Wombatii

Wombatii

wombatDenumirea de “wombat” provine de la numele pe care il purtau initial locuitorii din Sydney. Wombatii sunt animale marsupiale, mici de statura, cu picioare scurte si cu o coada de dimensiuni foarte reduse. Zonele impadurite, muntoase sau cele calde din Tasmania si Australia sunt preferate in mod deosebit de aceste patrupede.

Wombatii isi construiesc un veritabil sistem de vizuini subterane prin intermediul ghearelor si dintilor, care se aseamana intr-o mare masura cu cei ai rozatoarelor. Desi sunt preponderent animale nocturne, acestia hoinaresc cateodata, in timpul zilelor racoroase si uscate, pentru a se hrani. Culoarea blanii poate varia de la nisipos la maroniu sau dinspre gri spre negru. Wombatii au 1 metru lungime si 20-35 kg in greutate. Femele dau nastere unui singur pui, in timpul primaverii, dupa o perioada de gestatie de 26-28 zile. Acestea prezinta un saculet marsupial, bine dezvoltat, pe care puii il parasesc dupa cca. 6-7 luni. Maturitatea este atinsa la varsta de 18 luni.


Fiind mamifere ierbivore, dieta lor este formata, in mare parte, din ierburi, radacini, coji de copac, buruieni si plante. Wombatii au un metabolism extrem de lent, luandu-le 14 zile pentru a finaliza digestia. Principalul avantaj al acestui mecanism este dat de posibilitatea de a supravietui mai mult in conditii aride de mediu. Se deplaseaza foarte lent, prefera scurtaturile, insa cand sunt amenintati pot atinge viteze de 40 km/ora, viteza pe care o pot mentine insa numai 90 secunde. Principalii pradatori ai wombatilor sunt cainii dingo si diavolii tasmanieni. Cea mai de pret arma de aparare a mamiferului este spatele sau cartilaginos, extrem de dur, pe care il intoarce catre atacator.


Wombatii s-au dovedit a fi extrem de utili in combaterea crizei economice si in lupta impotriva incalzirii globale. Excrementele acestora sunt folosite pentru fabricarea hartiei. Orasul care beneficiaza de aceasta hartie speciala si a carui situatie economica a fost redresata substantial, este Burnie (nord-vest de Tanzania). Orasul a devenit astfel si un atractiv loc de pelerinaj pentru vizitatorii care doresc un suvenir tipic australian.


Biologul Clive Marks, director al Nocturnal Wildlife Research Ltd., care a studiat viata sexuala a acestor mamifere, declara ca wombatii pot fi considerati “simbolul virilitatii in Australia”. In anul 1990 Marks a filmat o pereche de wombati aflati in captivitate la ferma Tonimbuk din sud-estul Victoriei (Australia) si a observat ca au un ritual de imperechere deosebit. Dupa copulare, femela porneste intr-un mers agale in cerc, ondulandu-si corpul. Masculul o urmeaza indeaproape si o musca de spate, moment in care ea se opreste permitandu-i o noua imperechere. Daca miscarile lui sunt prea lente femela se retrage agresiv si nu-l mai lasa sa se apropie, pana cand nu incepe din nou dansul ritualic, care se poate repeta de pana la 7 ori. Fara acest preludiu imperecherea nu are loc.

Corina Dovinca
ZooLand.ro


8 Comentarii
  • Anonim a scris la 02.07.2009 14:52:

    a mai ramas totusi o Tanzanie in text (al patrulea paragraf). Dragos M

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.07.2009 14:52:

    a mai ramas totusi o Tanzanie in text (al patrulea paragraf). Dragos M

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.06.2009 15:01:

    Multumim pentru observatie. Textul a fost modificat. Corina D

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.06.2009 15:01:

    Multumim pentru observatie. Textul a fost modificat. Corina D

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.06.2009 01:17:

    Eu totusi zic ca e corect Tasmania, punem pariu? (FYI, locuiesc in Australia si lucrez in domeniul ecologiei, asa ca stiu ce vorbesc)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.06.2009 01:17:

    Eu totusi zic ca e corect Tasmania, punem pariu? (FYI, locuiesc in Australia si lucrez in domeniul ecologiei, asa ca stiu ce vorbesc)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.06.2009 11:57:

    E corect Tanzania. Da si tu o cautare pe google inainte sa intrebi :)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.06.2009 23:21:

    "Zonele impadurite, muntoase sau cele calde din Tanzania si Australia sunt preferate in mod deosebit de aceste patrupede" Poate Tasmania

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro