Wombatul (Vombatus ursinus)

Wombatul (Vombatus ursinus)

wombat
Wombatul este unul dintre marsupialele emblema ale continentului australian. La prima vedere asemanat cu un bursuc, la doua considerat  o incrucisare intre un urs si un porc, Wombatul este un animal pe de-o parte iubit si ocrotit, pe de alta parte urat si vanat de fermieri. Desi dragalas la prima vedere, micutul grasun are cateva tactici de aparare foarte eficiente. Dar mai pe larg despre acest magnific animal vom vorbi in continuare.

Origine si habitat

Wombatul traieste doar in sud-estul Australiei (zona Queesland), precum si pe cateva insule din jurul coastei sud-estice, printre care si Tasmania. Traieste in zonele aride de campie sau muntoase, dar si in vecinatatea padurilor, pasunilor sau terenurilor agricole.

Specii

Se cunosc 3 specii de wombat, doua dintre ele fiind grav amenintate cu disparitia:

1. Wombatul comun (Vombatus ursinus): la care ne vom referi in continuare in acest articol;

2. Wombatul cu nas paros nordic (Lasiorhinus krefftii): este amenintat cu disparitia, doar cateva sute de animale mai traind in prezent, intr-o rezervatie de doar 3Km2 in Padurea Epping din Queensland.

3. Wombatul cu nas paros sudic ( Lasiorhinus latifrons): este cel mai mic dintre cei 3, traind doar in Campia Nullarbor din Queenslans pana la granita cu New South Wales.

Ultimele doua specii se diferentiaza de wombatul comun prin nasul acoperit cu blana si urechile ascutite. Aceste doua varietati au  blana mai moale decat wombatul comun.

Descriere

Wombatul este cel mai mare mamifer de vizuina din lume. Cantareste intre 25 si 30 de kg, si masoara pana la 1 m lungime, din varful nasului pana la coada. Coada este de doar 3 cm si nu are un rol anume definit.

Wobatul este ruda cea mai apropiata a marsupialului Koala. Cei doi se aseamana in multe aspecte. Adaptarea la viata arboricola, respectiva terestra, i-au modelat pe cei doi in directii diferite.

Wombatul este un mamifer marsupial cu aspect patratos si greoi. Picioarele sunt scurte si groase. Capul este mare, aflat in continuarea gatului gros. Urechile sunt mici si rotunjite, iar nasul mare si lipsit de par.

Membrele sunt prevazute cu gheare puternice, adevarate unelte pentru sapat eficient. Intr-o singura noapte wombatul poate sapa o galerie de cativa metri.

Formula dentara este identica cu cea a rozatoarelor placentare (soareci, iepuri). Incisivii cresc pe toata durata vietii si sunt tociti datorita alimentatiei bogate in fibre.

Wombatul are cel mai mare creier dintre toate marsupialele Australiei. Motiv pentru care se adapteaza rapid la diversele conditii de trai.

Blana este moale (nu atat de pufoasa ca cea a varietatilor cu nas paros sau a Koala) si deasa. Coloritul poate varia de la nisipiu si cenusiu pana la maroniu sau gri inchis.
 
Comportament si viata sociala

Wombatul este un animal solitar, exceptand femelele cu pui sau adultii in perioada de imperechere.

Fiecare exemplar are un teritoriu bine definit ce poate ajunge pana la 23 de hectare, in functie de abundenta sursei de hrana. Pe un singur teritoriu, animalul are mai multe vizuine, fiecare cu mai multe intrari. In situatii unei amenintari din partea pradatorilor, se poate adaposti rapid.

Este un animal nocturn si crepuscular. Seara este momentul in care iese din vizuina sa se hraneasca, iar noaptea isi sapa galeriile.

Ghearele puternice sunt foarte eficiente in sapat. O vizuina poate avea si 30 de metri lungime. Este compusa dintr-o serie de tunele, ce leaga intre ele diferite incaperi. O vizuina atesta ca este folosita prin prezenta materiilor fecale la intrare.

Pe timpul zilei, wombatul sta ascuns in vizuina, dormind. Din cand in cand iese in gura barlogului pentru niste bai de soare.

Wombatul este un veritabil adversar in confruntarile directe si se dovedeste a nu fi o prada usoara pentru niciun pradator. Cand se simte amenintat el ataca cu ghearele si dinti. Chiar si omul poate cadea victima acestui micut nervos. Wombatul are spatele, in special posteriorul extrem de dur si bine conformat. In momentul in care este atacat in vizuina, el striveste capul dusmanului intre posterior si peretii vizuinei. De asemenea blocheaza intrarea in vizuina cu spatele, iar in momentul in care se apropie urmaritorul il izbeste cu picioarele din spate (lovitura de magar).

Desi este un animal lent de obicei, atunci cand se simte amenintat wombatul poate prinde si 40 km/h pe distante scurte.

Pradatorii naturali ai lui sunt cainii dingo, diavolul tasmanian si pasarile de prada.

Nutritie

Metabolismul lent al wombatului este datorat hranei dure saraca in nutrienti. El se hraneste preponderent cu radacini, iarba,scoarta de copac, ciuperci, lastari sau frunze. Acestea sunt bogate in fibre, fapt ce prelungesc digestia pana la 12 zile. Enzimele gastrice sunt alte fromulate pentru a putea descopune eficient fiecare bucatica de hrana, pentru ca mai apoi organismul sa poata absorbi fiecare nutrient atat de valoros.

Fecalele sunt tari si au forma patratoasa. Sunt folosite la marcarea teritoriului.

wombatulReproducere

Wombatii devin activi sexual abia la 3 ani de viata.

Imperecherea are loc in timpul sezonului ploios din emisfera sudica, din noiembrie pana in ianuarie. Dupa 21-28 de zile femela da nastere unui singur pui, cat un bob de fasole, fara ochi, urechi si  par.

Micutul migreaza pana in marsupiu unde se ataseaza de unul dintre cele doua mameloane. Aici se va hrani cu laptele nutritiv al mamei timp de 6 saptamani, cand va lasat sa exploreze lumea din afara marsupiului.

La wombat, maruspiul isi are deschizatura inspre inapoi, pentru ca atunci cand femela sapa, pamantul aruncat sa nu ajunga in buzunar.

Puiul va trai alaturi de mama sa pana in anul urmator cand aceasta se va imperechea din nou.

Speranta de viata este de pana la 30 de ani.

In captivitate wombatul se poate imblanzi usor si poate sta sa fie mangaiat. Cu toate acestea este foarte irascibil si nu se stie cand va ataca nervos.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro