Zibeta

Zibeta

zibetaZibetele sunt mamifere arboricole de dimensiuni mici, avand corpul suplu. Sunt native din zona tropicelor, din Africa si Asia. Numele comun se refera la o varietate de mamifere carnivore, asemanatoare pisicilor, majoritatea apartinand familiei Viverridae - exceptie facand Zibeta africana de palmier (Nandinia binotata) care, desi seamana cu celelalte zibete, este diferita din punct de vedere genetic de acestea si a fost incadrata intr-o familie distincta, si anume: Nandiniidae.

In anul 2005 organizatia internationala pentru protectia animalelor aflate in salbaticie - World Wide Fund for Nature - a lansat cateva fotografii executate pe timp de noapte, reprezentand un animal carnivor necunoscut (botezat pisica-vulpe) descoperit in Borneo. Oamenii de stiinta implicati in dezbaterile referitoare la taxonomia acestei noi specii au emis doua ipoteze: animalul ar reprezenta o specie necunoscuta de zibete sau una foarte rara (de exemplu Diplogale hosei, care s-a crezut ca a disparut).

Viverridaele traiesc in Africa (cu exceptia zonei de sud a Mediteranei), Madagascar, Peninsula Iberica, sudul Chinei si sud-estul Asiei. Habitatul lor natural il constituie zonele impadurile, savanele, biomul montan si, in mod deosebit, padurile tropicale. In consecinta, multe specii ale acestei familii se confrunta cu o severa pierdere a biotopului natural, dintre acestea cateva fiind considerate vulnerabile si clasificate drept animale protejate.

In Sri Lanka, zibeta de palmier asiatica mai este cunoscuta si sub denumirea de “Uguduwa” sau “Kalawedda” - nume dat de catre populatia bastinasa. Ultimul termen este insa utilizat si pentru o alta specie de zibete, si anume: mica zibeta indiana. Sri Lanka beneficiaza, de asemenea, de o populatie de zibete endemice, apartinand speciei Paradoxurus zeylonensis (zibeta de palmier aurie).

Ca aspect, aceste animalute seamana foarte mult cu pisicile, desi botul zibetelor este mai degraba prelung si ascutit, asemanator celui al vidrelor sau al mangustelor.  Pot creste in lungime pana 70 cm. (cu exceptia cozii lor lungi) si ating o greutate de maximum 5 kg.

Una dintre excentricitatile legate de acest animal se refera la cafeaua facuta din excremente de zibeta, cea mai scumpa cafea din lume. Ea a fost creata de expertul David Cooper si pusa in vanzare la supermarketul Peter Jones din Londra, iar pretul estimativ al unui kilogram din aceasta cafea ar fi de 324 lire sterline.

O veste mai putin buna este aceea ca zibetele, mai exact specia Paguma larvata (zibeta de palmier mascata sau zibeta de palmier himalaiana), care traieste in subcontinentul indian si in sud-estul Asiei, ar fi transmitatoarea virusului SARS (Sindromul Acut Respirator Sever).
 
Photo: www.lexphoto.co.uk

Corina Dovinca
ZooLand.ro




4 Comentarii
  • Anonim a scris la 03.03.2010 23:23:

    nu te cred ca ai vazut animalul asta potzi sa spui c vrei ca nimenea nu o sa te creada

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.03.2010 23:23:

    nu te cred ca ai vazut animalul asta potzi sa spui c vrei ca nimenea nu o sa te creada

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.03.2010 23:23:

    nu te cred ca ai vazut animalul asta potzi sa spui c vrei ca nimenea nu o sa te creada

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.01.2010 22:31:

    sint din wiena,am vazut acest animal in cladirea unde locuim,e fantastic de frumos,era al unor asiatici vecini cu noi,era semi-salbatic venea la usa noastra dupa hrana,cam o jumatate de an,dupa care ei s-au mutat si animalul a disparut.....pacat...nu am vazut ceva mai frumos

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro