioara numeroase turme, a inceput acum 46 de ani, cand la 12 noiembrie 1958 o pereche de zimbri a fost adusa din Polonia in padurea Slivut-Hateg, judetul Hunedoara.

 

In prezent, zimbrul european se gaseste doar in captivitate si anume 3 rezervatii apartinand Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva (Vanatori-Neamt, Hateg- Slivut si Neagra-Bucsani ). De asemenea, se gasesc si in Gradina Zoologica Targoviste si Gradina Zoologica Bucuresti.

 

Rezervatia "Dragos-Voda" Vanatori-Neamt, aflata in raza Parcului Natural Vanatori Neamt a fost infiintata in anul 1968, iar in anul 1970, au fost aduse 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia. In anul 1974 se nasc primele doua exemplare de zimbru in cadrul rezervatiei : Rosina si Roco. In anul 1977, la 24 noiembrie, au fost adusi din ex-URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia si Mexicana. Dupa anul 1977, s-au realizat mai multe schimburi intre exemplarele de zimbri din rezervatiile existente in Romania in scopul mentinerii diversitatii genetice.

 

In momentul actual, se gasesc 4 exemplare de zimbri (2 femele, un mascul si un vitel de zimbru de sex feminin) intr-un tarc de aproximativ 4 ha.

 

Odata cu infiintarea Parcului Natural Vanatori-Neamt din cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt se trece practic si in tara noastra la etapa unui management adecvat a populatiilor pentru reintroducerea in libertate. Un studiu facut in anul 1998 de catre Societatea Zoologica din Londra confirma daca mai era nevoie viabilitatea ecositemelor forestiere din Muntii Neamtului pentru viata zimbrului in libertate. Pe acesta baza, la nivelul administratiei parcului au inceput actiunile pentru atingerea acestui obiectiv ambitios, reintroducerea zimbrului in libertate. Obiectivul major este acela de a realiza un Centru de Reproducere si Management al Zimbrului pe o suprafata de apropximativ 107 ha, cu toate utilitatile necesare: tarcuri de carantina, tarcuri de acomodare, tarcuri de preeliberare, laborator biologic, etc.

 

De asemenea, in iernile aspre si geroase, unii zimbri din Rezervatia Bucovinskaia (Ucraina) traverseaza granita haladuind in nordul tinuturilor sucevene aflate la o distanta de aproximativ 80 km de Rezervatia "Dragos-Voda" Vanatori-Neamt.

 

Rezervatia Neagra-Bucsani, subunitate a Directiei Silvice Targoviste, a fost infiintata in anul 1980, avand o suprafata destinata tarcurilor de 162 ha in padurea Neagra intre paraurile Crivat si Neagra din zona Bucsanilor, cu o clima de zona de cimpie piemontana si dealuri mijlocii. In acest moment in rezervatie se afla un numar de aproximativ 32 exemplare de zimbri.

 

Rezervatia Hateg-Slivut, subunitate a Directiei Silvice Deva, se mandreste cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Romaniei, unde zimbrul european si-a facut reaparitia. Acest fapt s-a intamplat acum 46 de ani, la 12 noiembrie 1958, cand o pereche de zimbri a fost adusa din Polonia. Rezervatia cinegetica in care pot fi intalniti si alti reprezentanti ai faunei carpatine are o suprafata de 787,4 hectare, din care 489,2 ha parcul cinegetic propriu-zis, iar 298,2 ha fiind zona tampon. In acest moment in rezervatie se afla un numar de aproximativ 4 exemplare de zimbri.

 

ZooLand.ro


8 Comentarii
  • Anonim a scris la 22.01.2011 17:52:

    ba bis?zonul este mamifer cu par Anonymous

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.03.2010 10:55:

    tot nu am aflat ku ce se hranesc zimbry ce naspa:(

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.03.2010 10:55:

    tot nu am aflat ku ce se hranesc zimbry ce naspa:(

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.03.2010 10:55:

    tot nu am aflat ku ce se hranesc zimbry ce naspa:(

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.02.2010 16:24:

    saraca mamica ...cat de chinuita este!se vede ca e trista are tot boticul sgariat...o ti pe ea si pe cei mici intr-o lada cu rumegus??doamne saracutza!!!de asta vinzi tot timpul anului catelusi! saraca femela o ti numai pentru "fabricarea" de catelusi!pt afaceri..ea ii naste .tu ii vinzi!! nu mai chinuisaracele animale!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.01.2010 13:52:

    - Females are smaller, weighing between 320 and 640 pounds and the front of the body less well-done. European Zimbrului-body is covered with a gray-brown hair that harmonize with the surrounding landscape. - The front of the body is covered with long hair, which forms the so-called beard, at the bottom. Short hair is back. -Aurochs of both sexes have a pair of horns located above the head, but their heads are brought inside for more adult females than for males. At birth, pups were even in color and are rather small, between 16 and 35 kg.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.10.2008 02:33:

    nimic in plus

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2008 19:21:

    am fost si eu la o rezervatie de zinbriii si a fost minunat ai ce vedea vino la zinbraria din bucsani

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro