Whippet

Whippet

GENERALITATI

Whippet-ul este un caine de dimensiuni relativ reduse, membru al familiei ogarilor. Este un caine cu o vedere periferica foarte buna, date fiind antecedentele sale de vanatoare, carese bazeaza mai mult pe vedere decat pe miros, si care a devenit apreciat atat in ceea ce priveste utilitatea sa initiala, cat si ca animal de casa.

HRANA


Whippet-ul este un caine extrem de curat atunci cand mananca, calm si temperat. Apetitul sau este unul, in general, mic, dar are nevoie de hrana de calitate. Daca lucreaza mai mult decat este cazul sau daca sunt lasati sa isi faca de cap, atunci pot deveni supraponderali, astfel ca dieta si modul lor de alimentatie trebuie atent supravegheate.

COSTURI SI DURATA DE VIATA

In general, din punct de vedere al intretinerii, un Whippet este un caine ieftin, atat in ceea ce priveste mancarea, cat si celelalte costuri implicate de cresterea sa. Costurile veterinare pot fi, insa, mai mari, datorita faptului ca Whippet-ul poate suferi fracturi sau poate dezvolta probleme ale pielii. Un Whippet nu va suporta niciodata foarte bine frigul, astfel ca o haina, in anotimpurile mai reci, nu i-a strica deloc, ba chiar ar ajunge sa aprecieze accesoriul. In ceea ce priveste durata de viata, sunt longevivi, putand trece cu usurinta de varsta de 15 ani.

DESCRIERE

Whippet-ul este un caine atletic, bine dotat din punct de vcdere al muschilor, cu un profil aerodinamic de invidiat. Blana sa este fina si scurta, si sunt, de mici, niste caini foarte curati. Ei balanseaza puterea si forta cu gratia si elegenta, fiind special construiti pentru viteza si lucru. Ca utilitate, sunt cainii ideali, ei fiind buni la lucru, in cursele speciale de caini, dar si ca prieten al familiei. Ca dimensiuni, un Whippet poate atinge 51 cm si 13 kg, dar exista si situatii in care ei depasesc media existenta, este drept, acestea fiind rare.

BOLI

Dispunand de o blana foarte subtire, aceasta ofera o protectie redusa pielii, care poate dezvolta diferite boli si suferi zgarieturi sau taieturi care trebuiesc cusute. Si samponul cu care il spalati trebuie ales cu grija, tot din cauza pielii, fiind recomandat unul moale, cu un ph scazut, pentru ca, in cazul utilizarii unui sampon mai dur, acesta ar putea declansa probleme serioase ale pielii. Desi puternice, membrele sunt susceptible la fracturi, unele dintre ele deosebit de serioase. Unii dintre ei dezvolta si probleme ci stomacul, provenite pe linie de alimentatie, de aceea, mancarea de calitate fiind esentiala in cazul acestei rase.

ISTORIE

Rasa Whippet a inceput sa se dezvolte in a doua jumatate al secolului al XIX-lea, din mai multi caini de vanatoare, curse, inclusiv din micii Greyhound. A fost crescut pentru a alerga, si putea atinge cu usurinta viteze de 35 mph (56 kmph). Cainele a fost adoptat de minerii din nord-vestul Angliei, mari amatori de curse, dar care il foloseau si pentru vanatoare, atunci cand aveau chef ca pe masa lor sa se afle iepuri, sau cand doreau sa reduca numarul vulpilor care le vizitau casele. Si-a castigat numele de Snapdog de la abilitatea sa de a ucide cu o singura muscatura. Desi astazi inca mai este folosit la vanatoare sau la curse, principala sa utilitate a devenit aceea de companion al omului.

EXERCITII SI DRESAJ

Perioada zilnica necesara pentru exercitiile unui Whippet se invarte intre 60-80 de minute. Desi le place alergarea pe distante scurt si denarajele intempestive, Whippet-ul are suficiente resurse pentru a participa si la o zi intreaga de antrenamente, daca aceasta este necesara. Vor fi deosebit de bucurosi sa se plimbe si sa zburde pe langa stapan, si le place foarte mult terenul plat, fara denivelari, pe care pot alerga in voie fara teama ca se aciidenteaza. Cat despre dresaj, acesta poate incepe de timpuriu.

CARACTER SI TEMPERAMENT

Whippet-ul este un caine calm, rabdator, tolerant si afectuos. Desi, normal, in timpul curselor sutn zgomotosi, se adapteaza imediat la viata de casa, devenind tacuti si calmi. Iubesc oamenii, dar prefera sa stea departe de copii, mai ales de cei care ii trateaza mai dur, pentru ca se tem sa nu se accidenteze. Sunt compania ideala a unei familii, de care se ataseaza si devin mandri, avand nevoie de multa intelegere din partea stapanilor. Whippet-ul este un caine inteligent si adaptabil, dar uneori poate invata cu greu ceea ce i se ofera, asa ca trebuie tratat cu rabdare.

3 Comentarii
  • Anonim a scris la 30.08.2009 19:11:

    Buna , Am numele meu este Marius Ghete sunt din Dej judetul Cluj am o catelusa whipett ,doresc pentru monta un mascul .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.08.2009 19:11:

    Buna , Am numele meu este Marius Ghete sunt din Dej judetul Cluj am o catelusa whipett ,doresc pentru monta un mascul .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.05.2009 15:56:

    Caut ogar whippet pentru imperechere, posed femela 0745262338 Arges

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro